Brabosh aan de Klaagmuur

Voila, net weer terug! Fantastische reis, zeg maar blitzbezoek.

Het reisverslag “Israël in drie dagen” vind je hier.

Hieronder ikke gisteren namiddag aan de Klaagmuur (Westelijke Muur van de 2de Tempel / 516 v. Chr. tot 70 na Chr.). Na het einde van de Zesdaagse Oorlog in 1967 kwam de Klaagmuur (èn Oost-Jeruzalem) terug in Joodse-Israëlische handen. Voor een eerste korte impressie verwijs ik naar het decembernummer van Joods Actueel dat volgende week wordt verspreid.

3 gedachtes over “Brabosh aan de Klaagmuur

 1. Hallo,

  Wat u precies bedoelt weet ik niet maar vermoedelijk verwijst u naar de Jubileumjaren.

  Het 50ste Jubileumjaar was van 17 september 1917 tot 7 september 1917. Dat werd gekenmerkt toen de Britse generaal Allenby Jeruzalem veroverde op de Turken (Ottomanen) na vierhonderd jaar islamitische bezetting. Allenby betrad de stad te voet op 11 december 1917.

  Het 51ste Jubileum was al even merkwaardig. Dat Jubileumjaar duurde van 15 september 1966 tot 5 oktober 1967. Het hoogtepunt lag opnieuw in Jeruzalem toen generaal Moshe Dayan op 7 juni 1967 aan het hoofd van de Israëlische strijdkrachten Jeruzalem binnentrok en de Joden effectief weer Jeruzalem als hun feitelijke hoofdstad in ere herstelden.

  Het volgende – 52ste Jubileumjaar – loopt van 14 september 2015 tot 3 oktober 2016 (dus niet in 2017). Hiervan wordt het volgende geprofetiseerd: “Jezus Christus zit neer in de Hof van Olijven, betreedt de stad via de oostelijke poort [de Golden Gate] , beveiligt ze en neemt zijn aardse troon weer in bezit, kort voor of na 23 september 2015.” De oostelijke poort (Golden Gate) is de 11de toegangspoort tot Jeruzalem en wordt door de Arabieren geclaimd en verzegeld gehouden.

  Golden Gate

  Met dit symbolisch semi-religieus – gemystificieer moet ieder voor zichzelf maar uitmaken wat dit kan betekenen. Misschien gaat het wel over de feitelijke erkenning van de eenmaking van Oost- en West-Jeruzalem door de wereld en het Kwartet, erkenning die natuurlijk achter de feiten aanloopt, want de hereniging van het ene en ondeelbare Jeruzalem als de hoofdstad van Israël werd al vele jaren na 1967 geconcretiseerd. Geen Arabier noch Palestijn, noch een Barack Obama, noch een zoveelste VN-resolutie of een betuttelend EU-vingertje die dat nog kan terugdraaien:Jeruzalem is Israëlisch en ondeelbaar. Wie daaraan nog moest twijfelen moet maar – zoals ik dat het voorbije weekend zelf heb gedaan – met eigen ogen vaststellen hoe Oost- West-Jeruzalem haast naadloos in elkaar overloopt na de vele renovatiewerken die r plaatsvonden (en nog hebben).

  Het zou ook kunnen betekenen dat naast Oost-Jeruzalem de ganse Westelijke Jordaanoever definitief door de wereld wordt erkend als zijnde Israëlisch grondgebied en dat tegelijk ook de Arabische wereld de feiten op het terrein zal accepteren en de strijdbijl tegen Israël – na 70 jaar oorlog voeren – eindelijk begraaft. Vrede in het Midden-Oosten in september 2015 misschien?

  Like

 2. als ik me niet vergis was 1967 een Jubeljaar. Wat zal het volk Israel krijgen in 2017 of denken jullie daar nooit aan?

  Like

 3. Als ik me niet vergis was 1967 een Jubeljaar. Wat zou G-d geven in 2017. Of denken jullie daar nooit aan?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.