Israël bouwt 900 nieuwe woningen in Gilo (Jeruzalem)

Gilo wijk in Jeruzalem met ongeveer 40.000 Israëlische bewoners. De PalArabieren beschouwen dit als een deel van hun toekomstige hoofdstad al-Quds

Retro, één jaar geleden….
Gisteren heeft het planbureau van de stad Jeruzalem haar fiat gegeven voor de bouw van 900 nieuwe wooneenheden in de wijk Gilo in het zuidelijk deel van de Israëlische hoofdstad aan de grens met Bethlehem, het Jeruzalem dat tussen 1948 en 1967 door de Arabieren ‘Oost’-Jeruzalem werd genoemd. In Gilo wonen thans zo’n 40.000 Israëli’s en daar kunnen er nu nog eens zo’n 5.000 bijkomen. Zoals verwacht klinken er luide protesten van Palestijnse zijde die ‘Oost’-Jeruzalem beschouwen als de toekomstige hoofdstad van haar nog op te richten Palestijnse staat.
Israël beschouwt Jeruzalem sinds 1950 als haar hoofdstad. Tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 verloren de Arabieren hun zoveelste aanvalsoorlog op de Joodse staat en heroverde Israël ‘Oost’-Jeruzalem op Jordanië. Het voegde de oude stad en het gebied eromheen opnieuw bij West-Jeruzalem en beschouwt sindsdien Oost- én West-Jeruzalem als haar ééngemaakte en ongedeelde hoofdstad.
Een houding die trouwens nooit gevolgd werd door de Verenigde Staten, die weigeren te erkennen dat Jeruzalem in Israël ligt en bijgevolg ook nooit (West-)Jeruzalem erkend hebben als de hoofdstad van Israël. Onder druk van de Arabische landen werd in 1980 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie goedgekeurd, met als gevolg dat de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem verhuisd werd naar Tel Aviv (ook de Nederlandse en de Belgische ambassades volgden).
Sindsdien worden de Verenigde Staten in Jeruzalem vertegenwoordigd door het Amerikaanse consulaat… dat weigert te erkennen dat Jeruzalem in Israël ligt. De website van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem refereert nergens naar Joden of naar Israël, het promoot Palestijnse projecten en ‘goede doelen’ (en geen Israëlische), de website heeft een Arabische versie maar…  geen Hebreeuwse.
De Israëli Yaakov Kirschen herinnert zich nog hoe hij jaren geleden zijn Amerikaanse paspoort wilde vernieuwen in Jeruzalem. Om het woord ‘Israël’ te vermijden stempelden ze niet ‘Jeruzalem, Israël’, als plaats van oorsprong in het paspoort… maar sloegen in plaats van een stempel erin met ‘Jeruzalem, Jeruzalem’.
Aldus lijkt de Israëlische goedkeuring van de nieuwe bouw van woningen in Jeruzalem voor Barack Obama een nieuwe streep door de rekening, want Obama dacht op korte tijd de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te kunnen afronden. De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, had vooraf streng aangedrongen op de bevriezing van de bouwplannen.
Naar verwacht zal Israël zich weinig storen aan de protesten van de Amerikanen en Britten, ook omdat die nooit (West-)Jeruzalem als Israëlisch territorium hebben erkend. Overigens beschouwen de Palestijnen niet enkel Oost-Jeruzalem als Palestijns gebied maar heten zij heel Israël ”bezet gebied’ dat ‘bevrijd moeten worden’ van Joden, vandaar ook dat Mahmoud Abbas en zijn PLO tot op vandaag Israël weigeren te erkennen als Joodse staat…

Bronnen: De Standaard: Israël gaat 900 extra woningen bouwen van 18 november 2009; Ynet News: US ‘dismayed’ at Gilo expansion approval door Yitzhak Benhorin van 17 november 2009

Een gedachte over “Israël bouwt 900 nieuwe woningen in Gilo (Jeruzalem)

  1. ‘Ik zal van Jeruzalem een beker wijn maken die de omringende volken bedwelmt.’ (Zacharia 12:2 NBV)
    Opmerkelijk dat niet alleen de omringende volken door Jeruzalem ‘bedwelmd’ worden maar eigenlijk de hele wereld, inclusief het Vaticaan. Schandelijk dat naast de VS ook Nederland en België hun ambassades niet in Jeruzalem hebben. Beweren dat Israël geen recht heeft op Jeruzalem is hetzelfde als zeggen dat Amsterdam niet bij Nederland hoort en Brussel niet bij België. Nou ja, als het zo door gaat hebben in deze twee steden de Nederlanders en de Belgen het inderdaad niet meer voor het zeggen…

    http://jurgenverstrepen.typepad.com/jurgen_maakt_nog_meer_law/2008/03/de-islam-woeker.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.