‘Arbeit Macht Frei’ opschrift gestolen uit concentratiekamp Auschwitz

Oświęcim, 18 december 2009. Foto van de ingangspoort van het basiskamp KZ Auschwitz I onmiddellijk na de diefstal van het opschrift Arbeit Macht Frei

Wetgevers, ambtenaren en Holocaust-overlevenden hebben hun diepe afschuw en verontwaardiging geuit naar aanleiding van de diefstal op vrijdagochtend 18 december 2009 van het ijzeren bord boven de poort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz I (het basiskamp) met het cynische opschrift “Arbeit Macht Frei” – Duits voor ‘Arbeid maakt vrij’. Politie woordvoerster Katarzyna Padlo zei dat de politie gelooft dat het bord werd gestolen tussen 3u30 en 5 uur vrijdagochtend, toen museum bewakers opmerkten dat het was verdwenen en de politie waarschuwden.

Oświęcim, 18 juni 2001: Brabosh (links) aan de ingangspoort van KZ Auschwitz-Birkenau, onder de beruchte slogan 'Arbeit Macht Frei' die vrijdag gestolen werd

Padlo zei ook dat het ijzeren opschrift, dat de ingangspoort overspant aan de hoofdingang van het voormalige nazi-vernietigingskamp in het zuiden van Polen, werd verwijderd door het los te schroeven aan de ene kant en los te trekken aan de andere. De Poolse politie heeft 50 speurders met speurhonden ingezet om het terrein van Auschwitz af te zoeken, waar de barakken, wachttorens en de ruïnes van de gaskamers nog steeds staan als bewijs van de wreedheden toegebracht door nazi-Duitsland aan de Europese Joden. De politie bekijkt de beelden van de bewakingscamera’s van Auschwitz om te zien of de diefstal werd opgenomen.

In Kopenhagen had de Israëlische president Shimon Peres een ontmoeting met de Poolse premier Donald Tusk, en vertelde hem dat Israëlische burgers en Joden over de hele wereld “diep geschokt” zijn door het incident. “De staat Israël en het gehele Joodse volk vragen u de nodige stappen ondernemen om de criminelen op te pakken en het teken terug te brengen naar zijn plaats”, zei Peres. “Het bord heeft een extreem diepe historische betekenis voor het Joodse volk en voor de gehele wereld en het dient als een herdenkingsmonument voor de meer dan 1 miljoen Joden die vermoord werden in het kamp.”

Tusk zei Peres dat hij “er zeker van kan zijn dat wij alles doen om de criminelen te vangen. Sinds deze ochtend heb ik de Minister voor Openbare Veiligheid, die verantwoordelijk is voor de politie en de speciale veiligheidstroepen in Polen, instructies gegeven om van deze kwestie hun topprioriteit te maken.” De Poolse vertelde premier Peres dat “de diefstal van het teken zeer ernstig is en net zo pijnlijk is voor ons als voor u.” De Poolse president Lech Kaczynski zei inmiddels dat hij “geschokt en verontwaardigd” is door de diefstal van het “wereldbekende symbool van het cynisme en wreedheid van de nazi’s.” Hij riep alle Polen op om te helpen bij de zoektocht.

Auschwitz Museum woordvoerder Jaroslaw Mensfelt zei dat de dieven het bord 300 meter naar een opening in een prikkeldraad gat in een betonnen muur hebben gesleept. Die opening was met opzet daar gelaten om een populieren boom die teruggaat tot de tijd van de oorlog te bewaren. De speurhond leidde de politie naar een plek buiten de muur waar het teken een afdruk achterliet in de vers gevallen sneeuw, daarna langsheen een weg waarna het teken leek te zijn opgeladen in een vluchtwagen. Een exacte replica van het bord, dat gemaakt werd toen het oorspronkelijke bord enkele jaren terug werd gerestaureerd, werd snel op de plaats van het origineel gehangen. Padlo zei dat de politie een beloning van 5000-zloty (= 1.200 euro) heeft uitgeloofd voor elke tip uit het publiek die tot de arrestatie van de dieven kan leiden. De beveiligingsfirma van het kamp, de Art-Security group, heeft kort daarna deze beloning verdubbeld en het museum zelf biedt thans 100,000-zloty (24.000 euro) als beloning aan.

De Israëlische gepensioneerde kolonel Moshe Haelyon, hier op bezoek in Auschwitz, zei: "Dit is een daad van vandalisme termen van het geheugen van de holocaust, en als het gedaan werd door ontkenners van de Holocaust is het een zoveelste verwerpelijke stap in het verwijderen van symbolen waaruit blijkt dat de holocaust heeft plaatsgevonden"

Reacties vanuit Israël over het incident volgden snel, met Minister Yuli Edelstein (Likoed) voor Diaspora Zaken die verwees naar de diefstal als het “kritieke falen van de Poolse politie.” Edelstein zei ook dat “we ons in een periode bevinden waarin antisemitische handelingen in opkomst zijn en er een tastbare angst is voor de veiligheid van de Joden in de diaspora,” en voegde eraan toe dat “de antisemieten en ontkenners van de Holocaust hebben geen rode lijnen en zproberen nu tevergeefs hun doel te bereiken door de verwijdering van de Holocaust symbolen.” Noah Flug, voorzitter van het centrum van Organisaties van Holocaust-overlevenden in Israël en voorzitter van het Internationaal Auschwitz Comité, verzoekt de Poolse politie en overheid om “om alle inspanningen te bundelen om de daders op te sporen en hen voor de rechter te brengen.” Flug zei dat het teken “een item van zowel belangrijke symbolische en historische waarde is.”

Adolf Eichmann, de organisator van de Endlösung 'die de treinen naar Auschwitz liet bollen', hier op zijn proces in Jeruzalem. Hij werd op 11 mei 1960 door de Mossad opgepakt in Argentinië en naar Israël gevlogen en voor de rechter gebracht. Hij kreeg de doodstraf en werd op 31 mei 1962 opgehangen in de Ramleh gevangenis van Israël

Yad Vashem voorzitter Avner Shalev zei dat hij “geschokt” was toen hij de diefstal van het teken vernam, dat “het symbool is geworden van de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Holocaust. [..] Hoewel we nog niet precies weten wie het teken heeft gestolen, is de diefstal van een dergelijk symbolisch object een aanval op de herinnering aan de holocaust en een escalatie van die elementen die ons graag willen terugvoeren naar die donkere dagen,” zei hij in een verklaring. “Ik roep alle verlichte krachten in de wereld – die vechten tegen antisemitisme, racisme, vreemdelingenhaat en de haat jegens anderen, om samen hun krachten te bundelen om deze tendensen te bestrijden.” Zich richtend via Israël Radio tot het publiek noemde Yisrael Meir Lau, de opperrabbijn Tel Aviv-Jaffa, een overlevende van de holocaust en voorzitter van de Raad van Yad Vashem, de zogenaamde diefstal “beangstigend en pijnlijk.” Hij zei dat het teken een van de stevigste bewijzen vormt van de Holocaust, en een enorme bijdrage is aan de bestendiging van het geheugen van de slachtoffers.

Poolse ambassadeur in Israël Anyeshka Mishevska vertelde aan Israel Radio dat de diefstal geen simpele daad van vandalisme was, maar een goed geplande misdaad. Ze zei dat de dieven het teken verwijderden, vernietigden en vervolgens verdwenen zijn. Mishevska beweert dat de dieven toesloegen tijdens een zes minuten durende aflossing van de bewakers toen ze wisten dat de bewakingspost niet bemand werd. De Poolse gezant benadrukte dat de handeling niet enkel een antisemitische misdaad was, maar “een misdrijf gericht tegen het geheugen van de gehele holocaust.” Waarnemend museum conservator Christina Alexi vertelde het radio-station: “We zijn allemaal geschokt. Al jaren hebben we een vervangend teken bijgehouden voor het origineel en onmiddellijk na het horen van de diefstal we het opgehangen,” voegde ze eraan toe.

De dag voordien had Duitsland aangekondigd dat zij 60 miljoen euro doneren om nieuwe middelen vrij te maken voor de restauratie van barakken, gaskamers en andere bewijzen van nazi-misdaden in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te behouden voor de mensheid. Lau zei dat de diefstal van het opschrift boven de ingangspoort van Auschwitz en de Duitse aankondiging van donderdag en de ceremonie die de volgende maand wordt gehouden om de markering van 65 jaar Auschwitz sinds de bevrijding van het kamp, geen toeval is. “Dit bord was een uiting van wat daar gebeurde en [de dieven] willen dat vergeten en anderen ook doen vergeten,” zei hij. Karen Pollock, de CEO van de Holocaust Educational Trust, heeft ook haar woede uitgedrukt over de diefstal.

Artikels van Brabosh over Auschwitz op de website Verzet.org:
* Blok 10 in Auschwitz: het labo van Dr. Clauberg en Dr. Schumann (31 December 2007)
* Het Auschwitz Proces. Oswald Kaduk en andere SS-beulen getuigen (25 maart 2007)
* Rudolf Hoss, kampcommandant van KZ-Auschwitz-Birkenau (20 januari 2004)
* Dr. Jozef Mengele, kamparts in KZ-Auschwitz-Birkenau (24 september 2003)
* Opstand van het Sonderkommando in Auschwitz-Birkenau. [1] Sonderkommando’s (27 januari 2008)
* Opstand van het Sonderkommando in Auschwitz-Birkenau. [2] 7 oktober 1944 (17 februari 2008)
* Topf und Soehne, ovenbouwers voor Auschwitz (19 maart 2006)
* De Overval op het XXste Konvooi naar Auschwitz-Birkenau (15 augustus 2003)
* Mala Zimetbaum, Joodse verzetsheldin in KZ Auschwitz-Birkenau (10 augustus 2004)
* De vergassingskelder – Vergasungskeller in Auschwitz (16 oktober 2005)


Bronnen: Ynet News: Auschwitz ‘Arbeit Macht Frei’ sign stolen van 18 december 2009; Oświęcim mayor: Sign theft wasn’t anti-Semitic act van 18 december 2009; Haaretz: Conspiracy theories abound over theft of Auschwitz sign van 20 december 2009; Peres: Stolen Auschwitz sign has deep historical significance van 19 december 2009 en Germany to pay half the cost of restoring Auschwitz memorial van 17 december 2009; ; Jerusalem Post: Shock, outrage at Auschwitz sign theft van 18 december 2009; Germany gives Auschwitz camp €60m. van 17 december 2009; Peres meets Polish FM, says Auschwitz sign has “deep historical meaning” van 18 december 2009;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.