Israëlische reddingsteams in Haïti aan de slag om levens te redden

Israëlisch reddingsteam kon vrijdagavond direct aan de slag, het werd een sabbat om nooit meer te vergeten...

Een El Al Boeing 777 en een legervliegtuig van het IDF zijn vrijdagavond 15 januari geland op de luchthaven van Port au Prince met aan boord een contingent van 250 Israëliërs, waaronder ruim 120 dokters, chirurgen, verplegers en verpleegsters om er het 90 bedden tellend veldhospitaal te bemannen. Ze hebben een compleet chirurgisch team bij zich dat wel 100 patiënten per keer kan behandelen. Zij vervoegen het eerste Israëlisch hulpteam dat al sinds woensdag 13 januari – vrijwel onmiddellijk na de ramp – ter plaatse was toegekomen en meteen in de Hel van Dante werd geworpen…

Een lid van het ZAKA-team krijgt in het vliegtuig de eerste preventieve injecties toegediend

Talloze Joodse organisaties, waaronder ook de American Jewish World Service, het American Jewish Committee, B’nai B’rith International en het Joint Distribution Committee, zijn eveneens aan de slag met partners aan de grond en/of verzamelen massaal hulp en fondsen in over de hele wereld. Zo werkt het JDC er samen met Heart to Heart organisatie om medische hulp te verdelen, materiaal en diensten. De organisatie werkt ook samen met het medisch korps van het IDF en heeft speciale uitrusting geleverd waaronder couveuses voor baby’s en orthopedische apparaten.

Vertegenwoordigers van de Chabad-Lubavitch organisatie en van Zaka, de Joodse zoek-en reddingsoperatie organisatie en bijzonder identificatieteam, helpen in Haïti om overlevenden en Joden te helpen in de rampenzone. Zo heeft de organisatie Chabad reeds vier vrachtwagens met fruit het land in gestuurd.

Zoals iedereen weet wordt traditioneel vanaf vrijdagavond tot zaterdagavond de sabbat gevierd bij de Joden, maar die viering moest deze keer wijken voor de hulp aan mensen in hoogste nood. Chabad gezanten werkten ter plaatste hard om koosjer voedsel en een goede maaltijd te bereiden voor de Joodse hulpverleners op verwoeste eiland. De reddingsteam spreken dan ook terecht over één van de meest dramatische sabbats die ze ooit hebben meegemaakt.

Overal strompelen mensen door de straten bedelend om water en voedsel. De lijken worden zomaar gedumpt langs de weg of op openbare stortplaatsen. Gewapende bendes trekkend plunderend door de straten, gewapend met bijlen, messen en lange machetes. De chaos in Haïti is compleet. Een journalist ter plaatse vergeleek de toestand in Haïti met de Hel van Dante. Het IDF heeft de handen vol om ’s nachts de Israëlische hulpposten te bewaken anders zouden ze direct door uitgeputte en hongerige overlevenden worden leeggeroofd.

Intussen wordt er ondanks de penibele omstandigheden, hard doorgewerkt door de Joodse reddingsteams. Een Zaka reddings-eenheid werd ingezet op een ingestort universitair gebouw en slaagde erin om afgelopen weekeinde acht studenten uit het puin te bevrijden. Alzo de overtuiging van de Israëlische reddingsteams onderstrepend dat het nog niet te laat is om levens te redden. Zaka krijgt in Israël vaker te maken met ineengestorte gebouwen na aanslagen en hun ervaring komt hier goed van pas.

Israëlisch leger (IDF) zet hulpposten op in Port au Prince

Haïtiaanse ambtenaren speculeren dat het dodental ergens tussen 50.000 tot 200.000 kan oplopen, en grote aantallen lichamen worden begraven in massagraven om te proberen de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Een derde van Haïti’s 9 miljoen mensen wordt verondersteld dat ze moeten geholpen worden, in de hoofdstad Port au Prince alleen al leven 300.000 van de 1 miljoen bewoners op de straat.

De Verenigde Naties hebben de ramp beschreven als de grootste uitdaging in verhouding tot de benodigde middelen. Op zaterdag werd nog een sterke naschok gevoeld van 4,5 gemeten op de schaal van Richter, die verder de reddingsinspanningen compliceerde op zaterdag, waardoor zelfs de hulpverleningsactiviteiten korte tijd moesten opgeschort worden.

Joodse organisaties over de hele wereld houden inzamelingsacties. Naar aanleiding van de aardbeving van 12 januari in Haïti, heeft American Jewish World Service het Haïti Earthquake Relief Fund in het leven geroepen en onmiddellijke noodhulp te sturen aan de gemeenschappen die getroffen zijn door deze ramp. Bijzondere aandacht wordt gevestigd om hulp te verlenen aan de bevolking in de crisis zone buiten de hoofdstad Port au Prince waar nog geen noodhulp is opgedaagd.

Bronnen: Cidi.nl: Israel stuurt reddingsteam naar Haiti van 13 januari 2010; Joods Actueel: Israël zet veldhospitaal op, 220 man al actief in Haiti van 16 januari 2010; The Jerusalem Post: Israelis race to save lives in devastated Haiti van 17 januari 2010; JDC: JDC’s Haiti Earthquake Disaster Response; Ynet News: ‘Jewish mission’ underway in Haiti van 15 januari 2010; Israel Defense Forces – IDF: Israeli Field Hospital Established in Haiti van 17 januari 2010

3 gedachtes over “Israëlische reddingsteams in Haïti aan de slag om levens te redden

 1. Arthur Keulen: “Laat de joden in Israel eerst hun super terreur stoppen !
  De joden willen geen vrede !
  Palestina is met de bezetting en een muur van meer dan 700 KILOMETER het grootste getto ter wereld !”

  Moderator: Geachte Heer Arthur Keulen, u weet dat u hier niet welkom bent, net zoals u ook nergens anders op het internet welkom bent. De reden vind je ondermeer hier: MO Magazine, beerput voor antisemieten & anti-Zionisten. De mazzel nog.

  Like

 2. Meneer Arthur nu zie je eens de waarheid, Israel staat altijd als eerste gereed om te helpen maar toch wordt dit steeds in dank afgenomen , Waarom zie ik hier geen moslims helpen en kunnen die palestijnen niet naar Dubai daar is geld en plaats genoeg en daar zijn ze thuis bij hun Moslims broeders.Trouwens heb ik als Belgishe jaren tss Marokkanen gewoond en hebben we toch heel wat moeten verdragen, misschien dat jij ze bij jouw laat intrekken, ik zal de joden wel nemen.
  MVG Linda.

  Like

Reacties zijn gesloten.