Israël bouwt afsluiting aan grens met Egypte in de Sinaiwoestijn

Israël gaat een afsluiting bouwen langs de Egyptische grens om migranten en wapensmokkelaars te dwarsbomen. Israëlische functionarissen gaven hierover gisteren meer details vrij. Het Ministerie van Defensie zegt dat twee hekken van ongeveer 70 km en van 270 kilometer van Israël’s zuidelijke grens met Egypte zullen afsluiten.

Het eerste hekken komt ter hoogte van de zuidwestelijke grens met de Gazastrook en een andere bescherming rondom de havenstad en Israël’s meeste gekende badplaats Eilat, gelegen in de meest de zuidelijke punt van Israël.

Het hekken zal onder meer worden uitgerust met radar apparatuur die het leger waarschuwt voor indringers. Radar apparaten en prikkeldraad worden geplaatst langs de rest van de grens, hoewel defensie experts zeggen dat het ruige woestijngebied waarschijnlijk nauwelijks door infiltranten wordt gebruikt, hoewel dit door de Israëlische Inlichtingendiensten wordt tegengesproken.

Goede hekken maken goede buren

“Ik nam de beslissing om zuidelijke grens van Israël af te sluiten voor infiltranten en terroristen. Dit is een strategische beslissing om het Joodse en democratische karakter van Israël veilig te stellen,” zei minister-president Benjamin Netanjahoe. Het systeem zal naar verwacht ongeveer 250 miljoen pond kosten. Israël heeft al een hekken gebouwd rondom de Gazastrook, aan de oostelijke grens met Jordanië en aan de noordelijke grens met Syrië en Libanon. De meest omstreden structuur is wellicht de afscheidingsmuur die voor een deel bestaat uit massieve betonnen wanden en voor het grootste deel uit een hekken rondom de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

Ehud Barak: Goede hekken maken goede buren

“Verdediging tegen terreuractiviteiten vereist duidelijk een hekken. ‘Goede hekken maken goede buren,’ zei Israëlisch minister van Defensie Ehud Barak zei. Hij merkte op dat alleen Israël’s westelijke grens, langs de Middellandse Zee, niet hoeft te worden afgesloten. Tijdens bijeenkomsten vorige maand, herhaalden ambtenaren van defensie de bezorgdheid van minister Barak dat terreurcellen van al-Qaeda actief zijn in het Sinaï-schiereiland en informatie en wapens naar Gaza smokkelen. Israël vreest dat het terreur netwerk zal trachten Israël te infiltreren.

Egypte is onlangs ook begonnen met de bouw van een ondergrondse barrière, gericht op het blokkeren van de tunnels tussen Gaza en Egypte langs waar smokkelaars wapens en drugs naar Gaza vervoeren. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit, zei dat zijn regering geen bezwaar had dat Israël haar grenzen wil veilig stellen zolang het hek maar wordt gebouwd op Israëlisch grondgebied. “Dit is een kwestie die Israël aangaat. Dit is iets wat Israël bouwt binnen haar eigen grondgebied, dus laat het zo zijn,” zei hij.

Israëlische functionarissen hebben met toenemende bezorgdheid verdachte terreuractiviteiten vastgesteld in het Egyptische Sinaï-schiereiland, een ruig woestijngebied dat al lang het toevluchtsoord is voor smokkelaars. Terwijl sommigen gebruik maken van de omslachtige woestijn routes voor het smokkelen van wapens en inlichtingen voor militanten, hebben anderen tienduizenden Afrikaanse asielzoekers uit Egypte naar Israël gesmokkeld. Sinds 2005 hebben bijna 19.000 mensen asiel aangevraagd aan in Israël.

De meeste komen uit Soedan en Eritrea, hoewel een steeds groter aantal afkomstig zijn uit Ghana, Kenia en Ethiopië. Sommige van de vluchtelingen zijn onderworpen aan een “hot return’ – wat betekent dat ze binnen 48 uur na hun aankomst worden terug gestuurd naar Egypte. Veel van de mannelijke vluchtelingen worden opgepakt en opgesloten in een grote gevangenis in het zuiden van Israël, waar ze enkele maanden worden vastgehouden vooraleer ze worden vrijgegeven. De meeste vervolgen hun weg naar Tel Aviv, waar zij onderbetaalde baantjes vinden in fabrieken of in de landbouw.

gazamuur7
Hierboven: De Egyptische muur tussen Gaza en Egypte voldoet al lang niet meer en wordt door Caïro thans vernieuwd met metalen platen tot 30 meter diep onder de grond. Deze verbeteringen moeten de smokkel van wapens en raketten beletten doorheen de honderden Palestijnse tunnels

Hamas insluiten

Het besluit van Israël om een hekken langsheen de zuidelijke grens met Egypte op te richten, zal op de lange termijn de stroom van prostituees, drugs en illegale werknemers in het land inperken. Op korte termijn is het de wil van Israël en Egypte om de door Hamas geleide Gazastrook af te grendelen. De sluiting van dat deel van de grens zal potentiële terroristische infiltraties in Israël voorkomen die thans via een U-bocht – die door het Zuidelijke Commando van het IDF werd nagebootst – en aantoonde hoe terroristen vanuit de Gazastrook naar de Sinaïwoestijn trekken en zo meer zuidelijker weer terug in Israël raken.

In het afgelopen jaar, zijn Shin Bet (de Israëlische Veiligheidsdienst) en het IDF erin geslaagd om tientallen pogingen van terroristen om te infiltreren in Israël vanuit het Sinaï-schiereiland, te dwarsbomen. Een hekken langsheen de grens zou deze infiltratiepogingen nog sterker bemoeilijken zo niet onmogelijk maken. Dit is al het geval langsheen de grens van Israël met de Gazastrook waar een hekken bestaat. Het besluit om het hekken te bouwen, is echter niet alleen om infiltraties tegen te gaan. Het is ook onderdeel van een grotere Israëlisch-Egyptische strategie om Hamas de schroeven aan te draaien en de druk op de terreurgroep te verhogen op de door haar geleide regering in de Gazastrook.

Dit proces begon meer dan een maand geleden op het hoogtepunt van de onderhandelingen over de vrijlating van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit. Vervolgens goten Israël’s overheidsfunctionarissen koud water over de verwachtingen van Hamas, die meenden dat na een mogelijke gevangenenruil Israël de blokkade rondom de Gazastrook zou opheffen. Enkele weken geleden volgde dan het besluit van de Egyptische president Hosni Moebarak, om een ondergrondse stalen barrière langsheen de Philadelphia corridor te bouwen, de Egyptische Muur die ondermijnd wordt door honderden wapensmokkeltunnels, om aldus de permanente instroom van wapens naar Gaza te beteugelen.

Egypte zet de graafwerken aan de afsluitingsmuur onverminderd verder, die naar verluidt tot een diepte van bijna 30 meter gaan, ondanks de veroordeling ervan door Hamas en gewelddadige demonstraties. Hoewel dit de smokkel niet volledig zal stoppen, zal het veel moeilijker worden voor Hamas om tunnels te graven, aangezien zij steeds dieper zullen moeten graven. Egypte heeft ook aangekondigd dat het niet langer zal toestaan dat hulpkonvooien Gaza binnenrijden via haar grondgebied.

Daarnaast vonden de afgelopen week ook de testen plaats van het Iron Dome anti-raketsysteem, tijdens dewelke het nieuwe defensiesysteem met succes verschillende golven van raketten, met inbegrip van Qassams, Katyoeshas en mortieren, wist te onderscheppen. De boodschap voor Hamas uit dit alles is duidelijk: de belegering van Gaza zal blijven doorgaan en zelfs vanuit Israël en Egypte nog toenemen. Bovendien zullen binnen ongeveer zes maanden, de raketaanvallen helemaal niet zo doeltreffend meer zijn zoals ze nu zijn, aangezien dan het Iron Dome systeem actief zal worden ingezet langsheen de grens.

Dit zet Hamas alles bij elkaar onder een enorme druk en het IDF is van mening dat dit de belangrijkste reden is achter de recente escalatie van raketaanvallen van terreurgroepen op willekeurige Israëlische burgerdoelwitten  in het zuiden. Terwijl de raketten niet worden afgeschoten door Hamas cellen, staat Hamas toe dat andere terreurgroepen – zoals de Islamitische Jihad en de Popular Resistance Committees – Israël beschieten en alzo stoom kunnen afblazen [sic].

Bronnen: The Jerusalem Post: Planned southern border fence turns the screws on Hamas in Gaza door Yaakov Katz en Police: Fence along Sinai border vital door Yaakov Lapinvan 12 januari 2010; The Times: Israel unveil details of border fence with Egypt van 12 januari 2010