Islamitische Jihad vuurt Qassamraket af op Eshkol (Z-Israël)

Brokstuk van een Qassamraket (foto: Ze'ev Trachtman)
Brokstuk van een Qassamraket (foto: Ze'ev Trachtman)

Velen zullen dit al lang vervelend nieuws vinden, maar de terroristen met hun mortier- en raketwerpers zijn nog steeds actief in de Gazastrook en de zijn ook nooit opgehouden met het beschieten van burgerdoelwitten in Zuid-Israël. Tussen 16 april 2001 en 18 juni 2008 werden 3.455 raketten en 3.742 mortiergranaten (Katyoesja) afgeschoten vanuit Gaza. Echter, sinds het begin van 2009 en tot op heden werden ongeveer 715 Qassamraketten, mortiergranaten en Grad missiles afgevuurd op Z-Israël.

Operation Cast Lead, die ten einde liep op 18 januari 2009, heeft zo te zien geen einde kunnen maken aan het beschieten door Hamas en zusterorganisaties van willekeurige doelwitten. Het gros van die raketten en granaten lijken maar in het wilde weg omhoog ‘geslingerd’ en bereiken slechts af en toe hun werkelijke doelwit. Echter, af en toe worden er ook mensen gedood of gewond en kan de stoffelijke schade aanzienlijk zijn. Maar de werkelijke bedoeling is uiteraard terreur en onveiligheid te zaaien onder de Israëlische burgerbevolking, iets wat ze aardig lukt.

De laatste beschieting gebeurde in de nacht van 24 op 25 september 2009 toen een Qassamraket werd afgevuurd vanuit het noorden van Gaza die neerstortte in het gebied rond Eshkol. Er werden geen gewonden noch schade gemeld. Die aanslag werd opgeëist door de terreurgroep Islamitische Jihad. De beschieting volgde op een bombardement door de Israëlische luchtmacht die een Qassamcel had gespot, toen drie mannen trachtten raketten af te vuren en hierbij het leven inschoten.

Een Qassamraket wordt tentoongesteld in het gemeentehuis van Sderot. Op de achtergrond foto’s van de inwoners die werden gedood bij raketaanvallen
Een Qassamraket wordt tentoongesteld in het gemeentehuis van Sderot. Op de achtergrond foto’s van de inwoners die werden gedood bij raketaanvallen

De Islamitische Jihad beweert in een perscommuniqué dat de aanval door het IAF “gebeurde onder de mantel van de vredesbesprekingen tussen de Palestijnse en de Israëlische leiders in de Verenigde Naties… De vijand gebruikt deze hernieuwde gesprekken en politieke ontmoetingen om verdere agressieve misdaden te plegen tegen ons volk en de moejahedien. Ons volk betaalt met het bloed van haar zonen voor deze politieke gesprekken,” luidde het communiqué verder. “Die luchtaanval was een duidelijke boodschap van de vijand aan het Palestijnse volk en hun rechten met de bedoeling druk uit te oefenen op de Palestijnen om nog meer toegevingen te doen,” zei de Islamitische Jihad die beloofde “de moord op haar operatieven te zullen vergelden op de juiste plaats en tijd.”

De luchtaanval in de wijk van Tuffah in het oosten van Gaza City was de eerste aanval sinds het einde van Operation Cast Lead in januari van dit jaar. De woordvoerder van de eenheid van het IDF bevestigde de aanval, maar dat in tegenstelling tot het Palestijnse rapport, de terreurcel was opgemerkt in de wijk van Jabalaya in het noorden van Gaza. De militanten werden later door het IDF geïndentificeerd als Kamal Dahduch, de zoon van de voormalige Jihad commandant in Gaza, Mahmoud al-Bana, broer van een van de sectiecommandanten van de groep en een derde als Muhammad Marshud. Militaire bronnen merkten op dat deze cel verantwoordelijk was voor verscheidene raketaanvallen op Israël, waaronder die op 20 september 2009 op Sderot tijdens Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar.