Poolse politie vindt Auschwitz inkombord terug

“Het ‘welkomsbord’ aan de ingang van Auschwitz…”

“…werd neergehaald en meegenomen in een gedurfde nachtelijke raid!!”

“Dat klopt.”

“Alleen jammer dat dit zeventig jaar te laat gebeurde.”

Poolse politie vindt Auschwitz inkombord terug

De Poolse politie heeft het beruchte ‘welkombord’ “Arbeit Macht Frei” teruggevonden, dat vrijdagochtend 18 december 2009 gestolen werd boven de inkompoort van het voormalige nazi concentratiekamp van Auschwitz. Na een intensieve speurtocht van drie dagen heeft de Poolse politie drie verdachten gearresteerd. Het bord werd in drie stukken gezaagd teruggevonden.

Katarzyna Padlo, de woordvoerder van de Poolse politie deelde afgelopen nacht mee aan The Associated Press dat het bord zondagnacht werd teruggevonden in het noorden van Polen, een heel eind weg van het zuidelijk gelegen Poolse stadje Oświęcim waar het Auschwitzmuseum gelegen is en waar het bord vrijdagochtend werd ontvreemd. Padlo vertelde de pers dat het vijf mannen heeft gearresteerd tussen 25 en 39 jaar oud en hen voor verhoor heeft meegenomen naar Krakau, waar het regionaal bestuur is gevestigd waaronder het gebied valt waar ook het Auschwitzmuseum is gevestigd. Eerder had de Poolse regering de beloning voor tips die kunnen leiden naar de daders van de roof verhoogd tot 27.125 euro.

Een andere woordvoerder van de politie, Dariusz Nowak, zei dat het 5 meter lange inkombord, gemaakt van hol metaal, in drie stukken werd terug gevonden, elk deel dat een van de woorden bevatte. De wrede ironische zin ‘Arbeit macht frei’ stond in complete tegenstelling tot het doel van het concentratiekamp van Auschwitz, dat aanvankelijk werd geopend om er politieke gevangenen in op te sluiten tijdens de nazibezetting van Polen en dat zich later zal ontwikkelen tot een vernietigingskamp waar Joden werden vergast op fabrieksmatige wijze. De politie weigerde meer details te onthullen onder welke omstandigheden het bord werd teruggevonden noch te speculeren omtrent de motieven van de misdadigers. Meer nieuws zou vandaag volgen tijdens de persconferentie die later gehouden wordt te Krakau. [bron]

2 gedachtes over “Poolse politie vindt Auschwitz inkombord terug

  1. De waarheid heeft zijn rechten : In Auschwitz-1, waar het bord zich bevond werden ongeveer 70 000 mensen omgebracht, voornamelijk Poolse intellectuelen en Russische krijgsgevangenen. Het bord werd destijds geplaatst om de Poolse werknemers een “synisch” hart onder de riem te steken wanneer zij naar het werk vertrokken.

    Like

  2. Die info over Auschwitz I heb je duidelijk bij Wikipedia.nl gehaald, een internet encyclopedie die door Jan en Alleman wordt vol geschreven. Bij die bewering ‘voornamelijk Poolse intellectuelen en Russische krijgsgevangenen’ wordt ook geen bron vermeld, wat de opgegeven info op zich al verdacht maakt. Geen goed idee om daaruit rechtstreeks te noteren. De engelstalige en de duitstalige wikipedia zijn heel wat betrouwbaarder. Zo vermeld de engelstalige Wikipedia 600 Russische en 250 Poolse vermoorde krijgsgevangenen en 60.000 doden. De duitstalige tussen 60.000 en 70.000 doden waarvan 36.000 werden vergast. Geen speciale vermelding hoeveel krijgsgevangen in die 60.000 waren. Dat doet enkel de nederlandstalige.

    Voor zover ik weet werden er ongeveer 900 Poolse en Russische krijgsgevangenen vergast in het basiskamp Auschwitz I. Het aantal doden in dat kamp varieert van 60.000 tot 261.000. Van zodra ik weer thuis ben zal ik even nachecken wat Raoul Hilberg, Léon Poliakov en Saul Friedlander zeggen over het aantal slachtoffers en de samenstelling ervan in Auschwitz I. Je kan ook altijd mijn website Verzet.org nachecken waar ik meer dan vijf jaar aan geschreven heb en waaruit Wikipedia regelmatig kopieert en naar verwijst: http://www.verzet.org. Lees ook meer bepaald dit artikel over het ontstaan van de gaskamers: Auschwitz: van concentratie- naar vernietigingskamp

    Like

Reacties zijn gesloten.