Anti-Zionistische ultra-orthodoxe Joden vieren sabbat in de Gazastrook

moshe_friedman

De Judaskus: “Knijp ik die Jood hier dood of wacht ik nog even tot de camera’s weg zijn?” Zo moet de Iraanse president Ahmadinejad gedacht hebben, toen hij werd gekust door rabbijn Moshe Ayre Friedman van Neturei Karta op de Holocaustconferentie voor negationisten in Teheran, 11 december 2006.”

Wie tot nog toe dacht dat enkel gerenommeerde Joodse auteurs zoals Norman Finkelstein [De Holocaust Industrie], Noam Chomsky (bekend pleitbezorger voor negationist Robert Faurisson], Ilan Pappe of dichter bij huis de Nederlander Jaap Hamburger van EAJG of onze illustere Antwerpenaar Shmiel Mordche Borreman van Jesjoeroen, zich tegen hun eigen volk keren en in hun verwoede strijd om het bestaansrecht van Israël te delegitimeren en te criminaliseren, zelfs zover gaan door openlijk hun steun te betuigen aan de door Iran bewapende en gesponsorde terreurgroepen Hamas en Hezbollah [bekijk videoclips van Finkelstein en Chomsky op bezoek bij Hezbollah], is de ietwat folkloristisch aandoende Joodse antizionistische aanhangers van Neturei Karta vergeten.

Gaza, 2 januari 2010: Vier Joden van Neturei Karta manifesteren met Palestijnse vlaggen in de Gazastrook (foto: Reuters)

Als die Joden die dat wensen voor de rest van hun leven met een strop om hun nek door het leven willen stappen, is dat uiteraard hun eigen vrijwillige keuze. Wie zijn wij om hen dat te beletten? Straks worden we door de leden van Neturei Karta misschien nog beschuldigd van Jodenhaat. 😉

Afgelopen vrijdagavond 1 januari 2010 maakte een kleine groep ultra-orthodoxe Joden zich op om de Joodse sabbat te vieren in de Gazastrook. In een ongewone show van steun voor de Palestijnen in de door Hamas bestuurde strookje grondgebied aan de kust van de Middellandse Zee, trokken vier bebaarde en in 19de eeuwse zwarte hoeden en lange jassen geklede ultra-orthodoxe Joden van Neturei Karta, doorheen de straatarme Palestijnse gebieden van Gaza. Op de afbeelding hiernaast is te zien waarvoor ze gekomen waren: ‘Het Judaïsme eist: Vrijheid voor Gaza en heel Palestina’.

Leden van de Neturei Karta groep hebben bij herhaling hun steun uitgesproken voor het Iraanse regime en voor alle anderen die zich verzetten tegen de Joodse staat, waarvan zij geloven dat die werd opgericht in strijd met de Joodse wet. “Het is van cruciaal belang dat de bevolking van Gaza begrijpt dat de verschrikkelijke tragedie die hen overkomen is niet begaan werd in de naam van het Jodendom”, zei rabbijn Yisroel Dovid Weiss van New York City, een van de vier mannen die bereid werd gevonden om de sabbat te vieren in het hotel in Gaza City.

Neturei Karta, in het Aramees ‘bewakers van de stad’, werd opgericht in Jeruzalem in 1938, en haar naam verwijst naar een citaat uit de Talmoed dat zegt dat enkel religieuze geleerden of ‘Wijzen’, geen soldaten, de échte bewakers van de stad [Jeruzalem] mogen zijn. De marginale Joodse sekte, die enkele honderden of een paar duizend leden telt, stelt dat een Joodse staat enkel kan heropgericht worden door de Messias als die ooit zou besluiten om zijn aardse bestaan op te nemen [sic]. Zoals gekend is voor gelovige Joden Jezus Christus niet de Messias geweest maar wordt hij door gelovige Joden in het algemeen aanzien als een ‘gewone’ profeet.

Twee vragen die logischerwijze kunnen gesteld worden zijn deze: stel dat ooit de Messias zijn entree maakt en in een goeie bui besluit om de Joodse staat weer op te richten, “Welke plek op aarde zou hij dan voor die nieuwe Joodse staat kiezen?” Madagaskar misschien of.. toch maar weer Israël? En de tweede vraag luidt dan: “Zal die gulhartige Messias ook de [3de] Tempel op de Tempelberg heropbouwen waar zich thans de Gouden Rotskoepel bevindt?” met name het 3de heiligdom van de islam na Mekka en Medina.

Als die Messias andermaal het grondgebied van het huidige Israël zal verkiezen en de Tempel op identiek dezelfde plek wil heropbouwen waar de vorige in 70 na Christus werd vernietigd door de Romeinse bezetter, vrees ik dat onze bebaarde Joodse Israëlbashers niet langer welkom zullen zijn bij hun vrienden terroristen van Hamas, Hezbollah en hun westerse aanhangers. Tenzij de Neturei Karta leden ervan overtuigd zijn dat de Messias nooit zal terugkeren (“eh.. het was maar een grapje…“) en bijgevolg ook nooit zal doen wat van Hem verwacht wordt. Maar waarom zouden ze dan in dat sprookje blijven geloven en uitbazuinen en er bovendien nog eens een hele sekte omheen optrekken? Voor de modale Israëlische Jood maakt het echter allemaal niet zoveel uit. Joden zijn namelijk geen religieuze entiteit maar een volk. Amen.

MIDEAST PALESTINIANS ISRAELSommigen van de leden van NK ondernamen in het verleden zelfs actieve stappen om Israël te laten veroordelen en de Joodse staat eventueel te laten ontmantelen “in afwachting van de komst van de Messias”. Hun woordvoerders voeren een uitgesproken propagandaoorlog tegen de rechtsgeldigheid van de Joodse staat. Zij gingen zelfs zo ver om op eigen houtje onderhandelingen aan te knopen met de naburige Arabische staten en leiders. Hun meest bekende vertegenwoordiger in het Heilig Land is rabbijn Moshe Hirsch die op een gegeven ogenblik zelfs deel uitmaakte van het regeringskabinet van Yasser Arafat als zijn Minister voor Joodse Zaken.

Vertegenwoordigers van de religieuze Joodse sekte bezochten in het verleden de Gazastrook toen ze nog geregeerd werd door Arafats partij al-Fatah, dé grote rivaal voor Hamas. Een delegatie van Neturei Karta trok zelfs in 2004 naar Parijs om voor het herstel van Arafat te bidden toen die ernstig ziek was opgenomen in het hospitaal. Maanden later nam een delegatie van NK deel aan een conferentie in Libanon samen met militanten van Hezbollah en Hamas. Meer recent nam in december 2006 een delegatie deel aan de Holocaustconferentie voor negationisten in Teheran. De foto (afbeelding bovenaan) waarop rabbijn Moshe Ayre Friedman van Neturei Karta op 11 december 2006 tijdens de beruchte conferentie omarmd werd door de Iraanse president Ahmadinejad en hem welkom kuste, ging de hele wereld rond.

bor04

Bronnen: Haaretz: Anti-Zionist ultra-Orthodox Jews celebrate Sabbath in Gaza van 2 januari 2010; op brabosh.com: Joden revolteren tegen het bestaansrecht van Israël: Neturei Karta van 25 februari 2009; Waarom ze de Holocaust in de moslimwereld ontkennen van 25 oktober 2009; Tijden veranderen: Joden tegen Israël van 12 oktober 2009; ‘Mensenrechtengroepen’ willen Hamas van de EU-terreurlijst schrappen van 25 april 2009; Israëlbashers, ze zijn er weer: Russell Tribunaal over Palestina te Brussel van 8 december 2009

4 gedachtes over “Anti-Zionistische ultra-orthodoxe Joden vieren sabbat in de Gazastrook

 1. Allemaal nogal ongeloofwaardig. Waarschijnlijk duwde iemand een pistool in de rug van Friedman toen hij Ahmadinejad zoende? 🙂

  Like

 2. Zijn verhaal en excuses deed hij in de Israelische-orthodoxe magazine ‘Beshaa Tova’.(Is in Engels en Hebreeuws vertaald)*

  In het kort :

  Hij was nooit lid van Neturei Karte maar een one-man-show.
  Zijn ideologie is trouwens anders dan Neturei Karte.(NK hebben een ideologie dat joden tot de komst van Messias knechtje moeten spelen bij de niet-joden)
  Hij is net zoals de rest van de Satmar beweging tegen een Joods Staat voor de komst van de Messias.Maar zijn acties kwamen niet door een ideolgie maar omdat hij dacht het beste te doen voor de joden.Hij hoopte door zijn acties en steun aan de Palestijnen de Moslims/Arabieren te overtuigen dat niet alle joden opdezelfde manier denken en handelen.Hij was trouwens gehaat in de NK clan.
  Toen hij hoorde over de holocoust conferentie(waar hij eerst niet uitgenodigd was) besloot hij om naar Iran te reizen om te zien hoe de NK zich gedragen enz..
  Hij besefte dat hij verkeerd was toen zelfs ultra-anti-zionisten hem negeerden.
  Maar vooral toen hij in Iran-toen men dacht dat hij sliep-hoorde hoe Iraniers hem uitlachten.Voor Iran was hij niks meer dan een propogandahulpje.

  *Misschien heeft Joods Actueel een exemplaar van de magazine.

  Like

 3. Kan je me daar een bron van geven? Ik zou dit ook maar eens lezen, want het spreekt jouw bewering tegen. Ps: leg mij eens uit hoe je de ‘Joden wereldwijd’ om excuses kan vragen. De deelname van Friedman aan de Holocaust conferentie in Teheran en latere ontmoetingen met de leiders van de terreurgroep Hamas, zullen hem door maar weinig Joden worden vergeten of vergeven. Of wat denk je?

  Like

 4. Moshe Ayre Friedman heeft afstand genomen van Neturei Karte en bood zijn excuses aan de joden wereldwijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.