Niks begrepen van het M-O conflict? Beschuldig dan niet Israël maar de media

MediaCartoon

Wanneer je [nog altijd] niets begrijpt van het Midden-Oosten conflict, beschuldig dan niet Israël maar de media. Een sterk staaltje van dubbelzinnigheid en misleiding kwam de afgelopen week andermaal uit de nieuwsdoos van AP / Reuters, de bron waar de meeste mediakanalen (en dus ook onze Vlaamse kranten en TV-zenders) naar eigen willekeur en politieke overtuiging, nieuws uit weg schrapen en die interpretatie eraan geven die ze willen en/of die goed verkoopt bij het grote publiek en hen vertellen wat ze graag horen. Hun conclusie is zoals steeds bij voorbaat gekend: ‘het is altijd en allemaal de schuld van Israël.’ Of in het Arabisch vertaald: ‘het is allemaal de schuld van de Joden.’ Want in het M-O praten ze niet alleen een andere taal, maar ze denken ook nog anders dan in het Westen, en daar zijn anti-zionisme en antisemitisme simpelweg synoniemen voor elkaar.

Persbericht van AP / Reuters van 25 juli 2009:

fayyad

“De Verenigde Staten heeft $ 200 miljoen overgemaakt aan de Palestijnse regering om het groeiend begrotingstekort te helpen bestrijden,” zei de Amerikaanse Staatssecretaris Hillary Rodham Clinton gisteren. De Palestijnse premier Salam Fayyad (afbeelding rechts) worstelt de afgelopen maanden om zijn regering overeind te houden door honderden miljoenen dollars te lenen bij commerciële banken alleen maar om de uitbetaling van de lonen van zijn ambtenaren te blijven dekken.

“De oorzaken voor het tekort zijn te wijten aan de beperkingen die Israël legt op de Palestijnse economie, de grens blokkade van de door Hamas bestuurde Gazastrook, en het falen van een aantal donorlanden die de toegezegde hulp aan de Palestijnen nog niet hebben waar gemaakt,” zei Fayyad tijdens een video-nieuws conferentie met Clinton.

Los van het feit dat het grote publiek denkt dat Amerika Israël financieel steunt [klopt voor een deel, maar die steun is niet kritiekloos], zijn er anderzijds maar weinigen zich bewust van het feit dat miljoenen dollars en euro’s maandelijks en jaarlijks naar de bodemloze put van de Palestijnen vloeien. Tonnen geld dat komt uit de kassen van de VS, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de honderden ngo’s en de ontelbare pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische en antisemitische tout court] organisaties, verspreid over de hele wereld. Wat er met al dat geld in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever gebeurt, blijft een goed bewaard geheim. In dit persbericht van AP/Reuters worden drie redenen opgegeven waarom de Palestijnse economie het zo slecht doet. Geen enkele – ik herhaal – worden gerelateerd met de Palestijnen zelf en in twee van de drie wordt de schuld op Israël geschoven.

Wat werd er dan uit dit bericht door AP /Reuters weggelaten? Hieronder enkele zaken die iedereen – die op het terrein actief is en een beetje vertrouwd is met de kwestie – al lang weet:

— De administratieve onbekwaamheid van de Palestijnse Autoriteit (dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt)
— De verwerping van elk vredesvoorstel met Israël in het verleden en dat tot op vandaag
— De weigering van de Palestijnen (èn de Arabieren, behalve Egypte en Jordanië) om het bestaansrecht van Israël te erkennen, in het verleden en tot vandaag
— De verspilling van geld aan belachelijk hoge aantallen mensen in de veiligheidstroepen. Dat is de reden waarom de ‘openbare loonlijst’ zo duur is en een feit dat de facto niets te maken heeft met Israël. Bovendien heft de PA geen belasting op haar bevolking, en is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van buitenlandse giften. Dergelijke acties dragen uiteraard bij tot haar populariteit bij de bevolking, maar zorgen ook voor een tekort.
— Voorbije golven van geweld door Al-Fatah, de leidende formatie binnen de Palestijnse Autoriteit, en de huidige retoriek om in de nabije toekomst terug naar het geweld te grijpen
— De extremistische politiek van Hamas – inbegrepen de volgehouden staat van oorlog met Israël – die wanneer ze zich zouden matigen en zich houden aan de internationale regels en afspraken, aldus heel snel een einde zou kunnen maken aan de blokkade
— De gekende hoge corruptie in beide regimes (Hamas in Gaza en de PA op de Westelijke Jordaanoever)
— En last but not least: de wereldwijde economische crisis.

De lezer wordt meteen vakkundig geleid naar de gewenste conclusie: Als alleen Israël en onbetrouwbare donoren zich wat ‘vriendelijker’ zouden opstellen tegenover die arme Palestijnen, zou alles al lang dik in orde zijn geweest. En dit lijkt inderdaad bijna als een ongeschreven regel voor de Inquirer, AP, Reuters en andere nieuwsmakers – en vergaarders binnen de media: De Palestijnen krijgen nooit de schuld van gelijk wat er ook maar verkeerd loopt. Nooit.

Maar als al deze punten niet worden aangeraakt, hoe kan zoiets dan ooit worden vastgesteld? Zelfs indien er geen sancties werden gehanteerd tegenover het regime in de Gazastrook, dat er terroristische, radicaal islamitische, openlijk antisemitisch en genocidale intenties op nahoudt – dit zijn dan inderdaad zeer sterke woorden maar ze zijn wel volledig accuraat – dan nog zou de economie in de Gazastrook het nog altijd niet goed doen.

In het geval van de Westelijke Jordaanoever, doet de huidige Israëlische regering ernstige pogingen om er de economie te ondersteunen en op gang te trekken en de laatste rapporten melden dat er inderdaad verbetering is.

Maar hier wordt door de media ons de enige keuze gepresenteerd die volgens haar de juiste is: Het is allemaal de schuld van Israël. Hamas en de PA treffen helemaal geen schuld en zij worden steevast voorgesteld als de eeuwige slachtoffers van Israël en het Westen. Vandaar dat de Palestijnse Autoriteit niet geneigd is om haar beleid te veranderen, waarom zou het?

Bronnen: The Rubin Report: Iran? Israel? Palestinians? Don’t Understand the Middle East? Blame the media van 30 juli 2009, vrij vertaald en bewerkt door Brabosh; lees ook op Verzet Blogspot: Oorlog in Gaza: Hoe Israël de mediaoorlog verloor van 24 maart 2009; Israël, de Jood onder de staten van de wereld, mishandeld door de media van van 4 maart 2009; Journalisme, hoe het ooit allemaal begonnen is van 20 juli 2009; Slachtoffers en propaganda (parallellen Zesdaagse Oorlog en het Gazaconflict) van 23 mei 2009; Braziliaanse Aartsbisschop: ‘De Joden controleren de wereldmedia’ van 8 april 2009; De film van de moord op Mohammed al-Dura was een vervalsing en Poseren voor de camera’s: de Palestijnse stenengooier van 29 maart 2009

4 gedachtes over “Niks begrepen van het M-O conflict? Beschuldig dan niet Israël maar de media

 1. Het is ook allemaal de schuld van Israel. Dit lijkt me boven twijfel verheven. Wat doet Israel dan? Oh, dat is eenvoudig. Israel bestaat. En het moet weg, want Palestina moet het vervangen. Waarom toch de zaken ingewikkeld voorstellen als het allemaal zo eenvoudig is? Israel wil graag blijven bestaan en ijvert daar voor, jazeker, gewapenderhand. Is er een andere methode? En dit laatste is ook profijtelijk voor hen die naar Palestina streven, de PLO, de Hamas, laten we zeggen de PA. De PA leeft ervan. Krijgt gelden van sympathisanten. Deze geldstroom zou snel opdrogen wanneer het Palestijnse doel werd bereikt. Zegt dit iets over de goede donateurs? Sorry, dit is een retorische vraag.

  Like

 2. Bijzonder stuk, inderdaad.
  Ben geabonneerd op Rubin en heb na ontvangst de Engelse versie onder ogen gebracht van een paar hotemetoten in de Nederlandse mainstream-media.
  Ergens moeten ze toch ooit IETS gaan leren.
  Maar je wordt wel moedeloos als je zo’n “anti-Zionist” als die “correspondent” van het Nederlandse NOS-journaal bezig ziet met zijn subtiel verpakte Israël-bashen en zijn minder subtiele sympathie voor “de Palestijnen”.
  Sander van Hoorn heet-ie en ik heb een fysieke weerzin van zijn teksten, van zijn kop en van zijn zijn grimmig-valse lachje.
  Wat een foute collaborateur!

  Like

Reacties zijn gesloten.