‘Gematigde’ Fatahconferentie verwelkomt terrorist die 38 Israëli’s vermoordde

Leiders van Al-Fatah (de grootste factie binnen de PLO / PA) beginnen luid te applaudiseren, wanneer twee terroristen, die in 1978 de zwaarste aanslag pleegden in de geschiedenis van Israël, door de voormalige Eerste Minister van de Palestijnse Autoriteit Abu Alaa, worden opgehemeld als ‘heroïsche martelaars’ tijdens de openingsceremonie van de Zesde Generale Fatahconferentie op 4 augustus 2009:

Abu Alaa: “Wij hebben in ons midden de held Khaled Abu-Usbah, de held van de operatie [terroristische aanslag] geleid door de shahida [=martelares] Dalal Al-Mughrabi [het publiek begint luid te applaudiseren]. Wij begroeten hem en heten hem welkom. En [wij eren] de heldin, de shahida (martelares] Dalal. [Een roepende Abu Alaa] Alle eer en alle glorie! Alle glorie! Alle glorie! Al de zusters hier [aanwezig] zijn de zusters van Dalal.”

11 maart 1978: Het resultaat van hun 'actie'...
11 maart 1978: Het resultaat van de 'heldendaad' van Al-Fatah...
Dalal Mughrabi werd ter geplaatse doodgeschoten door Ehud Barak, de latere premier van Israël
Dalal Mughrabi werd ter plaatse doodgeschoten door IDF-soldaat Ehud Barak, de latere premier van Israël

Dalal Al-Mughrabi en Khaled Abu-Usbah worden door de PA gezien als Palestijnse helden en martelaars sinds zij op 11 maart 1978 een bus kaapten en 38 Israëlische burgers vermoordden – waaronder 12 kinderen – en 71 anderen licht tot zeer zwaar werden gewond. De groep niets vermoedende Israëli’s was met een schoolbus op weg naar de kust voor een dagje uit aan zee…  tot zij in de handen vielen van Mughrabi en 11 Palestijnse fedajeen. De 19-jarige Dalal Mughrabi werd hierbij gedood, haar kompaan overleefde. Op de Fatahconferentie van 4 augustus 2009 in Bethlehem vertelde haar mededader, Khaled Abu-Usbah, dat hij geen spijt had over zijn daden. Abu-Usbah, die zeven jaar opgesloten zat in de gevangenis in Ashkelon, werd in 1985 vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil. Hij zei dat hij geen haat koestert jegens Israël’s: “Integendeel, ik bewonder velen van hen, en zeker de [Joodse] advocaat die mij toen verdedigde, Leah Tsemel.”

De bloedige aanslag, gekend als de Coastal Road massacre van 1978 was gepland door Abu Jihad en uitgevoerd door Yasser Arafats terreurorganisatie Al-Fatah, een factie van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). De aanslag gebeurde tijdens de vredesonderhandelingen in Camp David tussen Menachem Begin en Anwar Sadat, die uiteindelijk zullen leiden tot de ondertekening van een vredesverdrag tussen Egypte en Israël en de de facto erkenning van het bestaansrecht van Israël door Egypte op 26 maart 1979. Het doel van Al-Fatah van deze aanslag was duidelijk: te verhinderen dat een vredesovereenkomst zou gesloten worden tussen gelijk welk Arabisch land met Israël, dit door zoveel mogelijk Joodse slachtoffers te maken en aldus te bereiken dat Israël zou afhaken, zodat de onderhandelingen met Egypte alsnog zouden mislukken.

Israëlisch herdenkingsmonument aan de 'Bus of Blood'
Israëlisch herdenkingsmonument opgedragen aan de slachtoffers van de 'Bus of Blood'

Bronnen: Palestinian Media Watch: Glorifying terrorists and terror Terrorists who killed 37 Israeli civilians applauded as heroes by Fatah leaders van 4 augustus 2009; As in the days of Noah: PA wants ‘festive’ funeral for coastal road killer van 11 juli 2008; Wikipedia.eng: Coastal Road massacre en Dalal Mughrabi; Israel Science and Technology Homepage: Encouraging Woman Terrorists door Itamar Marcus van 12 maart 2002; The Rubin Report: Fatah Congress: No Sign of Moderation or Reform en Fatah Congress: Peace As A Very Low Priority door Barry Rubin van 5 augustus 2009; zie ook op deze blog: Gematigde Fatahconferentie was niet erg ‘gematigd’ [satire] van 9 augustus 2009; Fatahkopstukken vergaderen over vernieuwde radicale koers tav Israël van 4 augustus 2009; De onverzoenlijkheid van ‘gematigde’ Palestijnen. Saeb Erekat onthult de realiteit… in het Arabisch van 3 augustus 2009; Palestijns parlementslid Dahlan: ‘Geen erkenning van Israël, noch door Hamas en noch door Al Fatah’ van 31 juli 2009; PLO heeft nooit het bestaansrecht van Israël erkend (een leugen weerlegd) van 22 maart 2009