Hezbollah: gewapende strijd tegen Israël gaat onverminderd door

Maandag 30 november 2009 gaf de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, vanop een geheime locatie een persconferentie op een gesloten videocircuit weg voor de media, journalisten en TV, in de Libanese hoofdstad. In zijn gekende oorlogszuchtige taal zei Nasrallah dat zijn militante groep haar wapenarsenaal nog zal uitbreiden om elke Israëlische dreiging weg te vagen en dat de gewapende strijd de enige manier is om Arabisch land dat werd ingenomen door de Joodse staat terug te heroveren.

Nasrallah's persconferentie op video van 30 november 2009

Het lijkt wel of bij Hezbollah de klok is blijven stil staan ergens in de jaren 1940. Azzam Pasha, secretaris van de Arabische Liga, zei het al in 1947: “Het lot van naties wordt niet besloten door rationele logica. Naties geven nooit toe, ze vechten. U zult nooit iets verkrijgen met vreedzame middelen of door het compromis. U zal misschien iets krijgen, maar alleen door de kracht van uw legers.” De toespraak van Hassan Nasrallah in een notendop: Geen logica dus, nooit vrede tussen Israël en de Arabische wereld, geen compromissen, de gewapende strijd gaat onverminderd door tot de Joodse staat vernietigd is.

De opmerkingen van Hassan Nasrallah zijn een duidelijk signaal dat het niet van plan is om tegemoet te komen aan de resolutie [Resolutie 1701] van de Verenigde Naties waarin gevraagd werd om Zuid-Libanon te ontwapenen en aan Hezbollah om de wapens neer te leggen. Israël trok zich terug uit de oorlogszone, Hezbollah legde de resolutie radicaal naast zich neer, bleef haar macht verder uitbreiden en onbeperkt bewapenen. Nog onlangs werd een reusachtige wapenlevering vanuit Iran bestemd voor Hezbollah in Libanon op de Middellandse Zee onderschept door het Israëlische leger. Dat radicale standpunt heeft verdeeldheid gegenereerd onder de verschillende politieke facties en ook onrust veroorzaakt in Israël, dat aankondigde om een defensiesysteem te ontwikkelen om raketten neer te halen boven Libanon.

Nasrallah heeft verder geen details vrijgegeven over zijn bewapeningsplan, maar Hezbollah heeft bij herhaling gezegd dat het beschikt over tienduizenden raketten. De Israëlische militaire inlichtingendienst zegt dat sinds de Libanonoorlog van juli/augustus 2006, Hezbollah haar vooroorlogs wapenarsenaal heeft verdrievoudigd tot meer dan 40.000 raketten waarvan sommige virtueel elk doel kunnen treffen in Israël – een dramatische verbetering van de korte-afstandraketten die in 2006 werden afgevuurd.

Tijdens de Israël-Hezbollah oorlog in 2006 die begon op 12 juli 2006 en eindigde onder druk door de Verenigde Naties met een wapenstilstand op 14 augustus 2006, werden volgens Britse militaire bronnen ongeveer 1.000 Hezbollahstrijders gedood in Libanon, onder hen ook 46 Libanese soldaten en enkele tientallen militanten van de Iraanse Revolutionaire Garde. Ook lieten ongeveer 1.200 Libanese burgers het leven in het geweld. Volgens Israëlische bronnen werden 121 Israëlische soldaten gedood, daarnaast kwamen 43 burgers om en werden 4.262 burgers zwaar tot licht gewond bij raketaanvallen op Israël door Hezbollah.

Zoveelste Hezbollah raketinslag in Israël

Nasrallah zei dat de wapenopbouw noodzakelijk is. “De voortdurende bedreiging van Libanon door Israël… dwingt het verzet om meer macht te zoeken om haar mogelijkheden op te drijven,” zei hij in een toespraak die vanuit een geheime locatie werd uitgezonden op video. Nasrallah verscheen sinds de Israël-Hezbollah oorlog van 2006 nog maar zelden in publiek, uit vrees door de Israëli’s te worden uitgeschakeld. Nasrallah haalde ook hard uit tegen de Verenigde Staten zeggende dat “de onbeperkte steun aan Israël… plaatst de Amerikaanse regering in een positie als vijand van onze natie en onze volkeren.”

Nasrallah was duidelijk goed op dreef: “De weerstand is erin geslaagd om een grote overwinning te behalen op de zionistische entiteit, die het vaderland bescherming biedt en de rest van het land heeft bevrijd,” zei hij. “Onze positie is een blijvende noodzaak om verzet te bieden aan de expansionistische bedreigingen van Israël en haar ambities, evenals het ontbreken van een sterke regering in Libanon.”

Nasrallah maakte die opmerkingen tijdens een persconferentie waarin hij het nieuwe politiek manifest van de terreurgroep aankondigde, het tweede sinds Hezbollah werd opgericht in 1982 om het binnenvallende leger van Israël te bestrijden. Terwijl de groep vastberaden anti-Israël blijft, vertoont het manifest enige tekenen van matiging op het Libanese politieke toneel, waar Hezbollah de scepter zwaait met twee leden in het kabinet en 11 op 128 zetels.

De sjiitische groep Hezbollah riep in haar eerste manifest van 1985 op tot de oprichting van een islamitische staat in Libanon, maar in het nieuwe manifest wordt geen melding meer gemaakt van een islamitische staat en onderstreepte Nasrallah het belang van het samenleven van 18 gekende religieuze sekten in Libanon. De VN-resolutie [Resolutie 1701] maakte in 2006 een einde aan de oorlog en de riep de groep op tot ontwapenen, maar Hezbollah zegt dat het haar wapens moet behouden om te vechten tegen elke Israëlische dreiging in de toekomst.

De Israëlische defensie-industrie zei vorige week dat het dicht bij de inzet staat van een systeem dat bekend is als de Iron Dome [IJzeren Koepel], dat gebruik zal maken van camera’s en radar om inkomende raketten op te sporen en hen neer te schieten binnen een paar seconden na hun lancering.

Bronnen: Jewish Journal: Nasrallah: Continue ‘armed struggle’ against Israel van 30 november 2009; Asharq Alawasat: Hezbollah plans to continue arming to fight Israel van 30 november 2009; Asociated Press/San Diego Union Press: Hezbollah to continue arming to fight Israel van 30 november 2009

4 gedachtes over “Hezbollah: gewapende strijd tegen Israël gaat onverminderd door

 1. ‘Today, non-Israeli Jews feel themselves once again exposed to criticism and vulnerable to attack for things they didn’t do. But this time it is a Jewish state, not a Christian one, which is holding them hostage for its own actions. Diaspora Jews cannot influence Israeli policies, but they are implicitly identified with them, not least by Israel’s own insistent claims upon their allegiance. The behaviour of a self-described Jewish state affects the way everyone else looks at Jews. The increased incidence of attacks on Jews in Europe and elsewhere is primarily attributable to misdirected efforts, often by young Muslims, to get back at Israel. The depressing truth is that Israel’s current behaviour is not just bad for America, though it surely is. It is not even just bad for Israel itself, as many Israelis silently acknowledge. The depressing truth is that Israel today is bad for the Jews’.

  Like

 2. Een gekende tekst van Tony Judt van 23 oktober 2003, passage die je zowat op elke anti-Israël site tegenkomt, van ‘Stop de Bezetting’ tot Amnesty International. Enige logische conclusie die je kan trekken uit die tekst (The depressing truth is that Israel today is bad for the Jews): Israël moet verdwijnen.

  Nee, bedankt.

  Like

 3. Ik denk dat Israel de enige veilige plaats straks is waar Joden kunnen wonen. En gelukkig heeft niet het anti zionistische front het laatste woord maar G-d. Er staat toch echt in het boek dat Israel de kop weer zal worden en dat ze niet langer meer de staart zullen zijn. Als we Jesaja lezen ligt er een mooie toekomst, waarschijnlijk door benauwdheid heen, maar met hoop.
  En daar kan Hezbollah niets aan veranderen

  Like

 4. @angela

  Het laatste woord heeft het IDF (Israëlisch leger). Jammer dat ik het zo cru moet stellen, maar ik zie het niet anders. Israël kan zich geen enkele nederlaag permitteren. Het is erop of eronder. Het Arabierenland is oneindig groot en zij kunnen zich bijgevolg ook oneindig veel nederlagen permitteren. 1 miljard moslims tegenover enkele miljoenen Joden… De Joden hebben slechts die enge landstrook aan de Middellandse Zee die op haar smalste punt geen 20 kilometer breed is. Dat G-d achteraf een en ander komt inzegenen is misschien leuk meegenomen, maar dat komt pas nà het zoveelste wapengekletter. De gemodernizeerde Jodenhaat anno 21ste eeuw wordt uitgevochten met hightech wapens, daar kan de Torah/Bijbel maar weinig aan verhelpen, tenzij dweilen met de kraan open voor en na. Mijn voorkeur gaat naar de strijdbare Jood, de Torah in de linkerhand en de M16 in de rechterhand. Het alternatief is eeuwige dhimmitude, discriminatie, vervolging en moord.

  Like

Reacties zijn gesloten.