Israëlische wetenschapper krijgt Nobelprijs voor Chemie

adDe Nobelprijs voor chemie werd gisteren 7 oktober 2009 uitgereikt aan drie wetenschappers die er twintig jaar uitzichtloos zwoegen voor overhadden om uiteindelijk toch achter de structuur te komen van het ribosoom. Dat is een onmisbaar onderdeel van onze cellen, dat de eiwitten bouwt waarzonder geen leven mogelijk zou zijn. De Israëlische Ada Yonath en de Amerikanen Venkatraman Ramakrishnan en Thomas Steitz mogen een miljoen Zweedse kronen (974.000 euro) onder elkaar verdelen, voor hun geslaagde poging om het ribosoom tot op het laatste atoom uit te kleden. Bron De Standaard: Nobelprijs voor ribosoomraiders

Ada Yonath (Jeruzalem, 22 juni 1939) is een Israëlisch scheikundige, werkzaam in het veld van de structuurbiologie, en verbonden aan het Weizmann-Instituut voor de wetenschap in Rechowot, Israël. Zij onderzocht de grondbeginselen van de kristallisatie van ribosomen. Yonath was de eerste die met behulp van een elektronenmicroscoop de bouwstenen van een ribosoom vastlegde. Zij slaagde erin om de werking van meer dan 20 antibiotica te verklaren.

Volgens onze Israëlhaters produceert Israël enkel Jaffa appelsienen en grote dadels, en zijn dat steevast die producten uit de ‘Apartheidsstaat’ die moeten geboycot worden. Hopelijk ziet ooit iemand het onzinnige in van dergelijke boycotacties in, die uiteindelijk in werkelijkheid altijd in eigen vingers snijden. Indien we alle verwezenlijkingen en uitvindingen van Joodse Israëlische origine van de afgelopen decennia op een rijtje zetten en we die zouden willen boycotten, kunnen we bijvoorbeeld onze PC op het stort gooien, bye bye GSM en nog zoveel meer van die dingen waarvoor de spitstechnologie van Israël zo wereld befaamd is. Hopelijk zullen die stommelingen het ribosomenonderzoek niet boycotten, uit schaamtegevoelen dus, omdat een Israëli in het pionierswerk is betrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.