Irena Sendler, de loodgietster die 2500 Joodse kinderen redde tijdens WOII

Vorig jaar is, op 98 jarige leeftijd, Irena Sendler overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg zij van de Duitsers toestemming om in het getto van Warschau te werken als loodgietster. Zij had echter een heimelijk motief …

Ze wist als Duitse wat de Nazi’s van plan waren met de Joden. Irena smokkelde in haar gereedschapskist kinderen naar buiten. Voor grotere kinderen gebruikte ze een juten zak. Ze had een hond in haar auto die ze geleerd had om te blaffen als de Nazi’s haar in en uit het getto lieten gaan. De soldaten wilden uiteraard niets met de hond te maken hebben en daarbij overstemde het geblaf ook het geluid van de kinderen.

Op deze manier heeft Irena 2500 kinderen uit het getto weten te smokkelen.

In 1943 werd Irena gearresteerd door de Gestapo. Ze werd zwaar gemarteld en ter dood veroordeeld. De Poolse verzetsorganisatie Zegota (‘Raad voor hulp aan de Joden’) kochten haar Duitse bewakers om terwijl ze op transport was naar de executieplaats. Irena werd achtergelaten in het bos, haar armen en benen waren gebroken. Voor de rest van de oorlog moest zij onderduiken, maar zij ging door met haar werk om de Joodse kinderen te helpen.

Irena had de namen van alle kinderen die zij naar buiten had gesmokkeld bijgehouden en in een fles in haar achtertuin begraven. Na de oorlog probeerde zij de ouders van de kinderen te achterhalen. De meeste ouders waren vergast in Treblinka. De kinderen die ze uit het getto gesmokkeld had waren in pleeggezinnen geplaatst.

Vorig jaar, toen ze nog in leven was, werd Irena voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze won de prijs niet. Al Gore won voor een Dia-presentatie over ‘Global Warming’ … en Barack Obama dit jaar voor goede ‘intenties’…

Nooit meer!

2 gedachtes over “Irena Sendler, de loodgietster die 2500 Joodse kinderen redde tijdens WOII

  1. Beste Brabosh, ik heb onlangs 2 boeken over het getto van Warschau gelezen. Ontzettend. Ik ben blij met uw bericht over deze vrouw.

    Like

  2. Voor mij heeft ze twee Nobelprijzen verdiend.
    Chapeau en RIP voor deze dappere Duitse loodgietster

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.