Merkwaardig: de enige bestaande filmbeelden van Anne Frank

Amsterdam, 22 juli 1941. Het meisje naast de deur gaat trouwen. Anne Frank leunt uit het raam van haar huis in Amsterdam om een goede blik te werpen op de bruid en bruidegom. Het is de enige keer dat Anne Frank ooit op film is vastgelegd. Op het moment van haar huwelijk, woonde de bruid op de tweede verdieping aan het Merwedeplein 39. De familie Frank woonde op nummer 37, ook op de tweede verdieping. Het Anne Frank Huis kan u deze filmbeelden aanbieden dankzij de samenwerking van het paar.

Vrijdag 4 augustus 1944:
Anne Frank in haar dagboek: ‘Het was ongeveer half elf. Ik was boven bij de Van Pelsen op Peters kamer en hielp hem met zijn schoolwerk. Ik toonde hem de fout in het dictee, toen er plotseling iemand de trap op kwam rennen. De treden kraakten, ik schoot omhoog, want het was nog ochtend en iedereen moest stil zijn – toen ging daar al de deur open en een man stond vlak voor ons met een pistool in zijn hand dat hij op ons richtte.’

In maart 1945 sterven Anne en Margot Frank in KZ Bergen Belsen aan tyfus, een paar weken voor de bevrijding van het kamp door het Britse leger.