Shanah Tova, dat je mag opgeschreven staan voor een goed jaar

rosh_hashana_largeDit weekeinde, zaterdag 19 en zondag 20 september 2009, vieren de Joden van de wereld het Joodse Nieuwjaar. Rosj Hasjana is niet alleen het Joodse Nieuwjaar, het is ook wat Joodse mensen Jom Hadin noemen, de Oordeelsdag. Volgens de Joodse overlevering bestaat er in de hemel een symbolisch boek, waarin alle daden van de mens staan geschreven. Aan de ene kant staan zijn goede daden en aan de andere kant zijn slechte. Joodse mensen geloven dat God op Rosj Hasjana in dit Symbolische boek kijkt en het gedrag van iedereen afzonderlijk in het afgelopen jaar bestudeert. Is hij een goed mens geweest? Heeft hij geprobeerd behulpzaam te zijn? Heeft hij iemand gekwetst, zonder dat hij het wist? God bestudeert alle daden van de mens. De volle tien Hoogheilige Dagen blijft het hemelse boek geopend. Als de zon ondergaat op Jom Kippoer tekent God het op of Hij schrijft in wat ieders lot in het komende jaar zal zijn. [meer]

yomhadinAls actieve en gepassioneerde atheïst ken ik geen schepper en geen G’d. Maar waar ik wel zeker van ben is het nut om regelmatig – bijvoorbeeld aan het einde van elk jaar – voor zichzelf een balans op te maken – noem het voor mijn part een symbolisch boek – van wat ik het afgelopen jaar ‘goed’ en wat ik ‘slecht’ heb gedaan [voor mijn medemensen]. “Wie recht in zijn schoenen staat, sluit geen compromissen,” las ik vanochtend ergens op een website. Reflectie op tijd en stond, af en toe voor de spiegel staan en naar jezelf kijken, helpt om de dingen maar vooral jezelf te relativeren. Iemand die dat niet kan of niet wenst, komt ooit zichzelf wel tegen en dat is geen al te beste ervaring. Of zoals humorist en cartoonist Kamagurka het ooit uitdrukte: “Wil een verstandig mens gelukkig zijn, dan moet hij zijn verstand leren relativeren.” Moge de moslims in de wereld, die toevallig ditzelfde weekeinde met het Suikerfeest het einde van de Ramadan vieren, tot eenzelfde inzicht komen. Voor een betere wereld waar het goed om leven is voor iedereen, in vrede, geluk en veiligheid. Shanah Tovah aan al mijn Joodse vrienden en medeburgers!

Advertenties

2 gedachtes over “Shanah Tova, dat je mag opgeschreven staan voor een goed jaar

Reacties zijn gesloten.