Kishinev in Moldavië: Christen-orthodoxe gelovigen vernielen Joodse menorah onder leiding van hun priester

Dozijnen orthodoxe gelovigen onder leiding van hun christen-orthodoxe priester zijn vandaag in de hoofdstad Chisenau (Kishinev in het Russisch) van Moldavië (het vroegere Bessarabië) de Joodse menorah, die daar enkele dagen voordien was opgesteld voor het Joodse Chanoeka (lichtfeest), gewapend met hamers en ijzeren baren in stukken geslagen. Op de video beelden is te zien hoe een groep christen-orthodoxen gelovigen met hun priester aan een rotonde hun typisch orthodoxe houten kruis opstellen en de even voordien vernielde Joodse kandelaar aan de andere kant van de rotonde op zijn kop plaatsen.

De Moldavische regering heeft de zaak reeds veroordeeld en noemde het een daad van ‘haat, intolerantie en xenofobie’. De 1 ½ meter hoge menorah werd intussen teruggevonden, opnieuw opgesteld en staat thans onder politiebewaking. De politie zegt dat ze de zaak onderzoekt maar tot op heden is er nog geen enkele reactie gekomen vanuit de Moldavische Orthodoxe kerk, die een deel vormt van de Russisch Christen-Orthodoxe Kerk waar meer dan 70% van de Moldaviërs is bij aangesloten. Alexandr Bilinkis, de leider van de Moldavische Joodse gemeenschap eist van de orthodoxe kerk dat ze een radicaal standpunt innemen tegenover de daden van deze priester.

Voor wie soms mag denken dat Moldavië ver-van-mijn-bed-is, heeft zichtbaar een kort geheugen. Nauwelijks een jaar geleden [26/27 december 2008] gebeurde een gelijkaardig feit te Antwerpen toen de pas opgerichte Menorah op de Meir al na drie dagen werd verwoest…

De geschiedenis herhaalt zich in Kishinev

Chisenau (Kishinev) staat in de geschiedenis berucht om de vele pogroms die er zijn gebeurd. De meest gekende is wellicht de pogrom van Kishinev van 6 april 1903 toen er drie dagen lang jacht werd gemaakt op de Joden. De massamoord was goed voorbereid en gepland op de dag na de Russische Pasen. De bende werd geleid door christen-orthodoxe priesters die “Dood aan de Joden” riepen, kreet die luid nagalmde en spontaan werd overgenomen door de ganse stad. De Joden wisten vooraf helemaal niet wat er stond te gebeuren en werden afgeslacht als schapen. Na drie dagen was het orthodoxe gepeupel uitgeraasd. Balans: negenenveertig Joden werd vermoord, 92 zwaar gewonden, 500 licht gewonden en meer dan 700 huizen geplunderd en vernietigd. Eenzelfde scenario zal zich 2 ½ jaar later herhalen toen op 19 en 20 oktober 1905 een 2de pogrom Chisenau (Kishinev) teisterde en na twee dagen rellen 19 Joden dood op straat achterbleven en 56 gewond werden.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefde er een bloeiende Joodse gemeenschap in Moldavië en Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de Joden van Roemenië en Moldavië het nog harder te verduren. Van de ruim 600.000 Joden werd 50 procent vermoord door de nazi’s, maar niet zonder de hulp van een belangrijk deel van de [christen-orthodoxe] bevolking en de fascistische IJzeren Garde. Zie op Verzet.org: Jodenvervolging in Roemenië. Na de oorlog trok de immigratie op gang richting Palestina. Tussen 1949 en 2003 zijn 275.863 Roemeens/Moldavische Joden naar Israël geëmigreerd. Twintig jaar geleden woonden er nog 66.000 Joden in de voormalige sovjet-republiek Moldavië. De meesten van hen immigreerden intussen naar Israël. Thans zijn er nog 12.000 over gebleven en zelfs dat kleine aantal is blijkbaar voor een aantal Moldaviërs nog altijd 12.001 teveel. Blijkbaar hebben de mensen nog steeds geen lessen getrokken uit het verleden.

3 gedachtes over “Kishinev in Moldavië: Christen-orthodoxe gelovigen vernielen Joodse menorah onder leiding van hun priester

 1. Er zijn geen woorden voor het feit dat nog zovelen zo weinig leerden van de shoah. En dan vaak ook nog mensen die zich beroepen op hun god, Yeshua, zelf een jood, om hun misdaden tegen de joden te rechtvaardigen. Is dat wat het christendom de wereld brengt?

  Like

 2. @Brabosh;

  U noemt dit orthodoxe christenen, maar zij zijn lid v/e club die meer, veel meer affectie heeft met Ba-bel, dan met Yeshua ha Massiach.

  Angela; Amen.

  Like

 3. In het diepst van hun wezen staan mensen eigenlijk op tegen God, maar omdat ze Hem niets kunnen doen pakken ze Zijn zeer geliefde volk.Wat ontzettend triest

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.