Waarheid over naziverleden van Al-Hoesseini ongewenst in Berlijn

Directrice Philippa Ebené zwichtte voor druk van de Berlijnse moslimgemeenschap
Directrice Philippa Ebéné zwichtte voor druk van de Berlijnse moslimgemeenschap

De beslissing om opvoedkundige panelen te verwijderen van de Groot-Moefti van Jeruzalem,  SS-Gruppenführer Hajj Mohammad Amin al-Hoesseini, van een geplande tentoonstelling in het met Duits overheidsgeld gesubsidieerde multicultureel centrum Werkstatt der Kulturen te Berlijn, heeft afgelopen donderdag 27 augustus 2009 geleid tot een openlijke rel tussen een gemeenteraadslid enerzijds en de curator van de tentoonstelling en de Joodse gemeenschap van Berlijn anderzijds.

De curator, Karl Rössler ventileerde zijn ongenoegen aan de Jerusalem Post en sprak van een regelrecht schandaal over het feit dat de directeur van de Werkstatt, Philippa Ebéné, gezwicht is voor de censuur. “Het spreekt voor zich dat men moet kunnen zeggen dat al-Hoesseini, een SS-functionaris, deel heeft genomen aan de Holocaust,” zei Rössler.

De tentoonstelling kreeg als thema ‘De Derde Wereld in de Tweede Wereldoorlog’ en drie van de 96 panelen waren gewijd aan de collaboratie van de Groot-Moefti met de nazi’s. Ebéné kapittelde vragen van de media vragen over een akkoord als ‘eurocentrisch’. Ze vertelde aan de Jerusalem Post dat de tentoonstelling was bedoeld als een hommage aan de soldaten van de Afrikaanse ‘landen die vochten tegen de nazi’s’. Toen haar gevraagd werd over haar verzet tegen de opname van de moefti panelen, vroeg ze, ‘is er ooit een herdenkingsplechtigheid geweest in Israël om de [Afrikaanse] soldaten te eren? ” Rössler werd afgelopen vrijdag ervan verwittigd dat directrice Ebéné de panelen van SS-Gruppenführer al-Hoesseini wilde laten wegnemen, maar hij weigerde ze te laten verwijderen. Ondertussen werd de tentoonstelling in de ongecensureerde versie verplaatst naar de UferHallen galerij.

SS-Gruppenführer al-Hoesseini

husseiniDe Moefti van Jeruzalem, bood al in 1933 Adolf Hitler zijn steun aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht SS-Gruppenführer al-Hoesseini zijn tijd door in Berlijn aan de zijde van Adolf Hitler, de Rijksführer van het Derde Rijk (afbeelding hiernaast: de Groot-Moefti op bezoek bij de Führer). Al-Hoesseini werd lid van de Waffen-SS en richtte later in opdracht van de nazi’s een Bosnisch-islamitische Waffen-SS op, de beruchte Handjar Divisie [zie op Verzet.org: Moslims in de Waffen-SS: de Handschar en Kama Divisie] SS-Gruppenführer Al-Hoesseini speelde aldus een eersterangsrol in het aanzetten tot genocide op de Europese Joden, Serviërs en Roma & Sinti [zigeuners]. Zo riep de nu nog steeds door vele Palestijnen bewonderde al-Hoesseini in 1941 openlijk uit: ”Ik verklaar een heilige oorlog, mijn broeders in de islam! Dood de joden! Dood ze allemaal!”

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van het Derde Rijk, recruteerde hij actief voormalige nazi-officieren als adviseurs voor de Arabische regeringen in het Midden-Oosten. Echter, Haj Amin Al-Hoesseini werd naarstig opgespoord voor het plegen van oorlogsmisdaden in Bosnië en Joegoslavië maar werd beschermd door zijn vrienden binnen de Arabische wereld die zijn uitlevering aan het oorlogstribunaal konden verhinderen. Zijn mix als militant voor de nazi-propaganda was een bron van inspiratie voor zowel Yasser Arafat als Sadam Hoessein, de dictator van Irak. SS-Gruppenführer Al-Hoesseini is de grootvader van de huidige Moefti op de Tempelberg in Jeruzalem. Meer hierover op deze blog.

Berlijnse Joodse gemeenschap reageert

Maya Zehden (afbeelding rechts), van het Deutsch-Israelische Gesellschaft en één van de woordvoerders van de 12.000 tellende Joodse gemeenschap van Berlijn, vertelde aan de Jerusalem Post dat Ebéné’s uiteindelijke afwijzing van de tentoonstelling haar ‘onverdraagzaamheid’ bevestigt en een directrice die ‘onbekwaam is om zich op een democratische wijze te gedragen.’

DIGWeissZehden heeft het bestuur van Berlijn dringend verzocht om Ebéné als directrice van het multicultureel centrum te vervangen. Zehden bekritiseerde ook scherp Günter Piening, de Berlijnse afgevaardigde voor integratie en migratie, voor het feit dat hij Ebéné’s beslissing steunde om de tentoonstelling te censureren. Piening zei aan de grote krant Tagesspiegel: “In een wijk zoals Neukölln hebben we een gedifferentieerde voorstelling van de verwikkeling van de Arabische wereld in de Tweede Wereldoorlog nodig.” In werkelijkheid is dit echter niets anders dan censuur van de historische waarheid.

Zehden heette zijn verklaring “een politieke poging tot verzoening” om het feit te negeren dat ‘er nooit geen officieel verzet van de Arabische wereld tegen de vervolging van joden heeft bestaan” tijdens de Shoah. Ze beschuldigde Piening van het voorwenden van een valse tolerantie voor Duitse Arabieren in de buurt door niet te willen ingaan op verstoringen door de lokale gemeenschap. Pienings tegenstrijdige verklaringen werden afgeleverd aan de Jerusalem Post. Terwijl hij tegelijkertijd zijn verklaring aan de Tagesspiegel ontkende, zei hij echter dat zijn opmerking uit de context van citaten was gehaald. Hij zei dat de ‘reden’ voor het verwijderen van de panelen van de Groot-Moefti panelen werd benaderd met een “verkeerd begrip van de achtergrond van de tentoonstelling.”

In een e-mail naar de Jerusalem Post schreef Heinz Buschkowsky, burgemeester in de wijk Neukölln waar de tentoonstelling oorspronkelijk was gepland, dat het een teken is ‘om gehoorzaam te anticiperen op protesten die wellicht [door preventieve censuur] kunnen voorkomen worden. Ik ben het niet eens met dit standpunt.” Hij voegde eraan toe dat de verklaring van Piening “een onderdrukking is van de feiten die met antisemitisme te maken hebben.” De districtsburgemeester schreef dat het centrum door zijn eigen “claim om te strijden voor vrijheid, tolerantie en cultuur, moet oppassen dat het niet voor diezelfde claim kan worden afgerekend door het opleggen van censuur.”

Bronnen: Jerusalem Post: Hiding the truth about Husseini door Benjamin Weinthal van 28 augustus 2009; Kopp Verlag: Unterdrückte Wahrheit in Berlin: Ärger um die Nazi-Freunde door Udo Ulfkotte van 28 augustus 2009 vertaald door E.J. Bron in Het Vrije Volk als Onderdrukte waarheid in Berlijn: trammelant om de islamitische nazi-vrienden

Advertenties

Een gedachte over “Waarheid over naziverleden van Al-Hoesseini ongewenst in Berlijn

Reacties zijn gesloten.