Juridische Jihad: ex-minister Tzipi Livni ontkomt nipt aan arrestatie in Londen

multi1

Een Britse rechter heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Tzipi Livni, minister van Buitenlandse Zaken van Israël ten tijde van de Gazaoorlog rond de jaarwisseling. De rechter deed dat op verzoek van Palestijnse slachtoffers van het oorlogsgeweld. Dit bericht werd maandagavond gemeld op de website van de Britse krant The Guardian. Het arrestatiebevel werd later weer ingetrokken toen tot hun grote verlegenheid bleek dat Livni niet in het Verenigd Koninkrijk aanwezig was. Zij werd normaal zondag in Groot-Brittannië verwacht op de conferentie van het Joods Nationaal Fonds ‘Vision 2010’ die plaatsvond in Hendon, ten noordwesten van Londen.

Tzipi Livni is de laatste hooggeplaatste Israëlische politicus die haar komst naar Groot-Brittannië noodgedwongen moest afgelasten. In oktober werd Moshe Ya’alon, Minister voor Strategische Zaken, geadviseerd door het speciale interdepartementale team dat de ministers beschermd, zich terug te trekken van een JNF diner in Londen.

Deskundigen op het gebied van internationaal recht op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie alsmede de procureur-generaal van de afdeling van het IDF, geven Israëlische ministers met een achtergrond omtrent de Veiligheid van de Staat [Israël] alsook belangrijke legerofficieren van het IDF, het advies om bepaalde landen te mijden op risico van arrestatie. Op de zwarte lijst van te mijden landen staan naast Groot-Brittannië tevens Noorwegen, Spanje en ook… België! Een zoveelste blaam voor ons land dat we gemeden moeten worden door hooggeplaatste leidende Israëli’s.

Advocaten in deze landen willen Israëliërs arresteren op beschuldiging van vermeende oorlogsmisdaden volgens de doctrine van de „universele jurisdictie”. Die houdt in dat iemand die verdacht wordt van vermeende oorlogsmisdaden – waar ook ter wereld berecht mag worden. Pro-Palestijnse groepen belagen Israëlische politici vanuit het buitenland voor vermeende oorlogsmisdaden die de Israëlische strijdkrachten zouden gepleegd hebben tijdens de defensieve oorlog tegen het systematische terrorisme in de Gazastrook waar Hamas alleen aan de macht is sinds het Al-Fatah in de zomer van 2007 met geweld van de macht verdreef.

Het kantoor van Eerste Minister Benjamin Netanjahoe heeft vandaag dinsdag het Britse arrestatiebevel tegen Tsipi Livni, huidig oppositieleider voor de Kadimapartij in de Knesset, reeds scherp veroordeeld: “Wij weigeren een situatie te accepteren waarin (een voormalige eerste-minister) Ehud Olmert, (Defensieminister) Ehud Barak en Tzipi Livni voor de rechtbank worden gebracht. Wij zullen nooit akkoord gaan dat soldaten en commandanten van het IDF, die hun land en haar burgers zo moedig en ethisch bewust hebben verdedigd tegen een snode vijand, en oorlogsmisdadigers worden genoemd. Wij verwerpen deze absurditeit.”

Brits ambassadeur op het matje geroepen

Uzi Arad, de Adviseur voor de Nationale Veiligheid van de Staat Israël heeft de klacht overgebracht an de Britse ambassadeur Tom Phillips, dat Israël verwacht van het Verenigd Koninkrijk dat het actie zal nemen tegen dit ‘onethisch fenomeen’ dat enkel tot doel heeft om het “recht te schenden van Israël om zich te verdedigen” in de internationale strijd tegen het terrorisme. Een hooggeplaatste Israëlische functionaris zei Philips dat de ruzie over Livni “het vermogen van Groot-Brittannië om nog een rol van betekenis in het Midden-Oosten te spelen zwaar beschadigd heeft.”

Het is de eerste keer dat een Brits arrestatiebevel werd uitgevaardigd tegen een (voormalige) Israëlische minister volgens de doctrine van de „universele jurisdictie”. Die houdt in dat iemand die verdacht wordt van vermeende oorlogsmisdaden – waar ook ter wereld berecht mag worden. Pro-Palestijnse groepen belagen Israëlische politici via Britse rechtbanken, vooral over de veronderstelde oorlogsmisdaden die de Israëlische strijdkrachten zouden gepleegd hebben tijdens de defensieve oorlog tegen het terrorisme in de Gazastrook.

Livni was vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, toen de Israëlische strijdkrachten op 27 december 2008 de Gazastrook binnenvielen tijdens Operatie Gegoten Lood (Cast Lead) om aldus een einde te maken aan 7 jaar ononderbroken terreur en zinloos geweld, alsook de voortdurende belegering van willekeurige doelwitten in Zuid-Israël met ongeveer 12.000 raketten en mortieren. Daarbij kwamen volgens verschillende schattingen 1.100 tot 1400 Palestijnen om, waarvan ruim twee derden terroristen waren die opereerden in dienst van Hamas en andere terreurorganisaties. In die afgelopen zeven jaren kwamen ongeveer 1.000 Israëliërs om het leven, voor het merendeel burgers, vrouwen en kinderen, tijdens de beschietingen en zelfmoordacties over het ganse grondgebied van Israël.

Bronnen: The Guardian: Tzipi Livni arrest warrant prompts Israeli government travel ‘ban’ van 15 december 2009; Jerusalem Post: Judicial jihad: Engaging a new battlefront door Shimon Samuels van 14 december 2009; De Telegraaf: Brits arrestatiebevel tegen ex-minister Livni van 14 december 2009; Ynet News: PM: UK arrest warrant against Livni absurd door Roni Sofer en Israeli sources deny report of arrest warrant against Livni in London van 14 december 2009; Media Lens Message Board: Israeli opposition leader Tzipi Livni cancelled visit to U.K. van 14 december 2009; The Guardian: British court issued Gaza arrest warrant for former Israeli minister Tzipi Livni van 14 december 2009

2 gedachtes over “Juridische Jihad: ex-minister Tzipi Livni ontkomt nipt aan arrestatie in Londen

  1. Ik ben nu al een paar weken deze weblog aan het volgen en ik moet mij onderhand inhouden om niet te kotsen van de toon en de inhoud ervan. Wat een wansmakelijke kerel ben jij. Er zijn grenzen om sympathie voor een volk of een beweging te hebben, maar oorlogsmisdadigers en kindermoordenaars verdedigen maakt van jou evengoed een misdadiger.

    Like

  2. Ik weet niet wie je precies bedoeld met ‘oorlogsmisdadigers en kindermoordenaars verdedigen’, maar voor zover ik weet heb ik nergens op deze blog de kindermoordenaars en oorlogsmisdadigers van Hamas, Islamitische Jihad, Hezbollah of de PLO verdedigd. Integendeel. Of bedoelde je soms iemand anders?

    Like

Reacties zijn gesloten.