Rosh Hashana: ‘Bescherm ons in de schaduw van uw vleugels’

Happynewyearcard

Op deze Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar) wenskaart uit de vroege jaren 1900, verwelkomen hun familieleden in Amerika (links) Russische Joden in traditionele kledij (rechts), gepakt en gezakt gereed om naar de Verenigde Staten te vertrekken. Boven de hoofden van de Amerikaanse Joden die op hen wachten vliegt een Amerikaanse adelaar die een banier vasthoudt waarop in het hebreeuws geschreven staat “Bescherm ons in de schaduw van uw vleugels” (Psalmen 17:8). Tussen 1881 en 1924 vluchtten meer dan twee miljoen Joden weg uit het Russische Rijk, op de vlucht voor de vele pogroms. Dat gebeurde lang voor de holocaust zou plaatsvinden tijdens de periode van het Derde Rijk… Meer op mijn website Verzet.org: De Russisch Tsaren en de joden.[1] Overleven in de Tsjerta 1791-1917 en [2] Onder de terreur van de pogroms

Een gedachte over “Rosh Hashana: ‘Bescherm ons in de schaduw van uw vleugels’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.