Hamas produceert film ‘Imad Aqel’ als onderdeel van de ‘culturele Jihad’ tegen Israël

Palestijnen wandelen voorbij een filmaffiche 'Emad Akel' geporduceerd door Hamas
'Hamaswood of Hollywood?' Palestijnen wandelen voorbij een filmaffiche die de film 'Imad Aqel' promoot en geproduceerd werd door Hamas

Op het moment dat het Fatah-congres in Bethlehem van start gaat, lanceert Hamas haar eerste bioscoopfilm als onderdeel van een ‘culturele jihad’, die tijdelijk de fysieke jihad moet vervangen. Kiest Hamas eieren voor z’n geld?

imad1De film ‘Imad Aqel’ (afbeelding rechts) ging afgelopen zaterdag in première in de bioscoop ‘Theater van het verzet’. De aanwezige mannen en vrouwen zaten strikt gescheiden. ‘Imad Aqel’ gaat over de oprichting van Hamas, en over het leven van Hamas-terrorist Imad Aqel die dertien Israëli’s heeft gedood en maanden lang op ingenieuze wijze uit handen van het Israëlische leger wist te blijven. Hij was commandant van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de militaire terroristische vleugel van Hamas, en werd tijdens een vuurgevecht met het soldaten van het IDF gedood in november 1993.

Het verhaal is geschreven door Hamas-leider Khaled Meshaal en het scenario bewerkt door Mahmoud al-Zahar, een kopstuk van Hamas. De filmproductie kostte 200.000 dollar,  dit maar voor zij die zich soms afvragen waar al die hulpgelden van de Verenigde Naties en en de Europese Unie zoal  voor worden gebruikt in de Gazastrook. De propagandafilm van maakt deel uit van een nieuw fenomeen: ‘De Cultuur van het Verzet’. Onder dezelfde term werd onlangs een tweedaagse conferentie belegd en vindt momenteel uiting in exposities, dichtbundels, televisieseries en dan nu deze film. Alles natuurlijk in het teken van de nationale strijd: “We proberen een hoogwaardige kunst te produceren, die islamitisch is, over het verzet gaat, en zonder provocatieve (seksuele) scenes”, laat Hamas’ minister van Binnenlandse zaken voor Gaza weten.

Het publiek tijdens de première op de Islamitische Universiteit in Gaza City (Aqsatv, 17 juli 2009)
Het publiek tijdens de première op de Islamitische Universiteit in Gaza City (Aqsa-TV, 17 juli 2009)

Volgens sommige commentatoren zou dit duiden op een verandering van strategie van Hamas. Het feit dat sinds juni ‘slechts’ twee raketten op Israël zijn afgevuurd én opmerkingen van prominente Hamasleden, lijken hier op te wijzen. “Gewapend verzet is nog steeds belangrijk en legitiem, maar we leggen nu een nieuwe nadruk op ‘de Cultuur van het Verzet. Dat vereist een stopzetten van de raketaanvallen. Na de oorlog moeten de strijders op adem komen, moet het volk op adem komen”, aldus Hamas-kopstuk Ayman Taha.

Het lijkt een gevolg van de recente Gaza-oorlog, deze ‘strategiewijziging’. Feit is echter dat de film twee jaar geleden is aangekondigd en ruim drie maanden voor de Gaza-oorlog begonnen is met de productie. Ook is de culturele campagne van Hamas niet nieuw. Hamas kondigde in November 2007 al aan dat ze op de resten van het voormalige Joodse nederzettingenblok Gush Katif [in Gaza] een Hollywood-achtige mediastad wilden laten verrijzen. “Hamaswood in plaats van Hollywood” noemde een woordvoerder het. Hamas heeft een televisiestation, twee kranten, een radiostation en een tiental websites. Of het muilkorven van concurrerende media die het Hamas-gezag in twijfel trekken ook een onderdeel uitmaakt van de Cultuur van het Verzet is niet duidelijk.

Wel duidelijk is dat Hamas al twee jaar geleden besloot om zich meer toe te gaan leggen op het gebruik van verschillende massamedia, in een tijd dat raketaanvallen op Israël dagelijkse routine waren. Dus of het daadwerkelijk gaat om een strategiewijziging zal de tijd leren.

Commentaar van Ratna Pelle: “Het is tot een journalist van Eén Vandaag doorgedrongen dat Hamas ook aan propaganda doet, en hij vraagt zich af of dit een strategiewijziging is ten opzichte van het voeren van de gewapende strijd tegen Israël. Dat is natuurlijk wishful thinking zoals de duizenden raketten en mortiergranaten van het afgelopen jaar laten zien, en verschillende pogingen tot aanslagen. Hopelijk trekt hij in een volgende blog de lijn door naar het toenemende begrip voor de positie van Hamas in Westerse media en onder (linkse) intellectuelen, politici en actievoerders. Zou het één iets met het ander te maken kunnen hebben? Is de propagandamachine van Hamas wellicht succesvoller dan die van Israël? Moeten we daarom niet wat wantrouwiger en kritischer zijn naar Hamas en haar sympathisanten?

Bronnen: AVRO Eén Vandaag: Hamaswood of Hollywood? van 4 augustus 2009; Daily Press: Welcome to Hamaswood: Islamic militants premiere first feature film, ‘Emad Akel,’ in Gaza van 18 juli 2009; Intelligence and Terrorism Information Center / News of Terrorism and the Israeli-Palestinian Conflict July 14-21, 2009: The battle for hearts and minds: a full-length Hamas movie premieres; Israël in de media: Hamaswood of Hollywood? door Ratna Pelle van 9 augustus 2009; Daily News Egypt: Hamas plans to build Hollywood-style media city, despite isolation door Ibrahim Barzak van 8 november 2007; New York Times: Hamas Shifts From Rockets to Culture War door Ethan Bronner van 23 juli 2009