Israëlische vlag wapperde heel even in de Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben deze week voor het eerst de Israëlische vlag gehesen als erkenning van de Israëlische delegatie die een internationale energie conferentie bijwoonde, zo wist het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag 15 oktober 2009 te melden. De vertegenwoordigers voor Israël Simona Halperin, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en Dr Avraham Arbiv van het ministerie van Nationale Infrastructuur, zaten onder de vlag terwijl zij deelnamen aan de vergadering van het Internationaal Agentschap voor Duurzame Energie (IRENA) in Abu Dhabi maandag j.l.

israel-flagIn februari jongstleden haalden de Verenigde Arabische Emiraten nog het internationale nieuws toen het land weigerde een visa uit te reiken aan de Israëlische tennisspeelster Shahar Peer. De belastingsvrije petroleumstaat VAE aan de Perzische Golf onderhoudt, net zoals de meeste Arabische en Islamitische landen, geen diplomatieke betrekkingen met Israël. De VAE erkent niet eens het bestaansrecht van de staat en aan Israëli’s wordt het systematisch verboden om het land binnen te reizen. Israëlische sportlui met dubbele nationaliteit worden al eens oogluikend binnengelaten.

“Ondanks het feit dat Israël geen diplomatieke betrekkingen onderhoud met de Verenigde Arabische Emiraten, werden de Israëlische vertegenwoordigers ontvangen als gelijkwaardige leden, en de Israëlische vlag vloog voor het eerst in dat land”, zei het ministerie in een verklaring. Handelskantoren van Israël werden eerder gehandhaafd in Arabische landen in de Golf van Oman en Qatar voordat zij werden gesloten. Het kantoor van Israël in Oman werd gesloten in oktober 2000 na het uitbreken van de Tweede Intifada en dat in Qatar werd opgedoekt in januari 2009 uit protest tegen Operatie Cast Lead, de anti-terreur operatie in de Gazastrook.

In zijn openingstoespraak op de conferentie tegenover de 150 vertegenwoordigers van 70 landen, benadrukte VAE onderminister van Buitenlandse Zaken Dr Anwar Mohammed Gargash de inzet van zijn land tot de verwezenlijking van de doelstellingen van IRENA de samenwerking met alle lidstaten. Hij voegde eraan toe dat de bijeenkomst de mondiale inspanning symboliseerde als voorbereiding op het post-olie tijdperk en de bereidheid van de Verenigde Arabische Emiraten om de leiding te nemen om de overgang naar andere energiebronnen.

Bronnen: Ynet News: Israeli flag waved in Abu Dhabi van 14 oktober 2009; zie ook op deze blog: Geen visa voor Israëlische Shahar Peer voor tennistornooi van Dubai (VAE) van 16 februari 2009 en VAE krijgt 300.000 dollar boete voor weigering Israëlische tennisster op Dubai tornooi van 19 mei 2009

Bronnen: