Het Palestijnse watertekort op de Westelijke Jordaanoever is een fabel

zwembad01
Het pretpark Mukhmas Funland in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever

Bijgewerkt: Amnesty International pakte enkele dagen geleden nog uit met een nieuwe beschuldiging tegen Israël, deze keer omtrent de waterkwestie (zie op deze blog hier en hier), waarbij het helaas weer dezelfde stereotiepe haat taal gebruikt zo bijvoorbeeld deze lapsus dat ‘Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zich amuseren in hun zwembaden terwijl de Palestijnen vergaan van dorst.’ [“We in Europe always hear that Palestinians often don’t even have enough water (in their homes) when in contrast the Jewish settlers can swim in their pools.“] Hoe verbaasd zouden de aanhangers van Amnesty International wel niet opkijken als ze moesten weten hoeveel zwembaden de Palestijnen wel bezitten op de Westelijke Jordaanoever, vooral de rijke (corrupte) Palestijnse ambtenaren plonsen graag rond in hun privézwembaden, maar er bestaan ook enorm veel publieke zwembaden en recreatieparken. Een goed voorbeeld is Mukhmas Funland in Ramallah.

Tegenwoordig heeft elke stad op de Westelijke Jordaanoever een zwembad of een recreatief complex: Bethlehem heeft wat vergelijkbaar is met Al-Khaluf [een klaverblad-vormig zwembad in Dura, in de buurt van Hebron], terwijl Ramallah meer dan 10 zwembaden telt. Eén van de locale Palestijnse zwemkampioenen van Jenin pleegde in augustus 2001 een zelfmoordaanslag op het restaurant Sbarro in Jeruzalem. Nabloes heeft een zwembad dat gereserveerd is voor vrouwen en daarnaast ook een olympisch zwembad. Nog verscheidene andere  zwembaden en recreatie-complexen liggen tussen Nabloes en Tubas. Het zwemcomplex van Al Khaluf trekt elk weekeinde gemiddeld meer dan 2.500 mensen. [bron]

Palestinian swimming pool Palestinian swimming pool
{short description of image}
Palestijnse zwembaden op de Westelijke Jordaanoever, die blijkbaar nooit opgemerkt worden door de onderzoekers van Amnesty International noch door Westerse journalisten. De foto linksonder is genomen in het Mukhmas Funland amusementspark in Ramallah, terwijl de foto rechtsonder van een zwembad in Jenin.
MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS
Palestijnen plonsen in het water in het openbare zwembad van Nabloes op de Westelijke Jordaanoever (13 juli 2007, AP foto Nasser Ishtayeh)
zwembad03
Palestijnen duiken in het zwembad van Jericho op de Westelijke Jordaanoever (foto door Ammar Awad/Reuters, 15 april 2008)