Antwoord op het rapport van Amnesty omtrent de Israelisch-Palestijnse water kwestie

waterval
De waterval Nahal David in de oase Ein Gedi, 400 meter beneden de zeespiegel gelegen in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn aan de westkust van de Dode Zee

Naar aanleiding van de beschuldigingen door Amnesty International in een rapport waarin beweerd wordt dat Israël ‘water steelt van de Palestijnen’, heeft thans ook het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken gereageerd. Blijkbaar weten nog steeds weinig mensen dat er inderdaad akkoorden werden gesloten tussen Israëli’s en Palestijnen (zie bronnen) waarbij de eerste partij meer dan ruimschoots aan haar verplichtingen heeft voldaan en de laatste partij schromelijk tekort is geschoten. Amnesty heeft verkozen om haar rapport te baseren op Palestijnse klachten en negeert alles wat van de Israëlische zijde wordt aangebracht.

Dat is uiteraard haar goed recht om slechts één kant van het verhaal van de kwestie van het water te belichten, maar dan kan dit nog moeilijk een objectief rapport worden genoemd. Nochtans wordt die bewust gekozen eenzijdige benadering, die al van bij de titel duidelijk wordt en verder in het rapport wordt uiteen gezet, in abnormale proportie overal in de internationale media (en ook in België en Nederland) klakkeloos overgenomen en uitvoerig geëtalleerd. Deze twijfelachtige aanpak, en dat dus niet enkel en alleen door Amnesty International maar door de hele wereldpers door de blinde aanname van dit rapport, doet gerede twijfels rijzen over de werkelijke bedoelingen van de auteurs van het rapport en van de organisatie zelf inclusief het grootste deel van de wereldopinie.

Lees ook op Brabosh: Amnesty International’s water rapport perfect getimed om boycotcampagne tegen Israël te versterken en op Palestine Facts: What about water issues? Is Israel using Palestinian water?: “Rijke Palestijnen in Bethlehem, Hebron en Ramallah bezitten privé zwembaden en eigen watervoorzieningen, feiten die altijd ontsnappen aan de aandacht van de pro-Palestijnse supporters.”

Persbericht van het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Het Israëlisch-Palestijns waterbeleid is gebaseerd op een interim akkoord tussen twee partijen (van 28 september 1995), meer in het bijzonder Artikel 40 van Annex III van het akkoord, dat betrekking heeft op de kwestie van het water en het afvalwater. Volgens die overeenkomst, zal 23,6 miljoen kubieke meter water per jaar worden toegewezen aan de Palestijnen. In werkelijkheid hebben zij toegang tot twee keer zo veel water.

Israël heeft aan al haar verplichtingen voldaan betreffende de overeenkomst over het water en aangaande de levering van extra hoeveelheden water aan de Palestijnen, en heeft die verplichte hoeveelheid zelfs ruimschoots overtroffen. De Palestijnen daarentegen, hebben hun verplichtingen krachtens de overeenkomst aanzienlijk geschonden, in het bijzonder met betrekking tot belangrijke onderwerpen zoals de illegale boringen (zij hebben meer dan 250 waterputten geboord zonder toestemming van de Joint Water Commission) en de afhandeling van het afvalwater (De Palestijnen hebben geen zuiveringsinstallaties gebouwd, ondanks hun verplichting om dat te doen en de belangrijke buitenlandse financiering hebben opgestreken die voor doel bestemd was).

Israël heeft de Palestijnen aangeboden om hen te voorzien van ontzilt water, maar deze mogelijkheid wordt door hen systematisch verworpen vanuit politieke motieven.

Hoewel Israël haar verbruik van natuurlijk zoet water sinds 1967 aanzienlijk heeft verminderd, om aldus consequent de kloof heeft gedicht tussen het Israëlische en Palestijnse waterverbruik, blijft het onduidelijk hoe de beweringen van Amnesty van Israël’s zogenaamde ‘discriminerend beleid’ tegenover de Palestijnen de toets van de werkelijkheid kunnen doorstaan. De auteurs van het rapport verkozen de Israëlische gegevens te negeren, hun documenten en verslagen, hoewel ze controleerbare feiten bevatten die met een totale transparantie worden gepresenteerd. Deze twijfelachtige aanpak, die bestaat uit het systematisch negeren van Israëlisch materiaal en uitsluitend gebaseerd werd op basis van Palestijnse beschuldigingen, doet twijfels rijzen over de werkelijke bedoelingen van de auteurs van het rapport en van de organisatie zelf.

water2

Bij de tabel hierboven: De totale hoeveelheid beschikbaar vers water per hoofd (voor agricultuur, industrieel en persoonlijk gebruik) gebaseerd op het jaarlijks gemiddelde en vergeleken met de landen die grenzen aan Israël. De cijfers spreken voor zich. Gegevens inzake het verbruik van vers natuurlijk water beantwoorden duidelijk aan de noden van de Palestijnen en een eerlijke behandeling door Israël. In 1967, was de consumptie van vers natuurlijk water in Israël 508 m3 per persoon en per jaar. In 2008, was dit dramatisch gedaald naar 149. De Palestijnse cijfers voor hetzelfde verbruik stegen van 86 (in 1967) tot 105 (in 2008).

Op deze blog: Moet er voor de Palestijnen nog meer water zijn op de Westelijke Jordaanoever? van 2 november 2009; Een grondig verslag over de waterkwestie tussen Israël en de Palestijnen (pdf.file) van maart 2009, kan worden geraadpleegd op de website van de Israel Water Authority. Zie ook op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël: Response to Amnesty International’s report on Israeli-Palestinian water issues van 27 oktober 2009; The Israeli-Palestinian Interim Agreement van 28 september 1995


Anti-Israël betoging te Brussel van 11 januari 2009. Uitbuiting van de Holocaust door Belgische moslims van Marokkaanse origine. Niets oogt wansmakelijker dan dit breed glimlachende meisje dat dit bord op zondag 11 januari 2009 in volle Gaza-oorlog tijdens de anti-Israël manifestatie in Brussel boven haar hoofd uitsteekt met als kop: “1943: Ghetto de Varsovie – 2009 : Gaza“. Lees hier verder.

warschauBronnen: Brabosh.com: Leven onder Israëlische bezetting een ware hel voor Palestijnse kinderen? van 5 april 2010; Beelden liegen niet: Honger en armoede in Gaza van 4 april 2010; Rapport: Verbeterde economische situatie in de Palestijnse Autoriteit [deel 1] van 10 december 2009 en [deel 2] van 11 december 2009; Prijs voor de ‘Oneerlijkste Reporter van 2008’: Lauren Booth en haar ‘Boats for Free Gaza’ van 18 februari 2009; Levering van medisch materiaal aan de Gazastrook van 2 maart 2010; Watertekort in de Gazastrook? van 15 januari 2010; Het Palestijnse watertekort op de Westelijke Jordaanoever is een fabel van 2 november 2009; Amnesty International’s water rapport perfect getimed om boycotcampagne tegen Israël te versterken van 27 oktober 2009; Antwoord op het rapport van Amnesty omtrent de Israelisch-Palestijnse water kwestie van 28 oktober 2009; Inwoners van Gaza lijden en dat is niet de schuld van Israël van 26 december 2009; Israël stuurt didactisch materiaal naar de Gazastrook van 15 november 2009

4 gedachtes over “Antwoord op het rapport van Amnesty omtrent de Israelisch-Palestijnse water kwestie

 1. Amnesty Internatonal kenmerkt zich via dit schandalige rapport als een antisemitische organisatie, en antisemitisme is Jodenhaat.

  Wie Joden haat, haat de schepper van het Joodse volk en die zal die schepper tegenover zich vinden: een niet benijdenswaardige positie!

  Ik zegen Israël en ik zegen de God van Israël die zich aan mij kenbaar maakte via Christus Jezus.

  Hanss

  Like

 2. Ah ja, je mag het woord ‘antisemitisme’ nooit in de mond nemen wanneer het om kritiek op Israël gaat. Op zich niks op tegen, kritiek op Israël mag. Alhoewel het toch een vreemde zaak blijft dat telkens er wat mis gaat in Israël en/of in de Palestijnse gebieden, er in het Westen – inclusief Nederland en België – de ruiten worden ingegooid en de gevels van Joodse handelszaken en winkels worden beklad, Joodse burgers worden gemolesteerd, beschimpt en vernederd, maar dat zou dan zogezegd een uiting zijn van anti-Zionisme en heeft verder helemaal niks te maken met Jodenhaat, zo zeggen ze toch… Wie dat gelooft is niet goed wijs.

  Like

 3. Hugo, ik denk dat het raadzaam is om psychische hulp te zoeken i.v.m. met uw racistisch gemotiveerde wanen.

  Like

 4. Lees maar dan ook de volgende ‘waanbeelden’:
  – Tensions in Gaza Fuel Anti-Semitism in Europe
  http://www.adl.org/main_Anti_Semitism_International/Gaza_Tensions_Europe.htm

  – Anti-semitic attacks in Britain have doubled this year, prompted by Israel’s invasion of Gaza
  http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/5898499/Anti-semitic-attacks-in-Britain-increase-since-Gaza-invasion.html

  – Anti-Semitism Sweeps Europe in Wake of Gaza Operation
  http://kern.pundicity.com/5460/anti-semitism-sweeps-europe-in-wake-of-gaza

  Like

Reacties zijn gesloten.