Palestijns parlementslid Dahlan: ‘Geen erkenning van Israël, noch door Hamas en noch door Al Fatah’ [video]

staat3Om te onderhandelen moet je altijd minstens met twee zijn. Israël is al meer dan zestig jaren bereid om te onderhandelen en vandaag neemt het deel aan een zoveelste poging, deze keer onder de supervisie van Barack Obama, de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Maar waar blijft die tweede onderhandelingspartner?

Hamas regeert in de Gazastrook waar het hard werkt aan de structuren van een nieuwe Islamitische Republiek, onder meer door de stapsgewijze invoering van de sharia (de islamitische wetgeving). Het wapenbestand van 18 januari 2009 heeft Hamas er niet van weerhouden om tot op vandaag voortdurend – zij het minder in aantal – raketten en mortieren af te vuren op  willekeurige doelwitten in Zuid-Israël. Hamas heeft het meer gematigde Al Fatah in juni 2007 met geweld uit de Gaza verdreven ten koste van honderden levens van Palestijnse ‘bloedbroeders’ van Al Fatah. Tot op vandaag worden Al Fatahleden en sympathisanten hard aangepakt in Gaza.

Al Fatah, wordt geleid door Mahmoud Abbas, die tevens de president is van de Palestijnse Autoriteit (voorheen PLO), die de Arabieren op de Westelijke Jordaanoever bestuurt. Is de PA dan gematigder? Is het dan bereid om vrede te sluiten in de regio? Zou het zelfs bereid zijn om het bestaansrecht van Israël te erkennen? Nee natuurlijk niet, niet zolang er Joden wonen in ‘hun’ Palestina, een Palestina dat volgens de Palestijnse Autoriteit niet ‘naast’ Israël moet worden opgericht maar in de plaats van Israël en bij voorkeur zonder Joden.

dahlanParlementslid Mohammed Dahlan van de Palestijnse Autoriteit neemt opnieuw alle twijfels weg in een tv-uitzending van 17 maart 2009 op PA-TV, de nationale omroep op de Westelijke Jordaanoever. Dahlan was de leider van Al-Fatah in de Gazastrook tot aan de gewelddadige coup door Hamas in de zomer van 2007. Hierop vluchtte hij naar de Westelijke Jordaanoever. Een bekend citaat van hem uit die periode is: “Sluipschutters of niet, laat Hamas me maar doodschieten, ik blijf dicht bij de bevolking staan!” [eng: ‘”Snipers or no snipers, let Hamas shoot and kill me, I want to be close to the masses!”]

Transcriptie van een deeltje uit de toespraak op PA-TV: “Ik ga het hier voor de duizendste keer zeggen, in mijn eigen naam en in de naam van al mijn collegaleden van de Al-Fatah beweging: Wij vragen niet dat de Hamasbeweging Israël zou erkennen. Integendeel, wij vragen van de Hamasbeweging dat ze [het bestaansrecht] van Israël niét zouden erkennen, omdat de Al-Fatahbeweging de Israëlische staat niet erkent, en dat tot op vandaag.”

2 gedachtes over “Palestijns parlementslid Dahlan: ‘Geen erkenning van Israël, noch door Hamas en noch door Al Fatah’ [video]

Reacties zijn gesloten.