Save A Child’s Heart: Hoe Israëlische hartchirurgen dagelijks Palestijnse en Arabische kinderen redden

Het verhaal van het Save A Child’s Heart project is misschien weinig bekend in België en Nederland maar wel erg bekend in Israël, niet enkel onder Israëlische Joden en Arabieren, maar ook ver daar buiten in de Arabische wereld en in de rest van de wereld. Save A Child’s Heart (SACH) is een Israëlische humanitaire organisatie die haar thuisbasis heeft in het Edith Wolfson Medisch Centrum ten zuiden van Tel-Aviv (Israël).

SACH voorziet in een open hart behandeling voor kinderen met hartproblemen van over de hele wereld. Pediatrische hartchirurgen aangesloten bij SACH hebben meer dan 2200 operaties uitgevoerd op kinderen sinds 1994. Waaronder kinderen uit Somalië, Rwanda, Vietnam en Zanzibar en vele andere landen die met SACH samen werken. Echter, ruim de helft van de kinderen die door Save A Child’s Heart worden behandeld zijn Arabische kinderen afkomstig uit Irak, Jordanië en elders.

Toch zijn de meeste van de behandelde Arabische kinderen Palestijnse kinderen geweest. Save A Child’s Heart heeft kritieke open hartchirurgie uitgevoerd op wel 1.000 Palestijns-Arabische kinderen. Het 1.000ste Palestijnse kind dat klaar is om te worden geopereerd is de 12 jaar oude Gaida Nofal uit Nabloes, een Palestijnse stad in Samaria op de Westelijke Jordaanoever. Onderaan kan u de vijf minuten durende videoclip op YouTube bekijken over het verhaal van Gaida op de website van SACH: www.saveachildsheart.com

Ahmad is de zes maanden oude babyjongen uit Ta'amreh op de Westelijke Jordaanoever

De helende werkzaamheden van SACH met Palestijnse kinderen uit Gaza werden onderbroken tijdens het drie weken durende conflict in december 2008 – januari 2009. Maar de samenwerking werd nu hervat. 70 Israëliërs werken vrijwillig voor Save A Child’s Heart naast hun reguliere banen. Het personeel omvat Israëlische pediatrische hartchirurgen, anesthesisten, artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en anderen.

En het Edith Wolfson Medisch Centrum, dat Save A Child’s Heart host, wordt gefinancierd door de Israëlische regering die tegelijk voorziet in de ziekenhuis faciliteiten van SACH om tegen sterk gereduceerde prijzen haar steun voor het project te maximaliseren. Save A Child’s Heart traint artsen en verpleegkundigen in hart-gerelateerde behandelingen, met inbegrip van de opleiding van artsen en verpleegkundigen afkomstig van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Israël wordt systematisch belasterd voor haar vermeende harteloze behandeling van de Palestijnen. Save A Child’s Heart (SACH) is onderdeel van een meer complexe realiteit die Israël’s tegenstanders negeren. Elke Israëlische regering heeft haar trots geuit over de organisatie Save A Child’s Heart en weet wat die vertegenwoordigt. Save A Child’s Heart vertelt het verhaal van een land en personen in dat land, die de hand reiken aan de Palestijnen met menselijkheid en mededogen.

Een belangrijke boodschap voor de critici van Israël is: je kunt geen Palestijnse staat opbouwen door de Joodse staat te blijven demoniseren. Maar in plaats daarvan zou men beter het woord verspreiden over projecten zoals Save A Child’s Heart. Percepties over Israël en de politiek die worden gevormd door die waarnemingen, zouden hierin verandering kunnen bewerken of op zijn minst een en ander leren nuanceren.

Het verhaal van Gaida Nofal uit Nabloes
het 1000 ste Palestijnse kind dat geholpen wordt door SACH

Promofilmpje van het Edith Wolfson Medisch Centrum