Bisschop Richard Williamson wordt vervolgd voor negationisme

Bisschop Richard Williamson
Bisschop en negationist Richard Williamson

De onlangs door paus Benedictus XVI gerehabiliteerde bisschop Richard Williamson (68) wordt in Duitsland berecht wegens Holocaust- ontkenning. Voor de Zweedse televisie beweerde hij in januari onder meer dat er ‘overweldigende’ bewijzen zouden zijn dat er nooit gaskamers zijn geweest. Bisschop Richard Williamson van de ultraconservatieve Maatschappij van Sint Pius X (SSPX), wordt vervolgd voor het ‘aanzetten tot rassenhaat’. Hierom vroeg het parket van de Zuid-Duitse Regensburg.

In het programma van de Zweedse openbare omroep SVT deed de Engelse Williamson meerdere negationistische uitspraken. Zo beweerde hij dat er 200.000 á 300.000 Joden in de concentratiekampen gestorven zijn, maar dat er geen enkele in de gaskamers omkwam. Drie dagen na deze uitspraken hief paus Benedictus XVI de excommunicatie op nadat Williamson beloofde de kerkleer en het gezag van de paus te accepteren. Ook de vier andere geestelijke van de SSPX werden gerehabiliteerd. De rehabilitatie gaf aanleiding tot een storm van protest, ook binnen de katholieke kerk zelf. Klik hieronder vooor de reacties in Nederland.

Rik Pinxten en Björn Siffer in april j.l.: “Absoluut beschamend. Zo kunnen we het optreden van paus Benedictus XVI van de laatste maanden zonder veel zin voor overdrijving omschrijven. De rehabilitering van de negationistische bisschop Richard Williamson van het Broederschap Pius X is een zwaar omen voor de koers die de Rooms-Katholieke Kerk wil gaan varen. Hiermee schoffeert de paus de Joden. Dit broederschap ijvert ook voor het terugschroeven van de progressieve veranderingen binnen de Kerk sinds het Tweede Vaticaans Concilie. Zo schoffeert de paus ook zijn progressieve achterban. In 2006 citeerde de paus de Byzantijnse keizer Paleologos die zei dat ‘Mohammed de wereld niets dan slechte en onmenselijke dingen heeft gebracht’. Hiermee schoffeerde de paus de moslims. De paus vindt ook dat homoseksueel gedrag voorkomen en vermijden even belangrijk is voor de mensheid als de redding van het regenwoud. Hiermee schoffeert de paus alle homo’s en lesbiennes. Hij schoffeert er maar op los, niet beseffend dat zijn uitspraken dehumaniserend zijn. Ze tasten de waardigheid van mensen aan. Vooral van minderheden.”

Bronnen: Cidi.nl: Bisschop vervolgd om Holocaustontkenning van 16 oktober 2009; lees ook deze artikels op deze blog: Rel tussen Duitsland en Vaticaan omtrent rehabilitatie van negationist bisschop Richard Williamson van 28 februari 2009; Negationistische bisschop Richard Williamson ondergedoken? van 21 februari 2009; Bisschop Williamson, de ‘Julius Streicher van het Vaticaan’, wordt uit Argentinië gezet van 20 februari 2009; Paus Benedictus over zijn negationistische bisschop: ‘Ich habe es nicht gewusst’ van 13 februari 2009; Paus Benedictus XVI rehabiliteert negationistische bisschop van 31 januari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.