AEL wordt [nog] niet vervolgd voor het plaatsen van antisemitische cartoons

Brahim Harchaoui op bezoek bij Samir Kuntar
Verheerlijking van de islamistische geweldscultuur bij AEL. Hier AEL-bestuurslid Brahim Harchaoui op bezoek bij 'verzetsheld' Samir Kuntar die vier Joden vermoordde. Onder de slachtoffers een 2-jarige kleuter die Kuntar met een geweerkolf tot moes stampte

Updated 20 augustus: Op de website van de AEL werden op zaterdag 4 februari 2006 twee antisemitische cartoons afgebeeld. In de eerste cartoon deelt Hitler het bed met Anne Frank. Op de andere prent wordt de Holocaust geminimaliseerd. De publicatie van Deense cartoons op 30 september 2005 die de spot dreven met de profeet Mohammed lagen aan de bron van de antisemitische cartoons van de Arabisch Europese Liga (AEL).

De AEL is een radicale islamistische groep die ook in België een afdeling heeft. Haar leden zijn nagenoeg allen burgers van Marokkaanse origine die, achter het masker van de strijd tegen het racisme en discriminatie in de samenleving, openlijk de geweldscultuur van Hamas en Hezbollah belijden. Lees ook op deze blog: Karim Hassoun (AEL) over de oplossing van het ‘Joods probleem’.

In een begeleidende tekst zei de AEL op 4 juni 2006 “gebruik te maken van haar recht op artistieke expressie, net zoals de kranten in Europa claimen dat ze gebruik maken van het recht op vrije meningsuiting.” Op de Nederlandse televisie zei de toenmalige AEL-leider Abou Jahjah van Libanese origine dat “wie tactloos omgaat met de vrijheid van meningsuiting, zelf ook tegen een stootje moet kunnen.” Een dag later legde Cidi.nl tegen AEL klacht neer voor het verspreiden van antisemitisme en het in twijfel trekken van de Holocaust.

De ene belediging is de andere niet: Mohammedcartoons

De beide antisemitische cartoons op de website van de AEL werden aanvankelijk aan Gregorius Nekschot toegeschreven. Het lijkt er echter meer op dat de tekenaars van de beide cartoons onbekend zijn en het vermoeden bestaat dat ze afkomstig zijn van een onder de auspiciën van president Ahmadinejad uitgeschreven cartoonwedstrijd, de International Holocaust Cartoon Competition.

rel om Deense cartoons
30 september 2005: rel om Deense cartoons

Die antisemitische cartooncompetitie werd gesponsord door de Iraanse krant Hamshahri, om de Westerse hypocrisie aan te klagen in verband met de vrijheid van meningsuiting, dit als antwoord op de Mohammedcartoons in de Deense krant Jyllands-Posten en het Westen te provoceren omtrent de Holocaust. De competitie startte op 6 februari 2006 en op 1 november 2006 mocht de winnaar, de Marokkaan Abdellah Derkaoui, 12.000 dollars opstrijken.

Hoewel verschillende Joodse organisaties en rabbijnen de Mohammedcartoons destijds hebben veroordeeld, en hebben opgeroepen tot respect voor de islam, is er ook kritiek uit Joodse hoek op juist de Arabische dubbele standaards, daar in de Arabische media Joden veelvuldig worden afgeschilderd als bloeddorstige wreedaards, die het bloed van christelijke kinderen gebruiken om paasbrood te bakken en uit zijn op wereldheerschappij. Zij worden vergeleken met de Nazi’s, zij zouden achter de aanslagen op het WTC zitten, verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van aids en slechts de god van de macht en het geld aanbidden. Het is dan ook niet vreemd dat iemand cynisch opmerkte dat het niet zo aardig is om de Arabieren hetzelfde respect te gunnen dat de Joden genieten.

AEL herplaatst antisemitische cartoon

abdoul

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft thans [3 1/2 jaar later….] besloten om geen vervolging in te stellen tegen de AEL-België. Volgens Cidi.nl krijgt de AEL twee weken de tijd om de tekening te verwijderen, dan zou justitie er geen zaak van maken. ‘Wij bieden de AEL deze mogelijkheid omdat we rekening houden met de emotionele reactie op de publicatie van de Mohammedcartoons’, zei een woordvoerster van het OM. Het OM oordeelde dat de cartoon waarop Hitler het bed deelt met Anne Frank niet strafbaar is. De andere, waarop twee Joden de Holocaust verzinnen, wel. Die is namelijk beledigend voor een hele bevolkingsgroep. De AEL zegt nu dat het niet eens is met de boodschap van de afbeeldingen die ze op haar eigen website plaatste. Zij wilde laten zien dat niet alleen moslims zich beledigd kunnen voelen door cartoons. Het blijft wel vreemd dat de cartoon met Anne Frank niet beledigend zou zijn. Het was nochtans de cartoon waar de Joodse gemeenschap terecht het zwaarste aan tilde.

Voorwaarde voor niet-vervolging is wel dat de afbeelding voorgoed van de website verdwijnt. AEL-België zegt dat het de tekening al drie jaar geleden heeft weggehaald en ook niet van plan is haar te herplaatsen. AEL-Nederland reageerde zopas tegenovergesteld. Abdoulmouthalib Bouzerda (afbeelding rechts) is ontgoocheld en noemt de beslissing van het OM ‘onbegrijpelijk’: “Ondanks het feit dat we de gewraakte cartoons al eerder hadden verwijderd van onze Nederlandse website uit eigen beweging zien we ons genoodzaakt als activistische organisatie om de cartoon weer te herplaatsen,” en de daad bij het woord voegend, gisteren de gewraakte cartoon opnieuw op haar website plaatste. Het is duidelijk dat de AEL teleurgesteld is dat het niet wordt vervolgd en aldus hoopt op een nieuwe strafprocedure zodat het zich opnieuw in haar geliefkoosde slachtofferrol (van de vrije meningsuiting…) kan verhullen met het enige doel haar anti-Zionistische [lees: antisemitische] agenda in het middelpunt van de belangstelling te houden. Zie: De Holocaust-industrie in België door AEL-België en De Arabisch-Europese Liga zal gewraakte cartoon herpubliceren door AEL-Nederland. Directeur Ronny Naftaniel van Cidi.nl noemt de houding van het OM in de AEL-zaak ‘stuitend’. ‘Ik kan me voorstellen dat je kort na een aangifte een waarschuwing afgeeft, maar niet nadat je de zaak eerst drieënhalf jaar laat verslonzen.’ Hij zal opnieuw aangifte doen.

7 gedachtes over “AEL wordt [nog] niet vervolgd voor het plaatsen van antisemitische cartoons

 1. Ik ben op en top vlaams en ben ook lid van de AEL ,Ik braak van zoveel leugens ,Omte beginnen is anti-zionisme NIET GELIJK AAN antisemitisme!Dat de zionistische lobby er alles aan doet om de wereld te overtuigen dat er geen jood (of wel noemt men die persoon ‘de zichzelf hatende jood’) tegen de agressie van Israel is .De joden die kritiek durven uiten op de zionistische agenda van kolonisatie ,systematische vernedering van de palestijnen,en ga maar door ,… worden zelf verbannen !Dat de AEL een organisatie is die fel gekant is tegen het imperialisme en het kolonialisme ,veegt u onder tafel ,omdat het u goed uitkomt,Ik kan ualvast mesedelen dat de zionistische propagandamachine stillaan wordt doorprikt door veel linkse mensen en ik zou je verder willen zeggen dat Abdoul alias nekschot op mijn steun kan rekenen!

  Brabosh: Natuurlijk is anti-Zionisme=antisemitisme. Of dacht u dat mensen die tegen Israël zijn, ageren tegen moslims, de islam of de moslimwereld in het algemeen? Waarom sleuren islamisten altijd de Holocaust erbij? Vergelijken ze Gaza met het Getto van Warschau, ontkennen of minimaliseren zij de moord op zes miljoen Joden tijdens WOII, worden Israëli’s met nazi’s vergeleken, roepen betogers in Brussel ‘Hamas, alle Joden aan het gas’ enz…? Waarom is het antisemitisme in de wereld met meer dan 200 procent toegenomen in de Westerse wereld ten tijde van het Gazaconflict, met vele aanslagen op Joodse burgers en handelszaken als gevolg? Door de Israëlische wet op de Terugkeer zijn alle Joden in de wereld de facto Israëlische staatsburgers. Zij hoeven maar met de ogen te knipperen en kunnen zo naar Israël. Wie aan Israël raakt, kwetst de Jood – al dan niet religieus – en elkeen die met het lot van de Joden begaan is, waaronder ondergetekende.

  Natuurlijk zijn er Joden die tegen het zionisme zijn, die zelfs tegen de Joodse staat Israël zijn, die zelfs de holocaust ontkennen. Ook op deze blog staat een artikel over Neturei Karta. Overigens bestaan er ook moslim Arabieren die wel pro-Israël zijn, die het goed wonen vinden in Israël (veel beter dan in de rest van de Arabische wereld). Bovendien, als die zogenaamde ‘Zionistische lobby’ dan toch zo machtig is, waarom wordt Israël dan door de ganse wereld vervloekt? De ene VN-resolutie na de andere die Israël veroordeelt stapelen zich op. Als er één lobby is die werkelijk macht heeft en invloed kan laten gelden en de [eenzijdige] berichtgeving over Israël domineert is het wel de ‘pro-Palestijnse Lobby’. Dat kon je wel merken toen tijdens de Gazacrisis enkel uit Palestijnse bronnen werd getapt, alhoewel Gaza zogezegd niet toegankelijk was tijdens het conflict voor Westerse journalisten.

  Like

 2. Als aanhanger van de AEL moet die vent toch weten dat de leuze van Abou Jahjah over de Joden in het Midden-Oosten is “la valise ou le cerceuil” en dat voor ALLE joden daar, ongeacht zionist of niet. Ook de moderator van het vroeger forum, een zekere bekeerling Kerkhove uit Brugge (sic) schreef: ‘de Joden moeten van onze grond eraf of erin”.
  Dan Ahmed Azzuz niet vergeten met deze:
  Verstrepen, niet op zijn mond gevallen, vroeg of een Joodse Antwerpenaar dan ook op de AEL lijst mocht staan.
  Azzuz (razend): “Ik erken Israël niet! Dus ook dat volk niet. Dus bestaan deze niet en kunnen ze niet op onze lijst staan!”

  Ofwel keurt die Geert van Dyck die uitdrukkingen af en trekt daaruit de conclusies die passen, ofwel is hij even antisemiet als de rest van die AELers.

  Like

 3. Ja, inderdaad wel vreemde reactie van Van Dyck. Alleen in het Westen vind je hier en daar nog een anti-Zionist die zegt dat hij geen antisemiet is. Echter, in het Midden-Oosten is er geen enkele moslimarabier te vinden die nog een onderscheid maakt tussen Jood of Zionist. Dat wordt zo door elkaar gemengd, net zoals je poes tegen een kat zegt. Het zijn daar gewoon synoniemen van elkaar.

  Like

 4. Absoluut! Maar het gaat nog verder hier. Wanneer de VRT in een uitzending Arabieren hoort roepen “yahoud” wat natuurlijk voor Jood staat dan vertalen ze dat constant door Israeli of zionist en zo werkt de VRT nog verder het racisme in de hand.

  Like

Reacties zijn gesloten.