Netanjahoe: ‘Jeruzalem is van ons en dat is onbespreekbaar’

Op 16 juli 2009 besliste het Hooggerechtshof van Israël om de bouwwerken in de oude wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem toch te laten doorgaan
Op 16 juli 2009 besliste het Hooggerechtshof van Israël om de bouwwerken in de oude wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem toch te laten doorgaan

Eerste-minister van Israël, Benjamin Netanjahoe, heeft gisteren, zondag 19 juli, scherp gereageerd op de oproep van de Verenigde Staten tot een absolute bouwstop door de Israëli’s in delen van Jeruzalem die opgeëist worden door de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas. “De Israëlische soevereiniteit van Jeruzalem staat niet ter discussie,” zei Netanjahoe, “en Joden mogen zoveel bouwen als ze wensen in gelijk welk deel van de hoofdstad, net zoals de Arabieren dat ook mogen.” Netanjahoe stelde dat Jeruzalem een “open, ongedeelde stad” is en geen nederzetting. Volgens de VS is het een van de sluitstukken in vredesonderhandelingen met de Palestijnen en geldt de bouwstop ook hier.

Netanjahoe impliceerde dat de eis van de Verenigde Staten racistisch was en zei op de wekelijkse bespreking van zijn kabinet: “Stel je voor dat het Joden verboden werd om te leven of appartementen te kopen in bepaalde delen van Londen, New York, Parijs of Rome. Dat zou meteen internationale protesten uitlokken.” Hij voegde er nog aan toe dat “Wij kunnen, hoe dan ook [op deze eis] met betrekking tot Jeruzalem niet ingaan.”

De Amerikaanse miljardair Irving Moskowitz investeert jaarlijks miljoenen dollars in bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem
De Amerikaanse miljardair Irving Moskowitz investeert jaarlijks miljoenen dollars in bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Tijdens het voorbije weekeinde had Michael Oren, Israëls nieuwe ambassadeur in de VS, een gesprek met de afgevaardigde van het Amerikaanse Staatsdepartement, en kreeg te horen dat Israël moet ophouden met het bouwen van Joodse huizen in de wijk van Sheikh Jarrah, nabij de oude graftombe van Shimon HaTzaddik (Simon de Rechtvaardige). De grond waarop de huizen worden opgetrokken is al meer dan 20 jaar het eigendom van de Joodse activist Dr. Irving Moskowitz. Oren vertelde aan de Amerikaanse ambtenaren dat Israël niet zal stoppen met het bouwen in dat gebied. Oren is actief in de ‘stille bouwoorlog’ die al jaren woedt in de stad, waarbij mensen als Moskowitz proberen meer Joodse buurten in Oost-Jeruzalem te creeren, terwijl Palestijnen dit trachten tegen te houden. In 1997 was de situatie in de stad explosief door Moskowitz’ bouwplannen in Har Homa, ook in Oost-Jeruzalem, ook onder Netanyahoe. Die plannen zijn toen doorgezet. Als om het vuurtje aan te stoken verwees Netanjahoe daar zondag nog naar. Lees verder ook op Cidi.nl: Spanning in Oost Jeruzalem, VS en Israël van 20 juli 2009.

Israël annexeerde Sheikh Jarrah en andere wijken in Jeruzalem als gevolg van de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen de stad na 19 jaar onder Jordaanse bestuur over de oostelijke helft van de stad, eindelijk weer verenigd werd. Ondanks dat Israël intussen de soevereiniteit van de hoofdstad al meer dan 40 jaar lang handhaaft, blijft de Palestijnse Autoriteit eisen dat alle gebieden opnieuw zouden onder de controle komen van Jordanië.

De Verenigde Staten, net zoals de meeste landen in de wereld, weigeren in hun verdediging van de Palestijnse Autoriteit, tot op heden de soevereiniteit van Jeruzalem te erkennen? Zo is de Amerikaanse Ambassade gelocaliseerd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Amerikaanse burgers die geboren zijn in Jeruzalem mogen niet ‘Israël’ als land van geboorte schrijven in hun Amerikaanse officiële documenten.

Jeruzalem, met de Gouden Rotskoepel op de achtergrond
Jeruzalem, met de Gouden Rotskoepel op de achtergrond

Terwijl de Israëlische leiders Jeruzalem hebben uitgeroepen als de eengemaakte en ondeelbare hoofdstad van Israël, leren Israëlische moslimleiders hun kinderen dat Jeruzalem volkomen rechtmatig Arabisch en islamitisch is. Afgelopen zaterdag bracht de Islamitische Beweging duizenden Israëlisch-Arabische moslimkinderen met bussen naar de Al Aqsa moskee op de Tempelberg, waar ze de toespraken moesten beluisteren verwijzende naar de Tempelberg en Jeruzalem als gebieden die ‘bezet’ worden door Israël. “Wij moeten de bezettende strijdkrachten verwijderen vanuit de moskee en uit geheel Jeruzalem,” sprak Sheik Khamel Khatib, een voormalig leider van de Islamitische Beweging. De kinderen brachten geld – ten belope van zo ’n 3 miljoen sjekels – mee dat ze het afgelopen jaar hadden gecollecteerd in opdracht van de Islamitische Beweging.

4 gedachtes over “Netanjahoe: ‘Jeruzalem is van ons en dat is onbespreekbaar’

  1. Mag ik iedereen aanraden eens te komen kijken in Jeruzalem? Een wereldstad, een Heilige Stad, d.w.z. een Stad waar die Heiliging de boventoon voert in architectuur en bevolking. Wanneer kwam Jeruzalem tot deze bloei, groeide van een provinciestadje uit tot ware hoofdstad van Israel? Toen de Joden er weer soeverein werden (ze woonden er altijd, soms meer soms minder maar altijd woonden daar Joden). De Stad geniet totale vrijheid van religie, is daar een symbool van zelfs, ieder is er welkom, iets wat nimmer het geval was onder andere scepters. De Joden werden doorgaans geweerd van hun Heilige Plaatsen door opeenvolgende bezetters, ook Christenen waren niet vrij te gaan waar zij wilden.
    De woorden van Netanjahoe zijn ergens overbodig, ieder kan zien wie Jeruzalem tot Jeruzalem maakt.Wie dit tegenspreekt is a. nooit in Jeruzalem geweest, b. bevooroordeeld door anti-Joodse gevoelens. Parijs is van de Fransen, Amsterdam van de Hollanders en Jeruzalem van het Joodse volk.Enkel aldus worden deze steden “van heel de wereld”. Dit alles lijkt mij inderdaad niet bespreekbaar.

    Like

Reacties zijn gesloten.