Gazaconflict laait weer op. Voortdurend raketbeschietingen vanuit Gaza op Zuid-Israël

Izzadeen al-Kassam Brigadisten poseren graag voor de westerse camera's

Op 21 november 2009 kondigde een woordvoerder van Hamas een moratorium af op het afvuren van raketten, mortieren en andere – veelal zelfgemaakte – vliegende projectielen. Hamas beweerde dat het een akkoord had bereikt met alle militante terreurgroepen in de Gazastrook om niet meer op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël te vuren om alzo vergeldingsacties van de Israëlische luchtmacht en leger te vermijden. Net zoals alle vorige wapenbestanden die Hamas in het verleden afkondigde was ook deze verklaring pure nonsens. Een dag later werd dit moratorium al weer tegen gesproken door een andere ‘woordvoerder’ van Hamas. Blijkbaar hebben ze op dit ogenblik in de Gazastrook meer ‘woordvoerders’ dan militanten, die er een sport van hebben gemaakt in het elkaar voortdurend de loef af te steken in wie de meest provocerende verklaringen durft af te leggen [..].

Gaza terroristen vuren mortiergranaat af

Intussen gaan de beschietingen vanuit de Gazastrook  van de Israëlische burgerbevolking gewoon door, voert het Israëlische leger vergeldingsacties uit, bombardeert de Israëlische luchtmacht regelmatig wapensmokkeltunnels, wordt er achter de schermen nog steeds getracht om de gekidnapte korporaal Gilad Shalit vrij te krijgen en wordt gepoogd om vredesonderhandelingen die duidelijk in het slop zijn geraakt weer aan te knopen met Palestijnen, die met opzet de lat steeds zo hoog – té hoog – leggen, dat een vredesakkoord wellicht nog een paar decennia – zij het misschien wel enkele eeuwen of nooit – op zich laat wachten.

Het afgelopen weekeinde van 8 tot 10 januari 2010 is het geweld in en om de Gazastrook weer in alle hevigheid geëscaleerd. Een onbekend aantal projectielen werden afgevuurd ‘in de richting van‘ Israëlische dorpjes in het zuiden van Israël. De meeste van die tuigen stortten neer in open veld in het westelijke deel van de Negev woestijn. Sinds donderdag 7 januari werden een tiental mortiergranaten en minstens vijf raketten, waaronder ook een Katijoesharaket, afgevuurd op Israël, het grootste aantal projectielen in dergelijke korte tijdspanne sinds het einde van het Gazaconflict op 18 januari 2009.

Afgelopen zaterdag stortten drie raketten neer in open veld in het gebied van Sha’ar Hanegev. Er werd geen schade noch gewonden gemeld. Zoals reeds gezegd werd weer voor het eerst sinds Op. Cast Lead een jaar geleden eindigde, een katijoesjaraket afgevuurd, die gelukkig zonder veel erg neerstortte in open veld ten zuiden van Ashkelon. Als antwoord op die aanval op Ashkelon heeft de IAF (Israelian Air Force) een aantal doelwitten gebombardeerd in en om de Gazastrook. Palestijnse ‘woordvoerders’ zeggen dat drie mannen werden gedood toen ze zich in een wapensmokkeltunnel bevonden aan de grens tussen Gaza en Egypte, toen die door de IAF werd gebombardeerd.

De aanval met Qassamraketten van zaterdag werd gevolgd door een verklaring van Hamas dat ze erin geslaagd waren om nieuwe wapentypes Gaza binnen te smokkelen, ondanks de blokkade door Israël en Egypte. De Izzadeen al-Kassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, publiceerde foto’s van deze wapens, waaronder missiles met een dubbele raketkop, missiles van 107mm kaliber ontworpen om versterkte structuren te doorboren alsmede een nieuw type RPG-missile die een grotere penetratie hebben. Hamas woordvoerder Abu Obeida waarschuwde Israël dat de groep “duizenden strijders heeft en goede wapens die Israël zware schade kunnen toebrengen.”

Een woordvoerder van de Al-Quds Brigades, de gewapende vleugel van de terreurgroep Islamitische Jihad, waarschuwde in de vroege ochtend van zaterdag, dat gewapende Palestijnen niet zullen aarzelen Israël aan te vallen als de luchtaanvallen op de Gazastrook blijven voortduren. Abu Ahmad, in een interview met het Palestijnse Ma’an nieuwsagentschap, zei dat “De escalatie [van het geweld] in Gaza die door Israël wordt veroorzaakt, deel is van een voortdurende inspanning van het bezettende leger die ons willen uitdagen tot vernieuwd geweld.” Elke objectieve waarnemer – die je in het Westen helaas met een sterk vergrootglas moet opsporen en zelden vinden – zal precies het tegenovergestelde concluderen, namelijk dat de terreurgroepen in Gaza thans een gezamenlijke krachtinspanning leveren om Israël uit te dagen tot een nieuw gewapend conflict.

“De Palestijnse ‘verzetsgroepen’ in Gaza zijn voorbereid om elke aanval op de kusstrook af te slaan,” zoals Abu Ahmad van de Al-Quds Brigades werd geciteerd maandag door Ma’an. “De laatste militaire escalatie in Gaza gaat gepaard met voortdurende inspanningen door de bezetter om alzo het verzet uit te dagen en het tot een nieuwe militaire confrontatie uit te lokken,” zei Abu Ahmad aan Ma’an. Na een lange periode van relatieve rust in de door Hamas geregeerde Gazastrook, lijkt hieraan een einde te zijn gekomen. Over de succesvolle testen met het Israëlische Iron Dome anti-raketsysteem zei Abu Ahmad: “Zij kunnen de projectielen van het verzet niet tegen houden. De pogingen van de bezetter zullen mislukken als zij de geest van het verzet alzo willen verzwakken en zij kunnen de verhoudingen van de omstandigheden in de regio veranderen,” zei Abu Ahmad.

Terroristen van de Izzadeen al-Kassam Brigades knielen en buigen diep richting Mekka voor het opzeggen van het islamitische gebed: 'Mogen wij met de hulp van Allah de Grootste en zijn profeet Mohammed Israël veroveren, de Joden verdrijven en de Islamitische Republiek Palestina oprichten, Allah akhbar!'

Bronnen: The Jerusalem Post: Rockets, mortar shells fall on Negev, Ashkelon door Yaakov Katz van 9 januari 2010; Haaretz: Gaza rocket hits Israel, despite Hamas moratorium on Qassams van 23 november 2009; CNN: Death toll rises to 3 in Israeli airstrikes van 8 januari 2010; Ynet News: Islamic Jihad: Israel wants another war van 9 januari 2010

2 gedachtes over “Gazaconflict laait weer op. Voortdurend raketbeschietingen vanuit Gaza op Zuid-Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.