VN-secretarisgeneraal Ban Ki-Moon feliceert Ahmadinejad voor ‘herverkiezing’

bankimmoonDe fel omstreden secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon (afb. rechts) heeft weer een zoveelste flater toegevoegd aan de lange palmares van VN-blunders. Zo gaf de woordvoerster van de Verenigde Naties toe dat de secretaris-generaal een ‘formele standaardbrief heeft gezonden naar Ahmadinejad ter gelegenheid van zijn inauguratie als president van Iran’. Zij voegde er meteen aan toe dat de inhoud van die brief niet publiek bekend zal worden gemaakt. De Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi raadt Ban Ki-Moon aan om spoedig een bezoek te brengen aan Iran om met eigen ogen de voortdurende schendingen van de mensenrechten vast te stellen.

De Verenigde Naties zijn in het verleden bij herhaling in opspraak gekomen om haar dubbelzinnige en vaak bijzonder partijdige stellingname in bepaalde conflicten in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden Durban Conferentie in Zuid-Afrika en recent in Genève met Durban II, toen boze journalisten en vertegenwoordigers van vele westerse landen de zaal verlieten toen Ahmadinejad de vergadering toesprak.

De Verenigde Naties deelde gisteren, dinsdag 11 augustus 2009, aan de pers mede dat secretaris-general Ban Ki-Moon president Mahmoud Ahmadinejad gelukwensen heeft toegezonden voor zijn herverkiezing als president van Iran. Zoals bekend werden (en worden nog steeds) de verkiezingsresultaten van 12 juni j.l. fel betwist en lokten deze massale protesten uit doorheen het ganse land, die op ongewoon brutale wijze werden onderdrukt. “De brief ging dinsdag de deur uit,” sprak VN-woordvoerster Marie Okabe. Sinds de Iraanse verkiezingen van 12 juni, die de hardliner Ahmadinejad weer in zijn dictatorschap herbevestigde, wordt Iran in de grootste interne crisis gedompeld sinds de Islamitische Revolutie van 1979, die de diepe verdeeldheid binnen de regerende elite aan het licht bracht en een golf van protesten op gang zette waarbij officieel het dodental op 26 mensen staat, maar officieus er een onbekend veelvoud van zou zijn.

Westerse leiders, die reeds geschrokken waren door Ahmadinejad anti-Israëlretoriek, de ontkenning van de Holocaust en zijn compromisloze nucleaire ambities, hadden de afgelopen week geweigerd de president te feliciteren voor zijn inauguratie als president. Alhoewel hun collega’s in Japan, Turkije en ook President Moebarak van Egypte dat wel deden. Onder hen die weigerden Ahmadinejad te feliciteren bevonden zich onder meer de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse Eerste-minister Gordon Brown, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel.

‘Ban moet met de families spreken’

Marie Okabe, de woordvoerster van de Venerigde Naties, zei dat de brief van Ban Ki-Moon een gebruikelijke standaardbrief was ter gelegenheid van de inauguratie van de president en voegde er aan toe dat de inhoud van de brief niet zal worden bekend gemaakt. De secretaris-generaal feliciteert routinematig leiders van landen na verkiezingen en de Verenigde Naties heeft de inhoud van sommige van dergelijke felicitatiebrieven in het verleden wel vrijgegeven aan de media. Deze keer dus niet en blijft het gissen wat Ban Ki-Moon de Iraanse usurpator had te vertellen.

Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi in ballingschap: 'Dat Ban Ki-Moon Iran bezoekt en eerst met de families van de slachtoffers gaat spreken!
Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi in ballingschap: 'Dat Ban Ki-Moon Iran bezoekt en eerst met de families van de slachtoffers gaat spreken!'

Los van dit, heeft de Nobelprijswinnares Shirin Ebadi gisteren dinsdag 11 augustus Ban Ki-Moon gesommeerd om spoedig een bezoek te brengen aan Iran en ter plaatse en uit de eerste hand de permanente schendingen van de mensenrechten vast te stellen. “Ik vraag VN-secretaris-generaal Ban-Ki-Moon om Iran te bezoeken,” vertelde Ebadi aan de verslaggevers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel waar zij een locale prijs in ontvangst mocht nemen. “Hij moet er spreken met de familieleden van de slachtoffers die werden gearresteerd of vermoord.”

Ban is eveneens in Zuid-Korea, maar het is niet meteen duidelijk of hij daar met Shirin Ebadi heeft gesproken. Het kantoor van de secretaris-generaal heeft geen onmiddellijke reactie op de opmerkingen van Ebadi gegeven. Vorige maand had Ban Ki-Moon op een nieuwsconferentie gezegd dat hij van erg nabij de ontwikkelingen van de situatie in Iran volgde maar dat hij nog geen beslissing had genomen om er een delegatie nar toe te zenden die schending van mensenrechten ter plaatse zou moeten onderzoeken. Ebadi zegt dat er meer dan 100 mensen werden gedood in Iran.

Herinner de Durban II conferentie!
Herinner de Durban II conferentie!

Amnesty International, Human Rights Watch en andere groeperingen die zich om de mensenrechten bekommeren hebben Ban Ki-Moon bij herhaling gevraagd om een vertegenwoordiger naar Iran te zenden en aan te dringen bij de Iraanse regering op de vrijlating van de vele duizenden Iranezen die werden opgesloten na de verkiezingen van 12 juni.

Ahmadinejad wordt volgende maand verwacht in New York om er de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties van wereldleiders bij te wonen. Tot op heden heeft de VN Veiligheidsraad reeds drie vergaderingen besteed aan het al dan niet uitvaardigen van sancties tegen Iran omwille van haar nucleair programma.

Bronnen: Ynetnews: Ban congratulates Iran’s Ahmadinejad van 11 augustus 2009