Fatahkopstukken vergaderen over vernieuwde radicale koers tav Israël

Bethlehem, 4 augustus 2009: Mahmoud Abbas spreekt de Fatahconferentie toe, op de achtergrond een afbeelding van wijlen Yasser Arafat
Bethlehem, 4 augustus 2009: Mahmoud Abbas spreekt de Fatahconferentie toe, op de achtergrond een afbeelding van wijlen Yasser Arafat
Minister Yisrael Katz: 'Fatahconferentie is oorlogsverklaring aan Israël'
Minister Yisrael Katz: 'Fatahconferentie is oorlogsverklaring aan Israël'

Cidi.nl schrijft dat vandaag, dinsdag 4 augustus, in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, de Zesde Internationale Fatahconferentie van start gaat. Het conceptprogramma waarover gestemd gaat worden, zou weigeren Israël te erkennen als Joodse staat en weigert vredesbesprekingen totdat alle bouwactiviteiten in Jeruzalem en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn bevroren. Het wekt Fatahleden ook op tot burgerlijke ongehoorzaamheid tegen Israël en aanslagen op de nederzettingen, en bekritiseert de ‘Judaïsering van Jeruzalem’. Het roept de PA op een ‘strategisch kanaal naar Iran’ te openen. Naar verluidt onderschrijft het het Saoedische vredesplan, maar bepleit het unilateraal uitroepen van een Palestijnse staat langs de ‘Groene Lijn’ van voor 1967 als dat niet lukt.

De Israëlische minister van Transport Yisrael Katz (afb. rechts) noemde het concept zondag al “een oorlogsverklaring aan Israel”. Maar voorlopig valt niet te voorspellen hoe de conferentie zal verlopen en wat er besloten wordt.

Op deze Fatahconferentie, komen ruim 1500 gedelegeerden uit de Palestijnse diaspora en de Westelijke Jordaanoever. De delegatie uit Gaza zou een derde van het totaal zijn, maar slechts 27 afgevaardigden wisten vermomd of langs sluipwegen de Strook te ontglippen. Fatah-rivaal Hamas houdt gedelegeerden naar de Fatahconferentie vast in de Gazastrook: ze mogen alleen weg als PA-leider Mahmoud Abbas honderden van de circa 900 Hamasgevangenen vrijlaat die zonder proces vastzitten op de Westelijke Jordaanoever.

De gedelegeerden gaan een nieuw partijprogramma kiezen en een nieuw centraal comité plus een nieuwe (120-koppige) revolutionaire raad. Vier van de oorspronkelijke 21 leden van het centraal comité de werkelijke leiding, zijn overleden en alle andere zijn 65-plussers. Over de kandidaten ontstond bij voorbaat een conflict. Er zijn veel meer kandidaten dan zetels en onder hen zijn veel ‘oude garde’-leden. De helft van de gedelegeerden die hierover gaan stemmen, zouden door Abbas-aanhangers zijn aangewezen.

Gaza, juni 2007. Palestijnen maken foto's met hun mobilofoons van het lichaam van Samih al-Madhun, een militante leider van de aan Fatah gelinkte Al-Aqsa Martyrs Brigades na bloedige afrekeningen tussen rivaliserende Palestijnen in de Gazastrook
Broedermoord in Gaza, juni 2007. Gazanen maken foto's met hun gsm's van het lichaam van Samih al-Madhoun, een militante leider van de aan Fatah gelinkte Al-Aqsa Martelaren Brigades. Toen Hamas die zomer van 2007 de macht veroverde, volgden bloedige afrekeningen tussen rivaliserende Palestijnen en werden honderden Fatahaanhangers afgeslacht door Hamas (foto: AFP)

Abdullah Abu Hadid, de secretaris van de Fatah afdeling Bethlehem en een leider van de terroristische Al-Aqsa Martelaren Brigades, dreigde met een ‘derde intifada’, dit keer ook tegen de leiders van de PA, als er geen nieuwe, radicale comitéleden worden gekozen. Dat zou volgens hem tot een partijscheuring leiden: “We hebben de leiders van de eerste en tweede intifada en de echte leiders van het Palestijnse volk, de leiders van de Palestijnse straat”, zei hij in een interview. “De oude garde heeft afgedaan. Ze willen Osloleiders kiezen en een Zionistisch-Amerikaans plan.”

Dit is de eerste conferentie sinds de Oslo-akkoorden werden gesloten in 1993, die Fatach overigens niet heeft onderschreven. PA-leider Mahmoud Abbas, een Fatahman, wil hiermee het slechte image van zijn partij verbeteren. Fatah verloor in 2006 de Palestijnse verkiezingen van Hamas omdat partijfunctionarissen jarenlang berucht waren om hun corruptie. Ook het feit dat Abbas er niet in is geslaagd om door onderhandelingen met Israël een Palestijnse staat op te richten doet Fatah geen goed.

Verwacht wordt dat hardliners zoals Abdullah Abu Hadid grote invloed zullen krijgen in de nieuwe comités en in het nieuwe programma. Abu Hadid en andere leden van de Al-Aqsa Martelaren Brigades willen dat de voormalige Tanzimleider Marwan Barghouti, die in Israël vijf maal levenslang uitzit wegens moord, in het centraal comité wordt gekozen en er liefst de leiding van krijgt. Ook de gedelegeerden uit Syrië, Jordanië en Libanon zijn doorgaans zeer radicaal. De meesten hebben al tientallen jaren geen voet op de Westelijke Jordaanoever gezet. Niettemin had Israël in principe besloten iedereen door te laten naar de conferentie. Zo kwam vorige week ‘Abu Maher’ Ghneim de Westelijke Jordaanoever binnen vanuit Tunesië Deze hardliner, een tegenstander van Oslo, werd officieel verwelkomd door Abbas in Ramallah.

Maar maandag zijn er toch enkele gedelegeerden geweigerd. De belangrijkste is Munir Hussein al-Maqdah, een Fatah-activist die nauwe banden onderhoudt met Hezbollah, de Iraanse Revolutionaire Garde en met organisaties die verbonden zijn met Al-Qaeda in Libanon. Volgens Haaretz speelt hij sinds de tweede intifada een centrale rol bij het financieren – met tienduizenden dollars – en leiden van terroristische aanslagen door de Al-Aqsa Martelaren Brigade op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Twee anderen waren betrokken bij de moord op Israëlische atleten bij de olympische spelen in München in 1972.

logocidiBronnen: Cidi.nl: Moeizame start Fatachconferentie van 3 augustus 2009

3 gedachtes over “Fatahkopstukken vergaderen over vernieuwde radicale koers tav Israël

  1. De Grieken wilden de Joden bekeren tot Hellenisme. De Romeinen spijkerden duizenden Joden aan een kruis. De Spanjaarden hadden brandstapels voor dat volk. De Duitsers gaskamers, de Arabieren willen de Joden invriezen. En de Joden? Deze begraven hun doden, verbeteren hun gevechtstactieken en gaan weer aan het werk.
    Louter het feit dat de wereld conferenties als Durban, als Bethlehem (Fatach/PLO) gedoogt, inplaats van massaal te demonstreren tegen deze schande voor de mensheid, louter dit feit is in wezen onvergeeflijk. Heel de modieuze slagzin van “never again” werd in wezen gevierendeeld, geradbraakt en ingevroren. Wat mij persoonlijk verwondert is dat het Joodse Volk zozeer zichzelf blijft, kalm blijft, niet in een soort van massahysterie met deuren knalt en ruiten ingooit.

    Like

  2. Geachte mevrouw de Lange, nog voor ik de naam onder uw artikel las, wist ik reeds, dat dit commentaar door u was geschreven.
    N.Warradijn, Baarn

    Like

Reacties zijn gesloten.