Marokkaanse koning Mohammed VI steunt Holocausteducatie (Aladin Project)

In 2003 werd de hervormingsgezinde Mohammed VI de nieuwe koning van Marokko
Tien jaar geleden, juli 1999, werd de hervormingsgezinde Mohammed VI de nieuwe koning van Marokko

In de islamitische wereld bestaat veel onwetendheid over de Holocaust. Die wordt bovendien op grote schaal ontkend of gebagatelliseerd, doordat er wordt beweerd dat ‘Israël nu hetzelfde doet met Palestijnen’. Vooral tijdens de Gaza-actie leidden dit soort uitspraken op grote schaal tot Jodenhaat. De Marokkaanse koning gaf kort daarna enig tegenwicht; in maart liet hij in Parijs uit zijn naam een speech voorlezen waarin hij onder meer schreef dat de Holocaust ‘de universele erfenis van de mensheid’ is, bericht de Washington Post nu. Donderdag is het tien jaar geleden dat Mohammed VI de troon besteeg.

Logo van het Aladdin Project
Logo van het Aladin Project

Mohammeds speech markeerde de start van het ‘Aladinproject‘, een initiatief van de Parijse Stichting voor de Herdenking van de Shoa. Doel van het project is moslims te informeren over de Holocaust door onder meer belangrijke werken zoals het dagboek van Anne Frank te vertalen naar het Arabisch en het Farsi. De vertalingen zijn te krijgen op internet en worden, schrijft de Washington Post, in Iran ‘onder de toonbank verkocht’. Tot nu toe werden juist Holocaust-ontkennende teksten in die talen uitgegeven, vaak met subsidies vanuit Iran.

Volgens de directeur van het Parijse herinneringsinstituut was dit de eerste maal dat een Arabisch staatshoofd zich zo duidelijk uitsprak over de Holocaust.

Een initiatief verwelkomt door de Koning van Marokko

unesco_logo

De lancering van de Conferentie van het Aladdin Project ‘voor een interculturele dialoog gebaseerd op de historische waarheid, kennis en wederzijds respect’, werd geopend op vrijdag 27 maart 2009 op het UNESCO hoofdkantoor in Parijs. De koning van Marokko, Mohammed VI had zich op deze gelegenheid voorbereid met een boodschap voor de deelnemers aan waarin hij hen opriep ‘te leren over de holocaust en dat (zijn) mensen niet mogen lijden aan geheugenverlies,’ en kritiserend dat een ‘gemeenschap van volkeren (die) te lang heeft stil gestaan bij een selectieve lezing van dit donkere en achtergehouden deel van de geschiedenis, het mogelijk heeft gemaakt dat allerhande fantasieën konden gedijen.’ Voor de Koning, moet de erkenning van het recht van het geheugen inspireren tot het streven naar bevordering en verdediging van de waarheid over de Holocaust.

De Joden van Marokko

Marokko had ooit een grote Joodse gemeenschap die er lange tijd relatief rustig leefde, zij het als tweederangsburgers (dhimmi). In 1948 woonden er nog ongeveer 225.000 Joden. Maar na het uitroepen van de Staat Israël in 1948 was het afgelopen met die rust; tijdens bloedige rellen in Oujda and Djerada werden zeker 44 Joden vermoord en veel anderen gewond. Daarna vluchtten al Marokkaanse Joden naar Frankrijk, de VS en Israël. Die vlucht werd massaal in de jaren na 1953; er was toen weer een pogrom in Oujda en in 1954 vielen er doden bij pogroms in Casablanca, Rabat, en Petitjean.

Moïse Nahon synagoge in Tangiers
Moïse Nahon synagoge in Tangiers

Er werd geplunderd en scholen van de Alliance Israélite Universelle in onder meer Boujad en Mazagan werden in brand gestoken. Men vreesde dat dit nog erger zou worden na de onafhankelijkheid van Marokko, die toen al te voorzien was en in 1956 een feit werd. Joden werden daarna voor het eerst volwaardige burgers, maar er werden wel allerlei beperkingen (op emigratie, eigen scholen enz.) opgelegd en de uittocht bleef voortduren.

Op dit moment wonen er nog maar zo’n drie- tot vijfduizend Joden. Een van hen, André Azoulay, is een belangrijk adviseur van de Marokkaanse koning. Hij is mede-oprichter van het Aladinproject. Een van de doelstellingen is, zegt hij, om ‘het Westen te laten zien dat moslims niet vijandig staan jegens Joden’. Het programma wil er ook voor zorgen dat ‘iedereen verschil kan maken tussen oneerlijke politiek van Israël en respect voor het Jodendom’, zei de ambassademedewerker die in Parijs de speech van Mohammed voorlas.

logocidiBronnen: Cidi.nl: Marokkaanse koning steunt Holocausteducatie van 29 juli 2009; Point of no Return: Jewish leaders hail Moroccan Holocaust speech van 29 juli 2009; JTA: Conference of Presidents recognizes Moroccan Holocaust acknowledgement door Eric Fingerhut van 28 juli 2009; Point of no Return: The Jews from Morocco; Het Aladdin Project moet Joden en moslims dichter bij elkaar brengen van 18 april 2009; Medea (European Institute for Research on Mediterranean and Euro-Arab Cooperation): Alladdin Project; originele website van The Aladdin Project en de Aladdin Online Library

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.