Herman Van Rompuy eerste president van de Europese Unie

Proficiat Mister Spock.. euh… Herman!

De Christen-democraat (CD&V) Herman Van Rompuy wordt aldus de eerste politieke grijze mus… euh.. President van de Europese Unie, die 27 landen telt met een totale bevolking van haast 500 miljoen inwoners. Van Rompuy krijgt een mandaat voor 2,5 jaar, maar kan daarna nog éénmaal herkozen worden. De titel ‘President van de EU’ is wel bedrieglijk. Helemaal niet te vergelijken met een uitvoerend president zoals Barack Obama of Sarkozy. Ook werd Van Rompuy niet eens ‘verkozen door het volk’, maar aangeduid door de leden van de EU. ‘Aangeduid‘ dus. Of dat een zegen is of een vloek weten wel binnen een jaar of twee drie. Bovendien mag Herman Van Rompuy niks ‘uitvoeren’ of autonoom beslissen. In het beste geval mag hij de vergadering ‘voorzitten’ en op TV komen. De titel van ‘Voorzitter van de EU‘ ligt bijgevolg een heel stuk dichter bij de waarheid en verduidelijkt zijn feitelijke functie. Hij wordt aldus ‘het gezicht van de EU’ voor de komende jaren. Ook niet zo positief. Als ik ooit mag kiezen, dan liever Angelina Jolie alle dagen op de buis, alhoewel Mister Spock van Startrek had ook zo zijn charmes.

Zijn grote voorbeeld is Barack Obama met wie hij zijn vis-noch-vlees visie op het Midden-Oostenconflict deelt. Wellicht zal hij net zoals Obama en zijn partijgenoot Yves Leterme ‘geschokt’ zijn geweest toen Israël de bouw van 900 nieuwe woningen aankondigde in Jeruzalem. Dat belooft! Hopelijk zal Herman Van Rompuy de Europese Unie een meer Israël-vriendelijk gezinde koers doen varen, want tot nog toe is dat vrij beschamend geweest. Een beetje meer eensgezindheid binnen de Europese Unie zou best welkom zijn: “Gaan we Israël NU versmoren of… wachten we nog even tot iedereen de deur uit is?” Wie de geschiedenis kent van de Europeanen ten aanzien van de Joden, weet goed dat iets beter dan dit je toch nooit van de EU kan verhopen. Van Rompuy mag de Britten veel bedanken voor zijn postje. De Britten en Israël? Het Britse Mandaat Palestina (1922-1945)? De immigratiestop van de Britten van 1939 om de Joden te beletten om Palestina binnen te kunnen op de vlucht voor de Holocaust? Well Mister Brown en Mister Blair, nee, we zijn het nog niet vergeten…

In elk geval zijn wij Belgen toch weer trots dat een Belg op zo’n hoge functie terecht komt, net zoals Jacques Rogge aan het hoofd van het Olympisch Comité staat. En nu maar hopen dat zijn kompaan Yves Leterme niet andermaal uit het doosje opspringt om het land weer twee jaar in een impasse te storten, tenzij hij intussen het Belgisch Volkslied (den Brabançonne) heeft geleerd…

3 gedachtes over “Herman Van Rompuy eerste president van de Europese Unie

  1. Ben erg gerust. M’n vader zaliger zat op hetzelfde Univ. als onze nieuwe president! Hij zal wel een beter inzicht hebben over realiteit en de verhalen van Ali Baba met zijn 40 rovers. Hopenlijk!

    Daarbij nog mijn beste wensen en felicitaties!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.