Staats-antisemitisme in Venezuela, Hugo Chavez spreekt [video]

Staatsantisemitisme in Venezuela. Slogans op de trappen van het congresgebouw....
Staatsantisemitisme in Venezuela. Slogans op de trappen van het congresgebouw....

chavezNaar aanleiding van het Gazaconflict in januari van dit jaar, werd de ambassadeur van Israël in Venezuela op 6 januari 2009 het land uitgezet. Het hoe en het waarom wordt uitgelegd in stevige antisemitische bewoordingen door Hugo Chavez, de president van Venezuela. In een extra nieuws uitzending op de nationale Venezolaanse televisie haalde Chavez flink uit naar het Israëlische leger.

“Met de genocide op het Palestijnse volk, zal de staat Israël nooit in staat zijn haar volk uitzicht te bieden op vrede die zowel broodnodig als duurzaam is,” zei de communistische dictator die de Joden in Venezuela opriep om op te staan tegen het ‘barbaarse regime’ in Israël. Verder nog toespraken van Nicolas Maduro (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Tarek El Aisami (Ministerie van Binnenlandse Zaken).

Caracas shulOp 28 januari besloot het Israëlisch Ministerie van BZ dat de Venezolaanse diplomaten hun ambassade in Tel Aviv en het land binnen de 72 uren moesten verlaten, als reactie op de uitlatingen van Chavez. Rellen bleven niet uit. Op 31 januari 2009 (het Gazaconflict was dan al bijna 2 weken voorbij) werd de belangrijkste synagoge van Caracas ontheiligd. In de nacht van 30 op 31 januari werden in de synagoge cultusvoorwerpen vernield (afbeelding links). Op de muren werden antisemitische slogans aangebracht zoals ’joden buiten’ en ’moordenaars’. Of hoe antizionisme en antisemitisme naadloos in elkaar overgaan…

President Hugo Chavez, die zoals gekend goed bevriend is met zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoud Ahmadinejad, had zelf de sfeer van Jodenhaat in de hand gewerkt door onder meer zijn hevige anti-Israëlische retoriek tijdens het Gaza-offensief, zoals te zien en te beluisteren is op bijgevoegde videoclip.

4 gedachtes over “Staats-antisemitisme in Venezuela, Hugo Chavez spreekt [video]

 1. U kan er misschien eerst de Onafhankelijkheidsverklaring van Israël bijnemen van 14 mei 1948 vooraleer u zulke domme dingen zegt. En lezen wat de Joden van Israël er zélf van vinden, het is tenslotte hùn land en het enige land ter wereld waar geen [latent aanwezige] Jodenhaat bestaat, behoudens dan bij een deel van de Israëlische Arabische bevolking, maar dat is een andere kwestie. Zolang de Joden op een of andere wijze hun meerderheid in Israël behouden, zal Israël een Joodse staat blijven. Een fragment uit dat manifest:

  Op 29 november 1947 nam de algemene vergadering van de Verenigde Naties het besluit weer een onafhankelijke Joodse staat in Palestina te stichten en riep zij de bewoners van het land op die stappen, welke noodzakelijk zouden zijn van hun kant om dit besluit te realiseren, te nemen. Deze erkenning van de Verenigde Naties van het recht van het Joodse volk om een onafhankelijke staat in te stellen, kan niet worden herroepen. Het is bovendien het vanzelfsprekende recht van het Joodse volk om evenals alle andere volkeren een eigen soevereine staat te vormen.

  Dat inderdaad niet alle Joden in de wereld – en zelfs in Israël – het bestaansrecht van de Joodse staat erkennen, is bekend. Het Joodse volk is namelijk geen homogene groep waar iedereen hetzelfde over gelijk welk onderwerp denkt, anders zaten er nu geen 12 verschillende partijen (waaronder drie Arabische) in het Israëlische Parlement (Knesset)

  Like

 2. beste moderator

  is het nu zo’n probleem te accepteren dat de staat israel niet het joodse volk vertegenwoordigd?

  Like

 3. Om maar te zwijgen van de lijkenpikkerij van de holocaust…

  Moderator: Sorry, maar de rest van je haatpost kan je beter elders posten op de honderden anti-Israël websites- en blogs op het internet. U zal daar met open armen worden onthaald. Dank voor uw begrip.

  Like

 4. In de hedendaagse wereld waar antisemitisme het niveau (!) van de veertiger jaren nadert lijkt me de belangrijkste vraag hoeveel macht Chavez heeft. Dat hij de slechtste bedoelingen heeft met het volk Israel is ons duidelijk. Het is niet te veranderen. Op zijn hand zijn miljoenen medestanders die tot veel bereid zijn om Israel te vernietigen wanneer dat straffeloos kan. Chavez moet dus klein en machteloos gehouden worden om te voorkomen dat de wereld opnieuw ten onder gaat nu de vorige ondergang net 70 jaren achter ons ligt. Zeventig. Lijkt een belangrijk getal. Het was de duur van de Babylonische ballingschap. Het was de duur van het communistische schrikbewind in de USSR. Het is de periode die verliep sedert men in dat andere werelddeel, niet in dat van Chavez de Joden trachtte uit te roeien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.