Kersverse VN-voorzitter Ali Treki uit Libië staat klaar voor nieuwe ronde Israël-bashing

Ali Treki uit Libië, nieuwe president van de Algemene Vergadering van de VN
Ali Treki uit Libië, nieuwe voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN

Voor wie nog steeds op zoek is naar een onpartijdige Verenigde Naties die moet oordelen en adviseren in conflicten in en tussen de landen van de wereld, zal andermaal weer een jaar moeten wachten. De Verenigde Naties, die al sinds haar ontstaan in 1946 ‘politieke onafhankelijkheid’ en ‘multilateraal leiderschap’ in haar vaandel voert, heeft alweer een goede kans gemist om dat streven naar ‘politiek onafhankelijk wereldleiderschap’ geloofwaardig te maken. Op dinsdag 15 september 2009 verwelkomde de  Algemene Vergadering van de Verenigde Naties haar nieuwe voorzitter, de Libische diplomaat Ali Abdussalam Treki. Ali Treki zal de 64ste Sessie van de Algemene Vergadering een jaar lang voorzitten. Het voorzitterschap van de Algemene Vergadering is een belangrijke positie van zichtbaarheid en invloed op de Verenigde Naties waartoe 192 landen aangesloten zijn waarvan 52 landen zich op het Afrikaanse continent bevinden. Treki werd reeds hartelijk gefeliciteerd door Ban Ki-Moon, de president van de VN.

In het verleden diende de Verenigde Naties regelmatig als platform dat er telkens weer in slaagde om uit alle naties en conflicten in de wereld er altijd weer Israël uit te pikken om het te veroordelen. Meer dan éénderde van alle VN-resoluties die ooit werden aangenomen sinds de onafhankelijkheid van Israël in 1948, werden besteed aan het Arabisch-Israëlisch conflict, en die onvermijdelijk gevolgd werden door een zoveelste veroordeling van de Joodse staat Israël. Als een marsmannetje ooit onze aarde zou aandoen, moet die ongetwijfeld de indruk krijgen dat er maar één conflict bestaat in de wereld, met name het conflict tussen Israël en de Palestijnen en dat er maar één echte ‘satan’ bestaat op aarde en dat is de Jood, de tot eeuwige pispaal gedoemde door alle landen en volkeren in wisselende tijden doorheen de afgelopen geschiedenis van 5000 jaar ‘beschaving’.

De vorige president Miguel-dEscoto-Brockmann op 25 november 2008: 'Israël is een Apârtheidstaat'
De vorige voorzitter Miguel d'Escoto Brockmann op 25 november 2008: 'Israël is een Apartheidstaat naar het voorbeeld van Zuid-Afrika. We moeten de dingen durven zeggen zoals ze zijn.'

De Libiër Ali Treki volgt de vorige voorzitter op, Miguel d’Escoto Brockmann van Nicaragua. Die haalde gisteren in zijn afscheidsrede andermaal uit naar Israël en gaf een flinke sneer naar de niet nader bij naam genoemde leidende VN-leden “die zijn pogingen om het leven van de Palestijnen in de Gazastrook te verbeteren, systematisch hebben gedwarsboomd,” en voegde er bitsig aan toe: “Ik wou de Palestijnen wel helpen, maar degenen die daar het meest in geïnteresseerd zouden moeten zijn, trokken hun steun terug om redenen die ik echt niet begreep.” Hij noemde het een ‘schandaal’ dat invloedrijke leden van de VN-Veiligheidsraad “passiviteit en onverschilligheid betoonden jegens de al twee jaar durende Israëlische economische blokkade van Gaza.” Dat die blokkade van Gaza er gekomen is sinds de terreurgroep Hamas de macht greep over Gaza in januari 2006 (en in de zomer met geweld Al-Fatah van Mahmoud Abbas verdreef uit Gaza) en Hamas en zusterorganisaties al sinds 2001 raketten en mortiergranaten afvuren op willekeurige burgerdoelwitten op Zuid-Israëlische dorpjes en gemeenten en de rechtstreekse aanleiding was tot de invasie van Gaza, was d’Escoto blijkbaar allemaal al heel lang ‘vergeten’.

Zo, dat was de vorige voorzitter van de Algemene Vergadering, nu naar de nieuwe. De Libiër Ali Treki is goed geplaatst om in de anti-Israëlvoetstappen te treden van zijn voorganger Miguel d’Escoto Brockmann. Gevraagd over zijn standpunt inzake de nucleaire plannen van Iran dat atoomwapens wil aanmaken, merkte Ali Treki op dat diegene die een werkelijke bedreiging vormen “die landen zijn die al nucleaire wapens hebben.” “Iedereen weet dat Israël over atoomwapens beschikt,” zei hij. “Met wat moeten we ons bezig houden, met een land dat al over atoomwapens beschikt, of een land dat er tracht aan te maken?”. En voegde er nog aan toe dat nucleaire ontwapening “eerst met Israël moet beginnen en daarna pas bij Iran.” Aldus Iran vrij spel gevend dat het wat hem betreft gerust mag doorgaan met de ontwikkeling van de atoombom.

Ali Treki was drie maal afgevaardigde voor Libië bij de Verenigde Naties en is tegenwoordig minister van de African Union Affairs (AU). Ook Moishe Smith, president van B’nai B’rith International had alvast geen goed oog in de nieuwe voorzitter. “De vijandige geschiedenis van Libië ten aanzien van Israël had de Libische ambtenaren van elke belangrijke functie in de Algemene Vergadering moeten weren, dat het huis is van alle naties van de wereld. De positie [van het voorzitterschap] vereist eerlijkheid waarvan het erg onwaarschijnlijk lijkt dat Ali Treki die [fairness] zal vertonen.”

Sinds Libië in januari 2008 zetelt in de Nationale Veiligheidsraad, is het er in geslaagd om een verklaring te blokkeren van de raad die de terroristische aanslag van 6 maart 2008 op de religieuze school Mercaz HaRav in Jeruzalem toen een Palestijnse terrorist 8 Joodse studenten vermoordde, moest veroordelen en was Libië de aanleiding van diplomaten de raad verlieten toen Libië de situatie in Gaza vergeleek met de concentratiekampen van de nazi’s. Libië leverde ook het voorzitterschap van de voorbereidende commissie van de Durban Review Conference [Durban II] die in in het voorjaar in Genève werd gehouden. Die commissie kwam, nog voor Durban II moest beginnen, bij herhaling in opspraak door de voortdurende aanvallen op Israël.

Libië, 22 augustus 2009. Lockerbieterrorist Megrahi vervoregd vrijgelaten hier te gast bij Libisch leider Khadafi
Libië, 22 augustus 2009. Lockerbieterrorist Megrahi vervroegd vrijgelaten en hier te gast bij de Libische leider Khadafi, de 'Gids van de Revolutie'

Libië, draaischijf van het terrorisme

De Lockerbie Affaire
De Lockerbie Affaire

Libië heeft een lange geschiedenis van terrorisme, aanslagen, gijzelingen en opnelijke materiële en financiële steun aan terroristische organisaties op haar palmares staan. Enkele weken terug haalde Libië het nieuws toen de Libische terrorist Megrahi, die achter de Lockerbieaanslag zat werd vrijgelaten en als een held door het kolonelsregime van Libisch president Khadafi werd binnen gehaald. Megrahi zat achter de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig van Panam, dat op 21 december 1988 neerstortte op het Schotse plaatsje Lockerbie en aan 270 mensen het leven kostte, de zogeheten Lockerbie Affaire. In 1999 leverde Khadafi enkele vermoedelijk daders uit waarvan uiteindelijk slechts één, Abdelbaset Ali Mohmed al Megrahi, op 21 januari 2001 tot levenslange opsluiting werd veroordeeld.

Bijna vijftien jaar na de aanslag gaf de Libische regering in augustus 2003 toe achter de aanslag te zitten en bood geld aan ter compensatie. De afgelopen weken werd onderhandeld met de Lybische regering om Abdelbaset Ali Mohmed al Megrahi vrij te laten of uit te leveren aan Lybië omdat hij ongeneeslijk ziek zou zijn. Megrahi zou aan een terminale prostaatkanker lijden. Megrahi werd veroordeeld tot 27 jaar opsluiting maar heeft in feite amper 11,6 dagen vastgezeten per slachtoffer dat hij heeft gemaakt in Lockerbie… Intussen werd Megrahi half augustus 2009 vrijgelaten en zette als ‘grote held van de Islamitische revolutie’ weer voet aan de grond in Khadafi’s Islamistische dictatuurstaat, die hardop droomt van de Islamisering van Europa.

De Libische Kolonel Moeammar Khadafi (arabisch voor Gids van de Revolutie), geboren in Sirti juni 1942, kwam via de militaire staatsgreep van 1 september 1969 aan de macht. Na een interne machtsstrijd aan de militaire top die in zijn voordeel werd beslecht, leidt de dictator sinds 15 januari 1970 Libië met ijzeren hand. Khadafi is vooral berucht voor zijn steun aan terroristische groepen zoals bijvoorbeeld zijn steun aan de IRA en aan het Democratisch Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die volgens Khadafi geen terroristische groep is maar een bevrijdingsbeweging.

In de jaren zeventig en tachtig steunde hij voornamelijk de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) van Yasser Arafat, in de vorm van wapens en trainingskampen. Nadat Egyptisch president Anwar Sadat in 1979 een vredesverdrag met Israël had gesloten, nam zijn steun aan de PLO nog toe. Ook de Oegandese dictator Idi Amin, de Slager van Afrika, kon wegens zijn anti-imperialistische stellingname en omdat hij moslim was, kon voluit op de sympathie en steun van Khadafi rekenen. Het kolonelsregime van Khadafi wordt onder meer in verband gebracht met de terreurgroep Zwarte September die tijdens de Olympische Spelen in München van 1972 op 4 en 5 september een bloedbad aanrichtte onder de Israëlische sportdelegatie.

Bronnen: Het Laatste Nieuws: “Grootmachten willen Midden-Oostenconflict niet oplossen” van 14 september 2009; Zeenews.coom: Libya’s Ali Treki elected UN General Assembly president van 11 juni 2009; B’Nai B’rith: Election of Libyan as U.N. General Assembly President Bears Scrutiny van 12 juni 2009; NHRC: UN Assembly president-elect links peace and security to poverty and human rights van 12 juni 2009

Een gedachte over “Kersverse VN-voorzitter Ali Treki uit Libië staat klaar voor nieuwe ronde Israël-bashing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.