Jordanië ontneemt duizenden Palestijnen het staatsburgerschap

De overheid van Jordanië, het enige echte thuisland van de Palestijnen – tussen de 70% en 80% van de Jordaanse bevolking is namelijk Palestijns – is begonnen met duizenden Palestijnen het Jordaanse staatsburgerschap te ontnemen. Als reden wordt opgegeven dat zij hierdoor straks ‘gestimuleerd’ worden om in het toekomstige ‘Palestina’ te gaan wonen, een tweede aparte Palestijnse staat die volgens de internationale gemeenschap op korte termijn op Israëlisch grondgebied moet worden opgericht.

Kaart historische situatie : het witte gedeelte is het huidige Palestijnse thuisland Jordanië; op het grootste deel van het grijze gebied in Israël wil de internationale gemeenschap de tweede Palestijnse staat ‘Palestina’ oprichten. Volgens sommige voorstellen moet Jeruzalem een internationale VN-zone worden (geel)
Kaart historische situatie : het witte gedeelte is het huidige Palestijnse thuisland Jordanië; op het grootste deel van het grijze gebied in Israël wil de internationale gemeenschap de tweede Palestijnse staat ‘Palestina’ oprichten. Volgens sommige voorstellen moet Jeruzalem een internationale VN-zone worden (geel)

De ware reden is echter dat de Jordaanse overheid zelf niet Palestijns is, en al sinds 1988 – destijds onder koning Hussein, als telg van de Hashemitische dynastie, opgericht door de emir van Mecca, Hussein Ibn Ali – probeert om onder het voorwendsel van het ‘behoud van de nationale identiteit’ de status van de Palestijnen in Jordanië sterk in te perken. Volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nayef al-Kadi werd deze beslissing genomen op verzoek van de PLO (Palestijnse Bevrijdings Organisatie) en de Arabische wereld, om zo de PLO tegenover met name het Westen te presenteren als de enige vertegenwoordiger van de Palestijnen, en niet het natuurlijke Palestijnse thuisland Jordanië.

Amman, 14 mei 2009: Koning Abdullah en Benjamin Netanjahoe
Amman, 14 mei 2009: Koning Abdullah II en Benjamin Netanjahoe

De achterliggende doelstelling zal duidelijk zijn, en is dezelfde waarom het leeuwendeel van de zogenaamde Palestijnse ‘vluchtelingen’ na de heroprichting van de staat Israël in 1948 door de Arabische landen zélf uit Israël zijn gehaald, en vervolgens doelbewust massaal in vluchtelingenkampen zijn gestopt (op Arabisch grondgebied), zonder hen het staatsburgerschap te verlenen.

En die reden is dat de honderdduizenden Palestijnen op deze manier gedwongen ‘vluchtelingen’ bleven en inmiddels al ruim 60 jaar konden blijven fungeren als politiek drukmiddel, omdat de Arabische wereld nooit de door de VN geautoriseerde oprichting van Israël heeft willen erkennen. Minister Nayef al-Kadi zegt nu zelfs, dat de Palestijnen in zijn land zijn regering ‘dankbaar’ zouden moeten zijn voor de maatregel om duizenden van hen het staatsburgerschap te ontnemen. ‘Wij vervullen immers onze plicht om te voorkomen dat Palestijnen uit hun thuisland worden verbannen.’

Een official van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah verklaarde echter ‘diep bezorgd’ te zijn over de beslissing van Jordanië, omdat hij vreest dat de levensomstandigheden van de Palestijnen in Jordanië nog verder zullen verslechteren. Volgens hem heeft de leider van de PA, Mahmoud Abbas, de kwestie al enkele malen bij de Jordaanse Koning Abdullah II ter sprake gebracht, maar weigert deze om de maatregel in te trekken.

Baqaa (Jordanië), 10 november 2004. Palestijnen in Jordanië rouwen om de dood van Yasser Arafat en verbranden Israëlische vlaggen
Baqaa (Jordanië), 10 november 2004. Palestijnen in Jordanië rouwen om de dood van Yasser Arafat en verbranden Israëlische vlaggen

Minister al-Kadi beweert dat de maatregel bedoeld is om een Israëlisch plan te dwarsbomen om zoveel mogelijk Palestijnen naar Jordanië te doen vertrekken. ‘Wij blijven erbij dat Jordanië niet Palestina is, net als Palestina niet Jordanië is.’ Ondertussen lopen de spanningen in Jordanië op. Zo schreeuwden tienduizenden voetbalfans afgelopen weekend slogans die de Palestijnen veroordeelden als ‘verraders’ en ‘collaborateurs met Israël’. Volgens een aantal Jordaanse kranten werden ook ‘Palestina’, de PLO, Jeruzalem en de al-Aksa moskee vervloekt.’

Veel in Jordanië levende Palestijnen zijn ervan overtuigd dat de Jordaanse authoriteiten hen het land uit willen dwingen,’ verklaarde de Palestijnse advocaat Ismail Jaber, die al 20 jaar in Jordanië woont. ‘Onder de hier wonende Palestijnen heerst er groeiende onvrede en onzekerheid.’

Bronnen: Teapacks: Jordanië ontneemt duizenden Palestijnen staatsburgerschap van 21 juli 2009; Jerusalem Post: Amman revoking Palestinians’ citizenship van 20 juli 2009; IPF: What Happened in the Netanyahu-Abdullah meeting in Amman? van 15 mei 2009; Verzet Blogspot: De Palestijnen hebben al een staat: Jordanië van 23 juni 2009; Haaretz: Dutch anti-Islam MP: ‘Israel is West’s first line of defense’ door Cnaan Liphshiz van 18 juni 2009; The Israel Report: Jordan is Palestine door Gary Fitleberg van 2 februari 2004; Erets Yisroel.org: History of Jordan, Jordan as Palestine; Middle East Facts: Jordanian – Palestinian Simularities

Een gedachte over “Jordanië ontneemt duizenden Palestijnen het staatsburgerschap

  1. Wat niet mag ontbreken in dit eerlijke historische overzicht is die andere reden voor de uittocht der Arabieren vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Israel (1948). Zij hadden ettelijke Joodse gemeenten op gruwelijke wijze uitgemoord met bijlen en hakmessen, een ware slachting en nu waren zij bevreesd voor de Joodse weerwraak. Zij kenden de Joden toen nog niet, wisten nog niet dat “wraak”, bloedige wraak daar geen gewoonte was. Wraak bestond voor de Joden uit de opbouw van hun land. De Arabieren vluchtten vooral uit die plaatsen waar zij hun slachtingen aanrichtten, uit Haifa, uit Safet, uit Jaffo en Akko en Jeruzalem. Toen kwamen de VN die hen “vluchtelingen” noemde, de enige vluchtelingen ter wereld kennelijk. Nog altijd krijgen deze vluchtelingen geldelijke steun van de VN. Waarom? Gaarne suggesties.

    Like

Reacties zijn gesloten.