Israël antiraketsysteem succesvol getest

Israël heeft haar proeven met het nieuwe Iron Dome anti-raket-systeem met succes voltooid. Het systeem werd ontworpen om een antwoord te geven op de duizenden raketten die door Hamas en Hezbollah worden afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in Israël, zo heeft het Israëlische Ministerie voor Defensie mede gedeeld.

Het anti-raketsysteem, dat korte afstand raketten en artillerie granaten zal kunnen onderscheppen, onderging zijn laatste tests in de afgelopen 48 uur. “Voor de eerste keer werd het Iron Dome systeem geconfronteerd met meerdere bedreigingen tegelijkertijd. Alle bedreigingen werden met volledig succes onderschept”, aldus de verklaring.

Katyoesja lanceerinstallatie
Katyoesja lanceerinstallatie (links het logo van de Libanese terreurgroep Hezbollah gesponsord door Iran)

De volgende fase in de ontwikkeling van het systeem was om het te integreren in het leger. Israël hoopt dat het systeem zal efficient gebruikt kunnen worden tegen de raket- en mortier beschietingen vanuit de Gazastrook dat door Hamas wordt bestuurd alsook tegen de beschietingen vanuit Libanon.

Palestijnse militanten hebben duizenden zelfgemaakte raketten op het zuiden van Israël afgevuurd, wat op 27 december 2008 leidde tot de verdedigingsoorlog [Operation Cast Lead] op het islamistische Hamas in Gaza. Daarnaast vuurde ook de Libanese militante groepering Hezbollah zo’n 4000 raketten af op Noord-Israël tijdens de oorlog in 2006 met Israël, waarvan wordt aangenomen dat Hezbollah thans een wapenarsenaal heeft opgebouwd van ongeveer 40.000 raketten. Bewijzen daarvoor kwamen onlangs nog aan het licht toen een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische actie van de marine tientallen containers op zee onderschepte met wapens, raketlanceerders, munitie onderschepte afkomstig uit Iran en bestemd voor Hezbollah in Libanon.

“Het operationeel maken van Iron Dome zal Israël’s politieke en veiligheidssituatie transformeren zowel op de noordelijke en zuidelijke fronten,” zei Pinhas Buchris, de directeur-generaal van het Ministerie.

Bronnen: Gulf Times Qatar: Anti-missile system tested ‘successfully’ van 7 januari 2009; brabosh.com: Israël bevestigt aankoop van Vulcan-Phalanx Afweersysteem tegen raketten vanuit Gaza van 29 april 2009; Israel News: Israel adopts Phalanx system van 26 april 2009: Asian Defence Blog: Israel confirms Land-Based Phalanx Weapon System purchase en WHP TV: Israel wants to buy U.S. missile defense system van 21 april 2009; Strategy Page: Israeli Phalanx Faces Palestinian Rockets van 26 april 2009; Haaretz: Iron Dome system found to be helpless against Qassams van 22 februari 2008; Defense Minister selects Rafael anti-missile defense system van 4 februari 2007; lees ook op deze blog over het Arrow Weapon System: Israël bereidt zich voor om weldra nucleaire installaties in Iran te bombarderen van 19 april 2009; website van Sonic Bomb.com