Vertrouw nooit de media als het over Israël gaat, en zeker nooit de VRT

Tjah, wat is er mis mee, met dit bericht op teletekst van VRT één van heden

maandagavond 28 december 2009?

Vier zaken vallen meteen op.

  • 1. Komkommertijd in medialand? Als er geen nieuws is, schrijf dan maar iets over Israël, Gaza, Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem… wat dan ook, je hebt gegarandeerd de volle aandacht van Jan Publiek. De gruwel in Darfoer of in Oost-Kongo, bloedige straatprotesten in Teheran, drie homo’s opgehangen in Kkandahar… alles verzinkt in het niet bij het kleinste en meest idiote bericht over Israël.
  • 2. Mag (bij voorkeur) ook een oud bericht zijn:
    a – Het zijn geen 700 gebouwen die het gemeentebestuur van Jeruzalem bouwt maar 900 en die komen in de wijk Gilo ten zuiden van Oost-Jeruzalem, grenzend aan Bethlehem. Dat is geen nieuws van heden maar van 17 november 2009 (zie op deze blog: Israël bouwt 900 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem)
    b – De VRT weet blijkbaar nog altijd niet dat sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967, Oost- en West Jeruzalem werden herenigd en de facto ééngemaakt. Waarom zou Netanjahoe dan moeten ‘laten verstaan dat Oost-Jeruzalem buiten die belofte van een bouwstop viel’? Dat is al 42 jaar zo het geval! Even de VRT herinneren aan de toespraak van Netanjahoe van 25 november 2009: “Wat Jeruzalem betreft, onze soevereine hoofdstad, is onze positie bekend. Wij leggen geen enkele beperking op het bouwen in onze soevereine hoofdstad.”  En vier maanden eerder 19 juli 2009: ‘Jeruzalem is van ons en dat is onbespreekbaar’. De Israëlische soevereiniteit van Jeruzalem staat niet ter discussie,” zei Netanjahoe, “en Joden mogen zoveel bouwen als ze wensen in gelijk welk deel van de hoofdstad, net zoals de Arabieren dat ook mogen.” Netanjahoe stelde dat Jeruzalem een “open, ongedeelde stad” is en geen nederzetting. Hallo VRT? Gelezen?
  • 3. Hoe kunnen de Palestijnen de helft van een stad tot hun hoofdstad maken als ze niet eens een volk en een staat hebben? Wat zegt Hamas in Gaza over deze zaak? Heeft Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit hun mening gevraagd? Blijkbaar is de VRT ‘vergeten’ dat Hamas (Gaza) en Al-Fatah (Westbank) sinds de zomer van 2007 slaande ruzie hebben. Zo’n 300 al-Fatah aanhangers werden toen door Hamas vermoord in Gaza en duizenden sloegen op de vlucht. Of is het soms de bedoeling dat de [oostelijke] helft van de stad Jeruzalem nog eens in twee stukken wordt verdeeld? 1 kwartdeel Jeruzalem voor Hamas en 1 kwartdeel Jeruzalem voor Al-Fatah? Dat wordt nog lachen geblazen…
  • 4. Hoe kan een konvooi vanuit Syrië de Gazastrook binnenrijden? Al vliegend? Of via een tunnel? Afgeschoten met raketten van Hezbollah los over het grondgebied Israël heen? Hebben de jongens van de VRT een landkaart geraadpleegd om te kijken waar Gaza ligt? Tussen Gaza en Syrië ligt verdorie de complete Israëlische staat! Ik neem er even een kaart bij. Het konvooi was gestrand in Jordanië… van daar uit een ommetje naar het noorden en de grens over met Syrië en dan…? Hoe is het dat konvooi dan van Syrië in Gaza geraakt? Ik ben nooit goed geweest in raadsels, misschien heeft er iemand een suggestie? 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.