Uitbreiding Russische marinebasis in Syrië verontrust Israël

Russische raketkruiser Peter de Grote legt aan in de Syrische havenstad Tartus
Russische raketkruiser Peter de Grote legt aan in de Syrische havenstad Tartus

In Israëlische militaire kringen is bezorgd gereageerd op de aankondiging van de Russische marine, dat de Syrische havenstad Tartus verder uitgebreid zal worden tot één van de belangrijkste Russische buitenlandse marinebases. Binnenkort zullen in totaal vier ankerplaatsen ruimte bieden voor minstens 12 grote marineschepen, waaronder de enorme raketkruiser Peter de Grote (foto). Nóg grotere zorgen heeft het Israëlische leger over de plaatsing van geavanceerde S-300 en Iskander-E raketsystemen rond de basis, omdat deze volgens Israëlische informatie aan het Syrische leger zullen worden overhandigd.

Russisch Iskander-E raketsysteem in Syrië
Russisch Iskander-E raketsysteem in Syrië

Al eerder berichtten we dat de Syrische havenstad Tartus dienst zal gaan doen als belangrijkste Russische marinebasis voor de Middellandse Zee en de Rode Zee. Door de uitbreiding wordt Tartus nu ook het centrum voor Russische maritieme operaties in de Atlantische- en Indische Oceaan. In januari deed de Peter de Grote en ook het vliegdekschip Admiral Kuznetsov de havenstad al even kort aan. Tartus wordt nu aangepast om permanent aan een groot Russisch marine-eskader onderdak te kunnen bieden, dat onder hetzelfde commando zal komen te staan als de Zwarte Zee vloot.

Hoewel Moskou beweert dat de moderne S-300 en Iskander-E raketsystemen waarmee Tartus beveiligd zal worden onder Russisch commando zullen blijven staan, hebben Israëlische inlichtingendiensten informatie ontvangen dat de raketten langzamerhand en zonder ruchtbaarheid aan het Syrische leger zullen worden overhandigd, en dat de Russische bemanning van de raketsystemen tot die tijd fungeren als instructeurs. Hoewel de Israëlische strijdkrachten inmiddels een anti-raketwapen tegen de S-300 luchtafweerraketten hebben ontwikkeld, wordt de Israëlische luchtsuperioriteit door de raketten wel degelijk in gevaar gebracht.

Deze ontwikkeling laat duidelijk zien dat Rusland de strategische banden met Syrië, aartsvijand van Israël, fors aan het aanhalen is. Rusland rechtvaardigt de uitbreiding van de marinebasis en het plaatsen van moderne raketsystemen met het argument, dat Amerika vorig jaar de hypermoderne FBX-T radar in de Israëlische Negev-woestijn heeft geplaatst. Deze radar is bedoeld om vroegtijdig raketlanceringen van bijvoorbeeld Iran te kunnen ontdekken. Groot verschil is echter dat de Amerikanen de Israëli’s geen enkele toegang bieden tot hun FBX-T radar, terwijl de Russen wél hun systemen aan de Syriërs zullen overhandigen.

Daarnaast is de steeds sterker wordende aanwezigheid van Rusland in de wateren rond het Midden Oosten een antwoord op de fel omstreden mogelijke plaatsing van Amerikaanse raketafweersystemen in Polen en Tsjechië. Ook wordt het als een reactie gezien op de na de Russisch-Georgische oorlog van augustus 2008 verhoogde inzet van NAVO-schepen in zowel de Middellandse Zee als de Zwarte Zee.

Bronnen: Xander Nieuws: Israël bezorgd over grote Russische marinebasis in Syrië door xander van 21 juli 2009; 10 Russische oorlogsschepen meren af in Syrische haven van 18 september 2008; Russische nucleaire raketkruiser op Yom Kippur naar Syrië van 1 oktober 2008; Massale wapenleveranties Rusland aan Syrië dichtbij van 18 oktober 2008