Rabbijnen vliegen over Israël om de Mexicaanse griep te bezweren

Rabbijn Yitzhak Batzri. 'Stop de epidemie door vlucht' (foto Haim Zach)
Rabbijn Yitzhak Batzri. 'Stop de epidemie door vlucht' (foto Haim Zach)

Baat het niet dan schaadt het niet

Op maandagochtend, 10 augustus 2009, steeg vanop de luchthaven Ben Goerion een vliegtuig op van Arkia Airlines met aan boord een vijftigtal rabbijnen en kabalisten op een wel erg ongewone missie: door het opzeggen van gebeden terwijl het vliegtuig boven Israël rondjes maakte, hoopten de religieuzen de verdere verspreiding van de Mexicaanse griep (aka ‘varkensgriep’) in Israël te bezweren.

10 augustus 2009: Rabijnen blazen in het vliegtuig op de sjofar om de varkensgriep weg te toeteren
10 augustus 2009: passagiers blazen in het vliegtuig op de sjofar om de varkensgriep weg te toeteren

“Het doel van de vlucht was om een halte toe te roepen aan de epidemie en aldus meer dodelijke slachtoffers te voorkomen,” legde rabbijn Yitzhak Batzri uit, wiens vader rabbijn David Batzri achter het idee van de vlucht stak. “Wij zijn ervan overtuigd dat dankzij onze gebeden het grootste gevaar reeds geweken is,” voegde de dappere rabbijn er nog zeer ernstig aan toe. Ach wat, baat het niet dan schaadt het niet. 😉

Tijdens de vlucht bliezen de passagiers zeven keren op de sjofar en zegden hun gebeden op om de ziekte te vernietigen. Zij wilden ook over Gaza toeren maar dat werd hen verboden door het IDF (Israëlisch leger). Het was al de derde keer sinds 1948 dat spirituele leiders deze manier om gebeden af te dreunen tijdens een vlucht boven Israël gebruikten. De eerste keer gebeurde dat tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991 en de tweede keer was dat in 1996 toen een golf van terreuraanvallen en aanslagen het land teisterde.

Het concept van bidden tijdens een vlucht werd voor het eerst geintroduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog door rabbijn Yehudah Pattayade, de grootvader van rabbijn David Batzri, toen gevreesd werd dat de nazi’s Israël wilden binnenvallen over het grondgebied van Egypte.

Bronnen: Ynetnews: Rabbis fly over Israel in hopes of eliminating swine flu door Nissan Shtrauchler van 11 augustus 2009; Dry Bones Blog: Swine Flu Fever van 12 augustus 2009; Failed Messiah: Mekubalim to Fly Over Eretz Yisrael in Response to Swine Flu van 5 augustus 2009 en Haredi Health Minister Refuses To Order Swine Flu Vaccine van 29 juli 2009 en Haredi MK: Don’t Call It Swine Flu – Pigs Are Treife van 27 april 2009; zie ook op deze blog: Palestijnen en andere Arabische moslims: ‘Mexicaanse griep is de schuld van de Joden’ van 27 mei 2009

Een gedachte over “Rabbijnen vliegen over Israël om de Mexicaanse griep te bezweren

Reacties zijn gesloten.