Eerst de ambassades in de zee jagen… daarna de Joden [satire]

dryobama

Jeruzalem boycot van 1980: “Opnieuw zijn er enkele ambassades verhuisd naar Tel Aviv..” – “… zucht”. – “Herinner je nog toen onze buurlanden ermee dreigden om ons in de zee te jagen?” – “Ja” – “Wel, het lijkt erop dat de ambassades zich daar al op voorbereiden.”

wipe israelDry Bones maakte deze cartoon op 27 augustus 1980. In 1980 capituleerden de naties van de wereld voor de Arabische bedreigingen en verhuisden hun ambassades vanuit Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van Israël, naar Tel Aviv dat gelegen is aan de kust van de Middellandse Zee. Bones maakte toen in deze cartoon de cynische grap dat de Westerlingen hun voorzorgsmaatregelen nemen door de decennia oude dreiging van de Arabieren om ‘de Joden ooit in de zee te drijven’ en ‘Israël van de kaart te vegen’ (afbeelding rechts), maar beter serieus kunnen nemen en daarop besloten om…. nu al hun ambassades richting zee te verhuizen…

In 1995, keurde het Congres in de Verenigde Staten de motie goed om de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, maar om politieke motieven werd die verhuis nooit uitgevoerd. In juni 2009 stelde Barack Obama die verhuis opnieuw uit met zes maanden. In tussentijd worden de Verenigde Staten in Jeruzalem vertegenwoordigd door het Amerikaanse consulaat… dat weigert te erkennen dat Jeruzalem in Israël ligt. De website van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem refereert nergens naar Joden of naar Israël, het promoot Palestijnse projecten en ‘goede doelen’, het heeft een Arabische versie maar…  geen Hebreeuwse.

Dry Bones herinnert zich nog hoe hij jaren geleden zijn Amerikaanse paspoort wilde vernieuwen in Jeruzalem. Om het woord ‘Israël’ te vermijden stempelden ze niet ‘Jeruzalem, Israël’, als plaats van oorsprong in het paspoort… maar sloegen in plaats van een stempel erin met ‘Jeruzalem, Jeruzalem’. De Amerikanen de beste bondgenoten van Israël? Misschien, maar zeker niet kritiekloos. En met Barack Obama aan het roer kan het nog werkelijk alle kanten op… 😦