Goldstone rapport over Gazaconflict is aanfluiting van de geschiedenis

Richard Goldstone
Richard Goldstone

Op 15 september 2009 heeft de Raad voor de Mensenrechten (Human Rights Council) haar rapport aan pers en publiek voorgesteld dat werd opgesteld in opdracht van de Verenigde Naties en het onderzoek bevat naar schending van de mensenrechten en oorlogsmisdaden tijdens het Gazaconflict dat plaatsvond van 27 december 2008 tot 18 januari 2009. Aan het rapport werd meer dan vijf maanden gesleuteld. Dat eindverslag van de onderzoekscommissie kan u hier lezen (engelstalige pdf-file).

Op 3 april 2009 bevolen de Verenigde Naties om een onderzoekscommissie aan te stellen. Aan het hoofd van deze ‘Fact Finding Mission on the Gazaconflict’ werd rechter Richard Goldstone uit Zuid-Afrika geplaatst (vandaar veralgemeend als het ‘Goldstone Rapport’). De drie andere leden van de commissie waren professor Christine Chinkin (Groot-Brittannië), Mevr. Hina Jilani advocaat aan het Hooggerechtshof in Pakistan, en kolonel Desmond uit Ierland.

Israël, dat bij herhaling werd verzocht om deel te nemen aan de Goldstone Commissie, weigerde elke medewerking aan het onderzoek. Het waarom van die weigering kan worden afgeleid uit de briefwisseling die eveneens in het Goldstone Rapport werd opgenomen. Voornaamste oorzaak van de weigering van Israël is wellicht omdat gevreesd werd dat het rapport niet over mensenrechtenzaken zou gaan maar dat het een politiek geïnspireerd rapport zou worden. Die vrees bleek terecht en wie het rapport leest, een flinke boterham van maar liefst 575 bladzijden, merkt meteen dat er flink wat aan schort. Er is namelijk geen tegengeluid, nauwelijks kritiek op de terreurgroep Hamas en haar terroristische gevechtstaktieken, het woord terrorisme komt er zelfs nauwelijks in voor, tenzij het in de context van de militaire acties van het IDF (Israëlische leger) wordt gebruikt.

Afik Zahavi (4 jaar oud) was op 28 juni 2004 het eerste dodelijke slachtoffer van een raketaanval door Hamas
Afik Zahavi (4 jaar oud) was op 28 juni 2004 het eerste dodelijke slachtoffer van een raketaanval door Hamas

Aanleiding tot het Gazaconflict was de voortdurend beschieting met raketten en mortiergranaten door de terreurorganisatie Hamas en zusterorganisaties zoals Islamitic Jihad e.a. vanuit de Gazastrook. De eerste raket werd gelanceerd op 16 april 2001. De eerste raket die het grondgebied van Israël bereikte gebeurde op 10 februari 2002 toen een Qassam 2 raket neerstortte nabij de kibboets Sa’ad in de Negevwoestijn. De eerste keer wanneer een Israëlische stad werd getroffen was op 5 maart 2002 toen twee raketten neerkwamen op Sderot.

Tussen 16 april 2001 en 18 juni 2008 werden 3.455 raketten en 3.742 mortiergranaten (Katyoesja) afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël. De eerste burgerslachtoffers vielen te betreuren in Sderot, toen op 28 juni 2004 een Qassamraket op de woning van het gezin Zahavi insloeg. Afik Zahavi (4 jaar oud) en Mordechai Yosepov (49 jaar oud) waren op slag dood. De moeder van Afik, Ruthie Zahavi (28 jaar oud) werd vreselijk verwond alsmede nog negen anderen gewonden. Hamas eiste voor deze aanslag openlijk de verantwoordelijkheid op. Eli Moyal, de burgemeester van Sderot, zei op de begrafenis van Afik Zahavi: “Wat kan ik tegen je zeggen, kind? Jij hebt nog niks gezien, je weet nog helemaal niks over oorlog en vrede. Jij bent nog echt en zuiver. Maar mijn kind, wij hebben buren die beesten en moordenaars zijn. Wij zullen dat nooit vergeten en nooit vergeven.”

hamas2Dat was 28 juni 2004, 4 1/2 jaar voor het Gazaconflict uitbrak. Op 27 december 2008, na een 8 jaar lang durend beleg, 12.000 raketten, mortieren en ander tuig dat werd afgevuurd op Israël en na alle andere middelen te hebben uitgeput in een poging om een einde te maken aan de beschietingen, lanceerde Israël een militaire aanval expliciet gericht tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza. Operatie Gegoten Lood (‘Operation Cast Lead‘) beperkte zich tot het bereiken van twee doelen:

1. Het stoppen van het bombarderen van Israëlische burgers, door de apparatuur en de infrastructuur voor het lanceren van raketten en mortieren te vernietigen.

2. De mogelijkheden van Hamas en andere terroristische organisaties in Gaza verminderen zodat toekomstige aanvallen op de burgerbevolking van Israël kunnen worden voorkomen. Lees meer op Gaza Facts – The Israeli Perspective

Echter, Hamas is nooit gestopt met het afvuren van raketten en granaten, noch voor, tijdens of na het Gazaconflict. Bekijk hier een lijst van de beschietingen door Hamas over 2009 die voorlopig werd afgesloten op 3 september 2009 toen enkele mortiergranaten (katyoesja) op Zuid-Israël werden afgevuurd.

Hieronder volgt een eerste nuchtere reactie op het Goldstone Rapport met een verklaring van Shimon Peres, de president van de soevereine staat Israël, uitgegeven op 16 september 2009 door het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Repliek van president Peres op het Goldstone Commissie rapport

door Shimon Peres

President Shimon Peres (foto:Emil Salman/Jeni)
President Shimon Peres (foto: Emil Salman/Jeni)

Het rapport van de Goldstone Commissie is een aanfluiting van de geschiedenis. Het faalt erin om een onderscheid te maken tussen de agressor en een staat die zich beroept op het recht op zelfverdediging. Oorlog op zich is een misdaad. De agressor is een crimineel. De kant die zich op zelfverdediging beroept heeft geen enkel ander alternatief. De terroristische organisatie Hamas is de oorlog begonnen en heeft andere verschrikkelijke misdaden begaan. Jarenlang heeft Hamas de kinderen van Israël aangevallen, door het zenden van met bommen beladen zelfmoordenaars naar de centra van de steden, waarbij velen doden en gewonden vielen. Zij vuurden meer dan 12.000 raketten en mortiergranaten af op steden en dorpen met één enkel doel – het vermoorden van onschuldige burgers.

Het verslag legitimeert terroristische activiteiten, gevolgd door moord en doodslag. Het rapport negeert de plicht en het recht op zelfverdediging dat in het bezit is van elke soevereine staat zoals dat werd vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties. Israël trok al zijn troepen en kolonisten terug uit de Gazastrook, opende de grensovergangen en ondersteunde actief de wederopbouw [in Gaza]. De Israëlische aanwezigheid in de Gazastrook werd beëindigd.

Maar nadat de Israël haar terugtrekking uit de Gazastrook had afgerond, kwam een moorddadige en onwettige terreurgroep hevig in opstand tegen het legitieme leiderschap van Fatah dat het met geweld omver wierp. Commandos van Hamas vermoordden leiders van Fatah en gooiden ze soms op klaarlichte dag van de daken. Hoewel Hamas nooit ophield met beschietingen, bleef Israël keer op keer de diplomatieke kanalen bewerken, waaronder vele oproepen aan de Verenigde Naties – in een poging om een einde te maken aan het afschieten van raketten [op Israël].

Israël trok zich terug uit Gaza en beëindigde haar aanwezigheid in Gaza. Hamas reageerde met onafgebroken raketgeschut met het doel om zoveel mogelijk kinderen, vrouwen en onschuldige burgers te doden. In plaats van zich bezig te houden met de wederopbouw van Gaza en te zorgen voor het welzijn van haar burgers, heeft Hamas tunnels gebouwd om Israël aan te vallen, waarbij het op wreedaardige wijze kinderen en onschuldige Palestijnen misbruikte om terroristen en munitie te verbergen.

Hamas terroristen bouwden lanceerplatforms en opslagfaciliteiten in de buurt van scholen, in moskeeën en kleuterscholen. Ze plaatsten booby-traps in stedelijke buurten en gebruikten Palestijnse kinderen als menselijk schild om terroristen en oorlogsmateriaal te verbergen. De staat Israël werd gedwongen om zich te verdedigen. Zij handelde uit de verplichting om haar burgers te beschermen net zoals elke andere zusterstaat in de familie van de naties dat ook zou doen.

Israël werd bekritiseerd voor haar acties tegen aanvallen van Hezbollah vanuit Libanon en aanvallen door Hamas vanuit de Gazastrook, alsmede voor het optrekken van een veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever, om te voorkomen dat zelfmoordaanslagers het land binnenkomen. Deze kritiek heeft niet kunnen verhinderen dat raketten neerkwamen op het Zuiden en het Noorden [van Israël], noch heeft zij de terroristen kunnen tegenhouden zich op te blazen in onze centraal gelegen steden. IDF operaties hebben de economische welvaart in de Westelijke Jordaanoever opgevoerd, tot grote opluchting van de burgers in het zuiden van Libanon die aldus bevrijd werden van de terreur van Hezbollah en konden de inwoners van Gaza opnieuw een normaal leven leiden.

Diegenen die streven naar vrede hebben het recht aan hun kant. Degenen die hunkeren naar oorlog zullen altijd criminelen zijn. Leden van de commissie zou nooit een dergelijk rapport hebben opgesteld indien hun kinderen woonden in Sderot en lijden onder het terrorisme van dagelijkse raketbeschietingen.

20 gedachtes over “Goldstone rapport over Gazaconflict is aanfluiting van de geschiedenis

 1. Beste Aart.

  Een beetje last van cognitive dissnonatie in combinatie met conformation bias? Beetje overdonderd dat de feiten op deze site niet matchen met je beeld van Israel als Apartheidstaat?
  Lastig toch…

  Like

 2. @Aart Heeft een katholiek ook altijd gelijk als hij/zij iets over het Vaticaan heeft te vertellen?! Ik dacht het niet! Ook een Jood die een mening heeft over Israël hoeft niet perse te weten waar die het over heeft!

  Like

 3. Haha, je links zijn wel schitterend: naar een boycot-Israël site en dan van Abu Pessimist. Ik denk niet dat je ooit plan was bijkomende ‘objectieve’ info te verschaffen. Hehe 🙂

  Laat ik het snel duidelijk stellen: ik ben in de eerste plaats pro-Israël en daarnaast strijd ik tegen Jodenhaat. Maar de tijd dat ik dacht dat het van Joodse afkomst zijnde, synoniem staat voor pro-Israël, is al lang voorbij sinds ik fanatieke tegenstanders van de Joodse staat zoals bv. Norman Finkelstein, Ilan Pappe, Noam Chomsky, Jaap Hamburger en co heb leren kennen. Het argument van “het komt van een Jood dus moet het wel waar zijn” snijdt bij mij geen hout meer. Vroeger durfde ik daar al eens intrappen, tot ik een paar Joden van Neturei Karta heb leren kennen.

  Over Makhoul heb ik op deze blog dit geschreven: “Twee Israëlische Arabieren verdacht voor hulp aan Hezbollah”
  https://brabosh.com/2010/05/10/twee-israelische-arabieren-verdacht-voor-hulp-aan-hezbollah/

  Over democratie en het Midden-Oosten mag je mij één ander land aanwijzen dat de democratie in Israël benadert. Je hebt de keuze uit 22 Arabische landen plus Iran en uit de 56 leden van het OIC (de moslimwereld). Ga je gang.

  Like

 4. Zinloos te reageren op deze ‘shit’ site. Als je beweert, dat er in Israël een democratie heerst, moet je blijkbaar niet over hersenen beschikken. Lees de artikelen eens op prot, de auteur is zelf van joodse komaf, dan weet je, dat Israël een Zionistische (= communistische) Apartheidsstaat is. Maar misschien doen je het bij Brabosch nu wat dun in de broek, nu de Arabische wereld begint te begrijpen, dat ze 30 jaar lang zijn belazerd door hun dictatoriale leiders. Lees het artikel van Gordon Duff, die het Egyptische verzet schitterend verwoordt op deze link: prot

  Like

 5. 1. & 2

  Om uw vraag te beantwoorden kan ik best Goldstone zélf aan het woord laten. Rechter Richard Goldstone is sinds de publicatie van zijn rapport, en nadat hij heeft vastgesteld hoe het wordt misbruikt en gemanipuleerd door de media, bijzonder ongelukkig met de resolutie die werd goedgekeurd door de Verenigde Naties en het feit dat zijn rapport wordt doorgeschoven naar de Veiligheidsraad om daar opnieuw behandeld te worden. Hij maakt zich bijzonder boos omwille van het feit dat Hamas en andere tegenstanders van de Joodse staat, thans lukraak citeren uit het rapport wat hen het beste uitkomt en wat ze goed kunnen gebruiken in hun oorlogsretoriek tegen Israël. Het rapport dreigt nu enkel een stok te worden om Israël – en enkel en alleen Israël – te slaan. Nochtans was dit iets wat zelfs het kleinste kind had kunnen weten wat er met dit rapport zou gebeuren. Zie onder meer: Goldstone Attacks UN Resolution On His Gaza War Report. Zoals u weet werd deze resolutie ingediend (en dat is geen toeval maar een systematische hetze tegen Israël door de VN) door islamitische Arabische landen: Bahrein, Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritanië, Marokko, Oman, Qatar, Saudi-Arabië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en… Palestina. Lees bv dit: Over de solidariteit van de Verenigde Naties met Palestina.

  Richard Goldstone: “De ontwerpresolutie stemt me droevig omdat ze enkel beschuldigingen uit tegen Israël. Er staat geen enkele zin in die Hamas veroordeelt wat we nochtans in het rapport duidelijk wél hebben gedaan,” zei Goldstone. Hij onderstreepte dat het rapport niks meer was dan een handleiding (roadmap) bedoelt voor toekomstige onderzoekers en dat het geen enkel ‘hard’ bewijs bevat voor Israëlische misdaden. “Wanneer dit een rechtszaak zou zijn, zou er helemaal niks bewezen zijn,” voegde hij er nog aan toe. Alan Dershowitz noemde op 22 oktober zijn late reactie schamper ‘de krokodillentranen van Goldstone‘.

  In de rubriek op deze blog het Goldstone Rapport vind u genoeg leesvoer die al uw vragen kunnen beantwoorden en waarom het Goldstone Rapport een miskleun is geworden. Ik ga al die teksten hier niet herhalen. Maar u hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn.

  3.

  Israël is een democratie waar vrije meningsuiting bestaat en kritiek op het beleid van de Israëlische regering gelegaliseerd is en aangemoedigd wordt. Het is niet omdat het voor u misschien allemaal Joden (of allemaal Israëliërs) zijn, dat iedereen daar over alles hetzelfde denkt, integendeel. Er zetelen zelfs partijen in de Knesset die ijveren voor de ontbinding van de Joodse staat Israël. Zoals u weet balanceert het Joodse volk al 2000 jaar lang (en sinds 1948 ook de Joodse staat) op de rand van de totale vernietiging. Persoonlijk sta ik onvoorwaardelijk achter het bestaansrecht van de Joodse staat Israël als veilige thuishaven voor de Joden van de wereld en tweedens het universele recht van een volk op een eigen staat, staat die overigens zoals u zich zal herinneren met een ruime meerderheid werd goedgekeurd door de Verenigde Naties. Van zodra de Arabische wereld (en hun handlangers in het westen) de strijdbijl begraaft tegen Israël en normale diplomatieke betrekkingen aanknoopt zal ik net zoals u een ‘peace dove’ worden.

  Like

 6. Ik zie dat Elizabeth de handdoek in de ring heeft gegooid; als “peace dove” zou ik graag haar plek willen in nemen. Ik heb namelijk 3 vragen voor jou Brabosh:
  1. Waarom zou een Joodse Zionist zulke dingen over Israel schrijven als ze niet waar zijn? Goldstone is een vriend van Israel. (niks mis mee)
  2. Het rapport is hypocritisch, da’s waar. Maar dat betekent niet dat de beschuldigingen vals zijn.
  3. Verschillende Israelische vredesorganisaties en mensenrechtenorganisaties steunen het rapport; niet alleen zij maar ook verschillende journalisten. Waarom? Reden om toch nog een keer na te denken over het rapport lijkt mij. Toch?

  Ik ben zelf niet pro-Israel of pro-Palestina, dat is voor mij te zwart-wit. Ik vind wel dat Israel ook zich moet verantwoorden voor zijn daden.

  Groet, Ida.

  Like

 7. Bedankt voor je reactie Nicolaes. Ik ben het volledig met je eens: 70% van de kinderen in de Gazastrook heeft bloedarmoede, maar nee hoor, niemand lijdt honger.

  Een andere reden waarom ik meteen besloot om niet meer op Brabosch te reageren is omdat zijn reactie ranzig was: Wat zijn dat voor praatjes over “dat ik maar mijn mooiste jurk moet aantrekken”? Zou hij zoiets kleinerends ook tegen een man gezegd hebben, deze kampioen van de beschaving? Of ben je soms gelijk een “Palestijnenhoer” of zo, als je een iets genuanceerder standpunt over Israel inneemt dan de keuze tussen “een racistische koloniale mogendheid” of “een eiland van beschaving in een zee van barbarij”?

  Nou maar afwachten met hoeveel lappen tekst hij hier nou weer op reageert.

  Gegroet Nicolaes!

  Brabosh: Andermaal een ranzige commentaar van Elizabeth. Ik verkies om niet te reageren en opnieuw lappen tekst te publiceren. Er bestaan honderden websites en blogs waar mensen zoals Nicolaes en Elizabeth tonnen teksten kunnen recupereren voor hun Palestijnse Zaak. Een site/blog zoals deze is eerder een rariteit op het internet en in het bijzonder in de Nederlandse taal en al helemaal een unicum van Belgisch-Vlaamse origine. Sorry Elizabeth, maar ik heb nog heel veel werk aan de winkel om dit allemaal ooit in te kunnen halen.

  Like

 8. @Nicolaes
  1. Elisabeth is al gestopt. 2. U heeft nooit een voet in Gaza gezet. De beelden uit Gaza voor, tijdens en na het conflict spreken voor zich: geen hongerlijers in Gaza. Zie bijvoorbeeld dit: Prijs voor de ‘Oneerlijkste Reporter van 2008’: Lauren Booth en haar ‘Boats for Free Gaza’ 3. Ik scheld nergens en nooit op deze blog, tenzij ik iemand terecht een antisemiet, negationist of Israëlbasher heb genoemd. Maar dat zijn geen scheldwoorden, maar is gewoon een definitie als een ander. 4. Ik vind het weinig respectvol om mijn schrijfsels als ‘gebral’ af te doen. Maar goed, dat is een mening die ik volledig voor uw rekening laat. Ik kan me best voorstellen dat er velen zijn die een blog zoals deze maar met lede ogen aanzien. Anderen noemen deze blog dan weer een oase tussen de duizenden anti-Israëlblogs en websites op het internet. Deze blog van Belgische origine is één van de zeldzamen die het opnemen voor Israël. Prijs u gelukkig dat er tenminste toch ééntje bestaat in België. Zo hoort u het ook eens van een ander.

  Afbeelding hieronder: Lauren Booth live vanuit Gaza: “een humanitaire crisis op het niveau van Darfoer.” Niet bijster snugger vertoont haar eigen(!) fotomateriaal een gans ander beeld van die zgn. hongersnood in Gaza…” De hongersnood in Gaza zou nog erger zijn geweest dan in het getto van Warschau. Onnodig fotomateriaal vanuit dat beruchte Getto te publiceren. Dagelijks stierven duizenden Joden, vooral vrouwen en kinderen, van de hongersnood. In Gaza is NIEMAND ooit van de honger gestorven. Ik nodig u uit het tegendeel te BEWIJZEN. Het is niet omdat er in Gaza op bepaalde ogenblikken schaarste was aan bepaalde producten, dat er gehongerd werd.

  Lauren Booth vanuit Gaza: "een humanitaire crisis is op het niveau van Darfoer."

  Like

 9. @ Elizabeth : stop met discussieren met Brabosch. Dit heeft geen zin, want deze man kan alleen schelden en de grootste onzin op zijn blog verkondigen. Eén zinnetje uit zijn betoog kan als voorbeeld tellen : “in gaza werd nooit honger geleden…..”. Hoe is het in godsnaam mogelijk zulks te verklaren. Van fatsoen gesproken. Hij heeft nooit een voet in Gaza gezet en weet niet waarover hij praat. Ik kan er wel van meepraten en getuigen dat de grootste armoe en ellende heerst onder de bevolking aldaar. Ik ga ook niet meer verder reageren op het gebral van dit heerschap. Verloren tijd en moeite.

  Like

 10. Eerst snak je ongeduldig naar een discussie, wanneer ik er dan op in ga, stuif je d’r meteen weer van door. Ik krijg hierdoor de indruk dat je gewoon naar een excuus op zoek was om de discussie niet te moeten aangaan. Zwak van je.

  Like

 11. “Maar uit je reactie blijkt dat je het terrorisme expliciet steunt, of het nu van Hamas komt, Islamitische Jihad of Hezbollah.”

  Huh?!!

  Als je het Goldstone rapport net zo goed leest als mijn berichten is het een hopeloze zaak met jou. Op dit soort gebral reageer ik verder niet.

  Veel succes met je blog.

  Ajuus

  Like

 12. @Elisabeth
  Eerst dit: deze blog heeft een filter, zodat eerst alle berichten moeten worden goedgekeurd voor ze online komen. Dat heb ik zo gewijzigd omdat het bijwijlen de spuigaten uitloopt. Ik ga je de smeerlapperij niet tonen die hier allemaal wordt geplaatst, inclusief doodsbedreigingen. Anderzijds durven velen niet reageren op deze blog, dikwijls gewoon uit angst. Een voorbeeld van afgelopen week: Iemand plaatst een reactie op mijn blog en vraagt daarna om ‘m terug weg te nemen. “Prima artikel, juist in deze tijd heb ik dit soort informatie nodig als tegengif. Vriendelijke groet, J.” Even later volgt dan dit bericht: “Hallo. Onderaan je site staat mijn naam in beeld met een reactie, maar ik vind dat een beetje eng. Zóver is het dus al gekomen dat ik bang ben om openlijk mijn steun te betuigen aan Israël… Ik weet niet of deze reactie ook te lezen is voor iedereen? Zou je vooral mijn achternaam weg willen halen? Dan zou ik me wat veiliger voelen. Hartelijke groet, J.”

  Even de feiten op een rijtje. In Gaza werd nooit honger geleden, niet voor, niet tijdens en niet na het Gazaconflict van januari jongstleden. Dat komt ook niet ter sprake in het Goldstone Rapport, wat je toch wel zou verwacht hebben moest dat inderdaad het geval zijn geweest. De miljoenen dollars die het Kwartet maandelijks in Gaza (en in de Westbank) stoppen, en dat al sinds 1948, hebben dat voorkomen. Veel van dat geld verdween in de zakken van Arafat en zijn zootje ongeregeld. In feite wordt dat hele Arabisch-Israëlisch conflict mee in stand gehouden door de internationale gemeenschap, eerder dan een oplossing te zoeken. De smokkeltunnels en Palestijnse maffiosi in Gaza zorgen wel voor de ontbrekende noodzakelijke zaken [raketten en munitie, drugs, nep merkartikelen enz..]. Israël heeft acht jaar lang ‘fatsoen’ getoond, door Gaza NIET binnen te vallen en de beschietingen en raketaanvallen te tolereren. Land inruilen voor Vrede heeft niet gewerkt. Toen Israël zich in 2005 volledige terugtrok uit Gaza, is het geweld van Hamas en Co alleen maar toegenomen.

  Ja, ik heb het Gazarapport gelezen en heb er zelfs stukken uit overgenomen. Maar uit je reactie blijkt dat je het terrorisme expliciet steunt, of het nu van Hamas komt, Islamitische Jihad of Hezbollah. En ja waarom ook niet van de Taliban of Al Qaeda, die overlappen mekaar doorlopend, is het niet in Afghanistan of Pakistan dan komen we ze wel in Gaza weer tegen. Voor de een is Israël een racistische koloniale mogendheid; voor de ander een eiland van beschaving in een zee van barbarij. Ik kies voor het laatste. Wanneer ik dat laatste in eender welk moslimland in de Arabische wereld openlijk zou uitspreken, teken ik tegelijk mijn doodvonnis. Denk daar ook maar eens over na.

  Ps: als ik jou was, zou ik mijn mooiste jurk aantrekken [een hijab is niet nodig niewaar?] en naar Gaza togen en de Gazaleiders vriendelijk toewuiven met de woorden: “Kom jongens, ’t is genoeg geweest, laat ons onderhandelen.” Als je Hassan Nasrallah van Hezbollah daar ‘niet’ toevallig tegenkomt, mag je dat ook bij hem proberen. Stuur je me nog een berichtje hoe het verder is afgelopen?

  Like

 13. Was mijn reactie een beetje te pijnlijk, dat je die niet plaatst Brabosje? Blogs waar geen echte discussie mogelijk is lees ik verder niet meer en dat doen de meeste anderen ook niet.
  Tot slot: Heb je zelf dat rapport nou gelezen of niet? Ik wel. En jij zou dat ook moeten doen want dan kan je tenminste niet meer zeggen “Wir haben es nicht gewusst.”
  Groetjes

  Like

 14. Als ik de Belgen van hun land en uit hun huizen gejaagd zou hebben, en ze in Antwerpen had opgesloten en ze met een blokkade had uitgehongerd terwijl ik zat te genieten en welvarend te wezen op hun land en in hun huizen….. dan zou ik me schamen.

  Wanneer er dan vanuit Antwerpen raketten en mortieren zouden worden afgevuurd op mij met mijn luxe leventje dan zou ik proberen via onderhandelingen tot een vergelijk te komen, en hen ook hun recht geven.

  Ik zou NIET moord en brand staan te schreeuwen en eisen om directe militaire actie tegen Antwerpen. Hebben de Israeliers dan werkelijk alle fatsoen verloren?

  Like

 15. @ Nicolaes E

  De hele “internationale gemeenschap” incl. de VN, wordt volkomen gedomineerd door het moslimblok. Hé, er zijn 56 moslimstaten, waar ook nog eens veel olie zit, en maar één Israel.

  Er wordt altijd veel over de Israel=lobby geluld, maar NIEMAND trekt zijn grote waffel open over de machtige petrodollar-lobby die onderhand zowat de hele wereld in zijn greep heeft.

  Calimero? Ik zou jou wel eens willen zien onder een bombardement van katjoesja’s. Ik denk dat jij dat echt geen maand volhoudt, laat staan acht jaar, voordat je gillend wegvlucht terug naar het veilige NL.

  Like

 16. Belachelijke opmerking van je Nicolaes. Israël is, net zoals België en Nederland, een internationaal erkende soevereine staat en dat sinds 14 mei 1948. Wanneer straks vanuit Antwerpen raketten en mortieren worden afgevuurd op Breda en Roosendael (of andersom), wil ik wel eens zien hoe lang het zal duren vooraleer jij de straat opkomt, moord en brand staat te schreeuwen en eist om directe militaire actie tegen Antwerpen. Als dat ooit zou gebeuren, kom ik je ook uitlachen met die belachelijke ‘Calimero-attitude’ van je.

  Like

 17. Nicolaes, de Joodse stem is zo klein (12 miljoen) t.o.v. 1 miljard moslims, dat de druk natuurlijk zeer groot is om Israel te beschuldigen van alles en nog wat. Wanneer een onderzoek naar Afghanistan? Neen, oorlog is niet mooi. Maar de hoofdschuldige blijft de initiator ervan, zij die alle heil over hun eigen volk halen, Osama bin Laden en de Taliban in Afghanistan en Hamas in Gaza.

  Like

 18. Wanneer gaan men in Israel nu eens eindelijk beseffen dat de hele wereld hun misdadige Calimero-houding beu is en dat het hoog tijd wordt om ook eens in eigen boezem te kijken. Iedereen is fout, iedereeen trekt foute conclusies, alle kritiek op Israel is ongefundeerd, alle berichtgeving jegens Israel is tendentieus en hatelijk, het Internationaal gerechtshof en de Raad voor Mensenrechten zijn imperialistische en vooringenomen clowns. Iedereen dit…..iedereen dat……… De wereld staat in vuur en moet er gezegd worden wie dat vuur continue aanwakkert ?????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.