Wisselvallige vrienden van Israël [satire]

dryspain

“In het 15de eeuwse Spanje waren de moslims onze vrienden.” – En de christenen waren onze vervolgers.” – “Weet je wat dat betekent?” – “Euh… elke 400 jaar wisselen ze van kant?”

Dry Bones, alias van de Israëli Yaakov Kirschen, is twee weken geleden terug van zijn U.S. tour in Israël toegekomen en is blijkbaar nog altijd niet helemaal bekomen van zijn ervaringen aldaar, goede en slechte. Tja, en wat zijn dan wel die  ‘goede’ en wat zijn ‘slechte’ ervaringen? Dat laat hij aan de lezer over om daarover te oordelen. Vandaag plaatst hij andermaal een Golden Oldie cartoon, eentje van precies vijftien jaar geleden, die zijn gemengde gevoelens weergeeft over de bedoelingen van sommige enthousiaste supporters van de Joden en van Israël.  Hieronder één van zijn ervaringen met Amerikaanse pro-Israël activisten.

“Het is twee weken geleden sinds ik terug in Israël ben weer gekeerd van mijn spreektournee doorheen de Verenigde Staten. Tegenwoordig moet ik vaststellen dat veel christelijke activisten aan onze kant staan. Het is echt opwindend om in een pro-Israël evangelische kerk te spreken! Om onder Rechtvaardige Heidenen te zijn! Echte zionisten! Fantastisch!

Op de terugweg uit Amerika had ik een negen uur durende tussenstop in Amsterdam. Dus nam ik de trein vanaf Schiphol vliegveld naar de stad. Terwijl ik op het perron stond te wachten op een trein, botste ik op een paar Amerikaanse christelijke missionarissen die in Engeland wonen. Nadat ze hoorden hoe ik in het Hebreeuws sommige Israëlische toeristen mijn hulp had aangeboden, uitten ze gretig hun liefde voor mij, voor Israël, voor het Joodse volk, en dan gingen ze over naar hun missionaire toon.

Ik vertelde hen dat ik van mening ben dat hun pogingen om Joden te bekeren weg van het Judaïsme, in feite een culturele en religieuze genocide is. Ze beloofde te bidden voor mij en stopten mijn handen vol met hun propaganda. Sindsdien ben ik boos dat ze mijn warme en gezellige gevoel over christenen hebben verpest. Vandaar dat ik deze Gouwe Ouwe van me heb geplaatst.”