Obama krijgt Nobelprijs voor de Vrede of was het de Prijs voor de Beste Satire?

Tot ieders verbazing, en naar eigen zeggen Obama nog het meest, heeft de kersverse Amerikaanse president Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. De veelbelovende man van vele mooie woorden en intenties heeft nog geen gram bereikt in alles waarvoor hem die prijs wordt toegekend, en het blijft een raadsel aan wat hij dit ‘verdiend’ heeft. Guantanamo gevangenis is nog steeds open, de VS vechten onvermoeid hun oorlog uit in Afghanistan en Irak, een oplossing voor het Arabisch-Israëlisch conflict ligt bijlange nog niet in het verschiet, de kerndreiging vanuit Iran en Noord-Korea wordt elke dag wat groter, de bankcrisis is verre van bedwongen, zijn Healthcare-programma ligt zwaar onder vuur in de VS, de armoede in eigen land blijft toenemen en Obama’s populariteit lijkt in vrije val.

Volgende Nobelprijs voor Hamas?...
Volgende Nobelprijs voor Hamas?...

Misschien de volgende keer een prijs uitreiken nadat er wat gepresteerd is? De Nobel prijsuitreikingen zijn dikwijls het voorwerp van politiek gemanoevreer geweest. Zo kreeg Yasser Arafat tussen twee Intifadas door, in 1994 ook de Nobelprijs voor de Vrede om dezelfde reden als Obama nu: “for his efforts to create peace in the Middle East.” Jawadde… Benieuwd wanneer Obama eindelijk wat gaat bereiken, of hoeft dat al niet meer, nu hij zijn ‘beloning’ al binnen heeft?

Barry Rubin: “Het nieuws dat president Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen lijkt meer op de Prijs voor Satire, zoiets als toen Chicago al feestvierde omdat het meende dat het de organisatie van de Olympische Spelen in 2016 al had binnengehaald [dat wordt dus Rio de Janeiro]. “Is dat om te lachen of om te huilen,” schreef een lezer. “Geen van beide. Ik denk dat dit ons meer zegt over de wereld van vandaag,” antwoordde ik. Daarna heb ik keer op keer het verhaal gecontroleerd op het internet en verscheidene mensen opgebeld en bevraagd om er toch maar zeker van te zijn dat dit geen grap was, of dat een nieuw soort computer virus mijn software had geïnfecteerd om maar genoeg dwazen bij te maken die goedgelovig genoeg waren om deze hoax te geloven.

En toen besefte ik dat het volkomen logisch is. Het werd als een goede grap beschouwd toen Woody Allen, de Amerikaanse komiek en regisseur, ooit zei dat “gewoon opdagen is al tachtig procent van het succes” [showing up is eighty percent of success]. Met Obama stijgt dat percentage in aanzienlijke mate. Maar na al dat gespot of gejuich is, dat wat dit toch aantoont, dat we niet meer leven in de wereld van het realisme, maar in een wereld van fantasie en wishful thinking. Het Nobelcomité gaf zelfs toe dat zij de prijs aan Obama hebben uitgereikt, niet omdat hij al iets gedaan heeft, maar omdat ze hem steunen. Ze willen dat hij iets gaat doen “want wij willen graag ondersteunen van wat hij probeert te bereiken,” zei de voorzitter van het Nobelcomité. Dat is zoiets als het geven van de Nobelprijs voor de Chemie aan een wetenschapper die nog niets heeft ontdekt, maar erg sympathiek lijkt en bovendien ook nog eens poogt om kanker te genezen. Dus steunen we wat hij “probeert te bereiken.”

Lees verder op The Rubin Report

Hieronder een aantal cartoons die 9 maanden van Obama’s politiek gestuntel treffend illustreren

obamacart4
obamacart1
obamacart2
obamacart5
obamacart6
obamacart7
obamacart3
obamacart8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.