Abbas verdedigt Egyptische Muur aan grens met Gaza

De Palestijnse president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas was de voorbije dagen te gast in Qatar om bondgenoten te zoeken in een poging om de vastgelopen vredesonderhandelingen weer op gang te trekken. Ook de ruzie tussen Hamas (Gaza) en Al-Fatah (Westelijke Jordaanoever) kwam ter sprake. Die onderhandelingen dreigen op de achtergrond te raken door de voorbije aanslagen van moslimfundamentalisten, onder meer de aanslag op een vliegtuig door een Nigeriaan j.l. en de toestand in Jemen waar Al-Qaeda de boel op stelten zet.

Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani verwelkomt de Palestijnse President Mahmoud Abbas in Doha (Qatar) op 6 januari 2009

Mahmoud Abbas werd in Doha verwelkomt door Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani en hij vertelde hem dat hij de eerste zou zijn om te onderhandelen met premier Benjamin Netanjahoe, maar alleen wanneer hij zou ophouden met de bouw van nederzettingen en de erkenning van de grenzen van 1967 van een Palestijnse staat. In feite herhaalt hij gewoon het Saoedisch Vredesplan uit 2002 dat ook door Qatar wordt gesteund. Het Saoedische Vredesplan, voorgesteld op 28 maart 2002 tijdens de samenkomst van de Arabische Liga in Beiroet (Libanon) en opnieuw op tafel werd gelegd in maart 2007 in Ryad, is gebaseerd op het principe van landruil voor vrede en ‘gesteund door de overtuiging van de Arabische landen dat een militaire oplossing nooit vrede en veiligheid kan brengen voor de betrokken partijen’.

In het Saoedische voorstel wordt Israël erkenning voorgespiegeld door de Arabische landen en een normalisering van de betrekkingen met Israël, wel op voorwaarde dat: Israël zich volledig zal terugtrekken uit alle gebieden die het tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 heeft ingenomen; een rechtvaardige regeling aanvaardt voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem conform sectie 11 van Resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de VN; de erkenning van een soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. En ze eisen tevens de implementatie van Resolutie 242 en Resolutie 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De standpunten van de Israëlische regering zijn bekend en laten maar weinig ruimte om te onderhandelen. Netanjahoe heeft een bouwstop afgekondigd voor tien maanden op de Westelijke Jordaanoever maar niet in Jeruzalem, dat de premier sinds het einde van de Zesdaags Oorlog in 1967 als de ondeelbare hoofdstad van Israël wordt beschouwd waar Joden, moslims en christenen naast elkaar en op gelijke voet hun religies kunnen beleven en hun specifieke heiligdommen kunnen beheren. Het is duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit betreurt dat het het verregaande vredesvoorstel van september 2008 van ex-premier Ehud Olmert heeft afgewezen en thans knarsetandend aandringt om dit plan als uitgangsbasis te gebruiken voor nieuwe onderhandelingen. Abbas zei ook dat de recente verklaringen van Netanjahoe die hij na zijn bezoek in Caïro deed waarin hij opriep om de vredesonderhandelingen te hervatten, “erg vaag waren en verduidelijking nodig hebben”.

gazamuur7
Hierboven: De Egyptische muur tussen Gaza en Egypte voldoet al lang niet meer en wordt door Caïro thans vernieuwd met metalen platen tot 30 meter diep onder de grond. Deze verbeteringen moeten de smokkel van wapens en raketten beletten doorheen de honderden Palestijnse tunnels

Abbas verdedigt Egyptische muur

De huidige regering van Netanjahoe is maar matig geïnteresseerd om Olmert’s plan weer op te vissen als daar geen duidelijk signaal tegenover staat vanuit de PA. De Palestijnse leiders beschuldigen Israël al jaren voor haar ‘onwilligheid’ om vrede te sluiten tussen Palestijnen en Israël, dat terwijl Mahmoud Abbas tot op heden het bestaansrecht van Israël weigert te erkennen en andere leiders van zijn partij Al-Fatah hem daarin steunen. Overigens heeft de Palestijnse koepelorganisatie de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie waar ook Hamas in vertegenwoordigd is, maar waarvan Al-Fatah van Abbas de baas is), nooit Israël erkend, dat is een mythe die tot op vandaag wordt in stand gehouden door pro-Palestijnse organisaties.

Gazaan wijst waar de Egyptenaren werken uitvoeren aan hun afsluitingsmuur

Bovendien wil president Mahmoud Abbas geen – en kan hij ook niet – veiligheidsgaranties geven dat eens een akkoord werd bereikt, de Palestijnen zich daar ook aan zullen houden. Uit het verleden blijkt dat akkoorden met Palestijnen nooit stand houden en eenzijdig door hen worden geschonden. Met die PLO-cultuur van leugen en bedrog zijn de Israëli’s helaas goed mee vertrouwd. “Door schade en schande word je wijs,” wordt vaak gezegd wanneer je iets doms hebt gedaan en je met de brokken zit. Israël weet er alles van. Die veiligheid (dé belangrijkste eis van Israël) kan hij maar moeilijk hard maken vermits het andere deel van de Palestijnse Autoriteit (de voorlopige ‘werknaam’ van de toekomstige Palestijnse Islamitische Republiek) – met name dat deel van de PA in de Gazastrook – volledig buiten zijn controle valt sinds Hamas in het voorjaar van 2006 de verkiezingen won en in de zomer van 2007 Al-Fatah van Abbas met geweld uit Gaza heeft verdreven.

Zoals verwacht kwam in Qatar ook de ruzie tussen Hamas (Gaza) en Al-Fatah (Westelijke Jordaanoever) ter sprake. In het Sheraton hotel van Doha (Qatar) leverde Mahmoud Abbas commentaar op de recente mislukte verzoeningspogingen met Hamas. Volgens de dagelijkse krant de Gulf Times van Qatar, legde Abbas uit dat de onderhandelaars van de rivaliserende factie op het laatste ogenblik wijzigingen in de voorwaarden tot onderhandelen aanbrachten, wat volgens Abbas een poging was om het proces van verzoening te stoppen. “Het hele gamma van de dingen weer doorlopen betekent een vertraging van twee jaar en dat is precies wat Hamas wil,” zei hij.

Abbas voegde eraan toe dat hij “verheugd” was dat een Arabisch land [Qatar en ook Saoedi-Arabië] wilde bemiddelen om de impasse tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen op te lossen, maar stond erop dat elke deal moet worden ondertekend in Egypte. “De nationale dialoog begon in Egypte en moet daar haar slot vinden,” zoals Abbas door de Gulf Times werd geciteerd. Over de onderhandelingen over de vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit die al 3 ½ jaar wordt gegijzeld door Hamas in ruil voor Palestijnse gevangenen, zei Abbas dat hij verheugd zal zijn over de vrijlating van elke Palestijnse gevangene, “zelfs als dit gebeurt onder impuls van Hamas.”

Egyptische muur moet tunnels afsluiten voor terroristen en wapens

Ook de Egyptische muur met Gaza kwam ter sprake in Doha. Egypte is thans begonnen om de bestaande muur te vervangen door een massieve ijzeren muur langs de grens met de Gazastrook, in een poging om de smokkeltunnels in het gebied af te sluiten. De muur zal negen tot 10 kilometer lang worden en zal 20 tot 30 meter diep in de grond worden verankerd. Het zal onmogelijk zijn er een gat in te snijden of te branden. Dagelijks wordt er door Gazanen gedemonstreerd tegen de constructiewerken. Enkele dagen terug openden Egyptische soldaten het vuur op demonstranten, waarbij verscheidene gewonden vielen aan beide zijden van de muur.

Het nieuwe plan is een zoveelste poging van Egypte in de strijd om de smokkelhandel in het gebied aan banden te leggen. Hoewel er enige vooruitgang was geboekt, floreert de smokkel markt in Gaza nog steeds. Egyptische troepen slopen de tunnels of lieten ze bijna elke week vol lopen met gas – vaak met de mensen er nog in – en het aantal Palestijnse slachtoffers bleef gestaag toenemen. Onlangs onderzocht Egypte de verschillende mogelijkheden om de tunnels te blokkeren en de gezamenlijke Amerikaans-Egyptische patrouilles werden in Rafah begrepen als een excuus om door middel van sensoren de ondergrondse tunnels te kunnen detecteren.

Tot ieders verbazing in Doha en niet in het minst Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, rechtvaardigde Mahmoud Abbas de bouw van de Egyptische stalen muur langsheen de grens met de Gazastrook. “Cairo heeft het volledige recht om haar grondgebied te beschermen en de smokkel van illegale materialen te voorkomen in Gaza,” zei hij. “Het is een soeverein en politiek besluit van de Egyptische regering en we begrijpen dat,” voegde Abbas er nog aan toe en herinnerde zijn toehoorders aan “de redenen van dit beleg van Gaza. Het is in feite de staatsgreep door Hamas dat alle problemen voor de bewoners van Gaza werden gecreëerd,” zei hij (bronnen: Gulf Times Qatar en The Jerusalem Post.) De reden waarom Abbas zich uitspreekt voor het behoud van de Egyptische muur en de recente verstevigingswerken door Egypte, is natuurlijk de manier waarop Abbas Hamas wil doen zwichten om terug aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Maar impliciet houdt hij ook een pleidooi voor het behoud van de Israëlische Veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever.  Geef toe, eisen dat de ene muur weg moet en de andere moet versterkt worden… klinkt op z’n minst tamelijk tegenstrijdig. Zoals ik al bij herhaling heb gezegd, kan je beter Arabisch leren (of in vertaling lezen) als je echt wat wilt begrijpen van het Midden-Oosten conflict. Misleiding, leugen en bedrog zijn troef [= taqqiya]. Wat de Palestijnse leiders in het Arabisch zeggen tegen hun Arabische achterban is haast per definitie tegengesteld  met wat zij in het Engels aan hun westerse bondgenoten vertellen. Wijlen Yasser Arafat blijft desalnietemin tot op heden de onbetwiste kampioen op het gebied van leugen en bedrog.

Ratna Pelle op Israël & Palestijnenblog: : “Zo, beste Gaza activisten, nu hoor je het ook eens van een ander. Egypte, en dus ook Israël, heeft als soevereine staat het recht om haar grondgebied te beschermen en de illegale wapensmokkel tegen te gaan. Men heeft het recht de grens te sluiten met een gebied waar een vijandig regime aan de macht is. En de problemen zijn veroorzaakt door Hamas, dat in juni 2007 in een illegale coup de macht opeiste in Gaza, en sindsdien de burgerrechten en vrijheden van de inwoners aan banden heeft gelegd, dissidente journalisten opgepakt en islamitische regels heeft opgelegd. Ook laat men patiënten die in Israël of op de Westoever behandeld kunnen worden vaak niet gaan, omdat zij niet over de juiste papieren zouden beschikken.”

Bronnen: The Jerusalem Post: Abbas: ’67 borders precondition to talks van 6 januari 2010; Gulf Times Qatar: Abbas: Hamas seeking to halt reconciliation bid van 6 januari 2009; Gaza gunfire kills Egyptian police officer van 7 januari 2009; Arab leaders seek end to impasse in peace process van 6 januari 2010 en Jordan, Egypt in plea to Israel van 5 januari 2009Al Jazeera.net: Gazans rally against Egypt wall van 21 december 2009; Egypt building iron wall on Gaza border to stop smuggling door Avi Issacharoff van 9 december 2009; Israël & Palestijnen Nieuwsblog: Egypte wil tunnelsmokkel Gaza tegengaan met muur in de grond van 10 december 2009; lees ook op Brabosh: Egypte bouwt nieuwe muur aan de Gazastrook om smokkeltunnels af te sluiten van 12 december 2009; Egyptische soldaten herstellen de ‘Apartheidsmuur’ tussen Gaza en Egypte van 24 oktober 2009; Veroordeling van de ‘Veiligheidsmuur’ door Internationale Gerechtshof was FOUT van 5 augustus 2009; ‘Apartheid’ bestaat niet in Israël van 16 mei 2009; Veiligheidsmuur of Apartheidsmuur? [satire] van 19 juni 2009; Waarom de ene muur de andere niet is (Veiligheidsmuur van Israël) van 7 maart 2009

2 gedachtes over “Abbas verdedigt Egyptische Muur aan grens met Gaza

  1. De afscheiding die Egypte tegen smokkel naar de Gazastrook wil hanteren als ‘Apartheidsmuur’ aan te duiden is onzinnig en bovendien een imitatie van dezelde demoniserende term die de ‘Palestijnse’furie gebruikt om de door Israel gebouwde veiligheidsmuur (die overigens grotendeels een hek is)te stigmatiseren. Brabosh moet zich er voor hoeden de terminologie van Israels vijanden over te nemen.

    Like

    1. Je hebt zonder meer gelijk. Aanvankelijk plaatste ik Apartheidsmuur tussen aanhalingstekens als ik het over de Egyptische Muur had. In de wereld werden vele muren opgetrokken, tussen Europa en Afrika, tussen Zuid- en Noord-Amerika, muur in Marokko en de Westelijke Sahara om maar een paar voorbeelden op te noemen. Enkel de Veiligheidsmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever wordt door Jodenhaters en anti-Zionisten van over de hele wereld als ‘Apartheidsmuur’ gekapitteld. Van al die andere muren zijn ze gewoonlijk niet eens van op de hoogte of worden door hen minzaam ook ‘Veiligheidsmuren’ genoemd; in werkelijkheid zijn het nagenoeg allemaal muren om vluchtelingen uit arme landen beletten om naar rijkere landen te vluchten. Niet zo fraai dus. Uit ervaring weet ik dat nagenoeg niemand op de hoogte is van het feit dat er tussen Egypte en de Gaza een muur staat, compleet met uitkijkposten, soldaten en camera’s. De meeste waartegen ik dat vertel geloven het niet en doen het af als zionistische leugens en propaganda. In feite is ook de muur tussen Egypte en Gaza een ‘Veiligheidsmuur’ om terroristen vanuit de Gaza tegen te houden en de smokkel te controleren. Overigens werd de Veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever op zich nooit door de Verenigde Naties of de Veiligheidsraad veroordeeld, wel veroordeeld op de plaats waar hij staat, dwz hier en daar over de Groene Lijn. Ooit moeten de Israëlbashers mij maar eens uitleggen waarom zij enkel de muur op de Westbank een Apartheidsmuur noemen en al die andere muren niet. Als er ergens in de wereld één muur zinvol is en moreel te verdedigen valt is het nu net dié muur. In elk geval schrijf ik vanaf heden terug over de Egyptische Muur, en laat ik het aan anderen over om die muur al dan niet Apartheidsmuur te noemen. Ik heb mijn punt gemaakt.

      Like

Reacties zijn gesloten.