Gelovigen verzamelen in Bethlehem om Kerstmis te vieren

Optreden van de rock band Cardiac Move op Kerstavond in Bethlehem

Duizenden christelijke gelovigen hebben vandaag Kerstmis gevierd in Bethlehem – de vermoedelijke traditionele geboorteplaats van Jezus Christus. Palestijnen en pelgrims uit de hele wereld kwamen samen in de stad om het evenement te vieren. Honderden woonden in de ochtend de misviering bij in de dicht opeengepakte massa in de Sint Katherina Kerk, in het Geboortekerk complex op het Mangerplein van Bethlehem.

Ongeveer 15.000 toeristen worden verwacht voor een verblijf in de stad tijdens de vakantieperiode. Er werd rockmuziek gespeeld terwijl traditionele kerstzangers zich mengden onder de gelovigen van de stad. Andere festiviteiten vonden plaats op locaties, waaronder in de Christen-Orthodoxe Kerk van Sint Georgius Kerk in het dorp Burqin in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever.

Families komen weer samen

Foud Twal riep op tot vrede

Ongeveer 300 christenen in de leeftijd vanaf 35 jaar afkomstig uit de Gazastrook kregen toestemming van het Israëlische leger om naar Bethlehem te reizen voor een verblijf van maximaal 24 uren om hen toe te laten Kerstmis te vieren. Ongeveer 80 mensen hebben naar verluid de misviering bijgewoond in de Rooms-katholieke kerk in Gaza City waar ze ook verbleven hebben en de diensten hebben bijgewoond.

Bezoeker Jonathan Croy uit Alabama in de VS zei het gevoel te hebben in Bethlehem een van de “reusachtigste familiebijeenkomsten” bij te wonen, zo meldde het persbureau Associated Press (AP). “Het interessante om hier te zijn is dat na het zien van de tweedeling van religies, alle nationaliteiten en religies zich hier door elkaar mengen,” zei hij.

De gezant van het Vaticaan in het Heilige Land, pauselijk nuntius Antonio Franco, vertelde aan AP dat hij ‘goede hoop’ had dat vrede in het Midden-Oosten mogelijk was. Eerder, tijdens de middernachtmis, bracht de latijnse patriarch Foud Twal, de oudste rooms-katholieke geestelijke in het Heilige Land,  tijdens de misviering zijn Kerstboodschap over aan de duizenden pelgrims in Bethlehem: “De wens die we het meest van allen willen en waar we het meest op hopen, komt niet, namelijk: dat wij vrede willen”, zei hij na aankomst in Bethlehem na de traditionele heilige processie in het nabijgelegen Jeruzalem. [bron]

1 jaar geleden. Kerstviering in Bethlehem op 24 december 2008. Diezelfde dag werden er vanuit Gaza door Hamas op één dag meer dan 80 raketten afgeschoten op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël, het voorspel van de Gaza oorlog die enkele dagen later begon en van 27 december 2008 duurde tot 17 januari 2009

Een gedachte over “Gelovigen verzamelen in Bethlehem om Kerstmis te vieren

Reacties zijn gesloten.