‘Schat, wat trek ik vandaag aan: een hijab, chador, niqab of een boerka?’

hijab5a

Hoofddoek voor moslimvrouwen: hoe meer haren er te zien zijn, hoe vrijer de vrouw

De discussie over het dragen van de sluier is al weken hottopic in de media. De sluier is een van de meest opvallende symbolen van moslimvrouwen en in feite gaat het om een heel repertoire aan kledingvoorschriften [nagenoeg enkel en alleen voor moslimvrouwen en niet voor mannen]. Ook is het niet helemaal duidelijk waar het sluiergebruik eigenlijk vandaan komt.

hijabXX

En wat over het recht van vrouwen om NIET te – moeten – kiezen? Het recht om te kiezen tussen vrijheid of -totale? – onderwerping aan de man?

De koran is nogal vaag over het dragen van de sluier, maar de meeste moslims zijn het erover eens dat het een religieuze verplichting is. Religie op zich is reeds een onnatuurlijk dwangbuis voor de mens, of het nu om het christendom, Judaïsme of over de islam gaat. Allen pakken ze voortdurend uit met boeken vol geschreven door wereldvreemde mensen in oude vergeten tijden, vergeven van mensonvriendelijke [om niet te zeggen: menshatende] geboden en verboden.

Het blijft makkelijk praten in het Westen over ‘het is toch maar een sjaaltje? so what?’, maar wat gedaan als het daar niet bij blijft? Scheiding van Kerk en Staat kan je misschien nog wel afdwingen in de Westerse landen, teminste op voorwaarde dat moslims een minderheid zijn, maar in de landen van de moslimwereld in het Midden-Oosten hebben moslimvrouwen wel degelijk een probleem.

De vraag is dan ook of we dit ‘probleem’ kritiekloos moeten importeren als een feitelijke legitieme zienswijze op de positie van de vrouw [in de moslimwereld], of dat we het recht hebben op te blijven komen van alle vrouwen in het Westen [èn in het Midden-Oosten en in de moslimwereld] en of we bereid zijn om in de nabije toekomst af te zien dat een aantal vrouwen minder rechten zullen hebben dan anderen?

In de moslimwereld in het Midden-Oosten is de verplichting van het bedekken van het vrouwelijk lichaam nog maar de kleinste aanzet tot feitelijke vrouwelijke repressie en rechteloosheid, afhankelijk in welke Arabische staat ze zich bevinden: geen auto mogen besturen, niet buitenkomen zonder begeleiding, niet naar school mogen, niet mogen werken, veelwijverij (bigamie), vrouwenbesnijdenis enz.

Een ander gekend motief is het voorkómen van lustgevoelens bij mannen. De pro-sluier interpretatie, die ook de fundamentalisten propageren, stelt dat vrouwen met hun lichaam de lust van mannen opwekken, wat leidt tot zina, losbandigheid, en fitna, chaos. Dat zegt eigenlijk veel meer over de [moslim]mannen die klaarblijkelijk met een ernstig [seksueel] probleem zitten: namelijk dat ze hun lusten niet kunnen beheersen bv. Voor die ‘afwijking’ in hun omgangsgedrag [ten aanzien van vrouwen] wordt de rekening gepresenteerd aan… alweer de vrouwen. De seksuele revolutie is duidelijk aan de moslimwereld voorbij gegaan en niets wijst er op dat die er ooit nog zal komen.

zoek de burka... Op dit plaatje zit ergens een vrouw verborgen. Ra ra ra…

‘Hoe meer haren er te zien zijn, hoe vrijer de vrouw’
Bovendien lijken er nogal wat verschillen te bestaan in de kledingvoorschriften voor vrouwen, afhankelijk van de mate van religiositeit en/of de mate van islamisering van de omgeving en van en/of door de staat zelves. Wat mij betreft geldt als vuistregel: hoe meer haren er te zien zijn, hoe vrijer de vrouw. De meest gekende vorm [in het Westen] van hoofdbedekking van moslimvrouwen is de sluier, hijab genoemd.

Chador bedekt alles behalve het gelaat
De chador bedekt alles behalve het gelaat

Wat opzoekingen brachten me bij Kennisnet.nl die al bij al wel erg vriendelijk blijft voor de hoofddoeken, wellicht omdat ze ook nooit over de [Nederlandse ] grenzen heen kijken. Moesten ze wat verder richting Midden-Oosten hebben gekeken, zou hun artikel wel helemaal anders luiden.

Kennisnet.nl: Naast verschillen in motieven voor het dragen van de sluier zijn er ook verschillen in de praktijk van het dragen van de sluier, maar ze kunnen ook in vorm en kleur verschillen. De meeste hoofddoeken, de hijabs, laten het gezicht onbedekt en een enkele keer ook de hals. De chador, verplicht in Iran, laat alles bedekt behalve het aangezicht. De khimar is een lange, capevormige doek die nek en schouders bedekt, maar het gezicht vrijlaat. Bij de gezichtssluier, niqab, zijn alleen de ogen onbedekt.

Recent was er een probleem in Nederland omtrent het dragen van de niqab. Dit gebeurde bijvoorbeeld in zaken waarbij meiden met een niqab naar het mbo (Amsterdam) of naar de universiteit (in Leiden) kwamen. Een niqab zou de communicatie tussen docenten en leerlingen of studenten bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken.

De Commissie voor Gelijke Behandeling erkende dat en stelde dan ook dat zowel de mbo-school als de universiteit de niqab mochten verbieden. Op de mbo-school geldt het verbod voor de hele school, aangezien de Commissie Gelijke Behandeling vond dat de hele school een pedagogische omgeving vormde (de meisjes waren overigens bereid de niqab in de klas af te doen). In Leiden geldt het verbod alleen in de collegelokalen en tijdens examens. Daaropvolgend hebben ook de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam het dragen van de niqab verboden.

Het begint met een hijab en het eindigt bij de boerka
De boerka daarentegen bedekt alles, dus ook de ogen. De niqab en de boerka zijn niet gangbaar in Nederland en in België, maar de niqab lijkt een beetje in opkomst. Het gaat hierbij dan vooral om jonge vrouwen die zich daarbij niet beroepen op praktijken in Turkije en Marokko (waar sluiers soms zeer uitbundig kunnen zijn qua kleur en er ook regionale verschillen zijn), maar op kledingstijl in bijvoorbeeld Saudi-Arabië.

Niqab bedekt alles en laat enkel de ogen vrij
Alleen de ogen….

Tegelijkertijd zien we ook minder opvallende vormen van bedekking zoals de ‘piratenlook’: een strakke hoofddoek die alleen maar het haar bedekt. Daarnaast zijn er talloze varianten met zo’n strakke hoofddoek, maar dan met daar overheen een dunne (soms witte, soms kleurige) licht doorzichtige sjaal.

De hoofddoek wordt dan ook gecombineerd met spijkerbroeken of andere ‘westerse’ kleding en make-up. Het resultaat is een zeer gevarieerd beeld waarin meisjes en vrouwen met ‘westerse’ kleding gearmd kunnen lopen met hun vriendinnen die een hoofddoek dragen. Soms wordt de sluier gezien als een kledingstuk die de ondergeschikte positie van vrouwen in de islam symboliseert en/of tegelijk als symbool voor fundamentalistische en anti-westerse opvattingen.

In het geval van de boerka (afbeelding hieronder vrouwen in Afghanistan) zou ik simpelweg kunnen spreken van systematische anti-vrouw attitude, brute repressie en discriminatie tout court. Of misschien ook wel: het begint met een hijab en het eindigt bij de boerka achteraan in de kofferbak, samen met de kippen en de geit. De vrouw gereduceerd tot rechteloze broedmachine, dit alles in de naam van Allah en Mohammed zijn Profeet.

burkaafg


Bronnen:

 1. Kennislink.nl: De sluier [lezen]
 2. De Standaard: De hoofddoek: oorsprong en evolutie [lezen]

Gerelateerd:

 • CD&V wil nationaal verbod op de boerka in België [lezen]
 • Hamas voert stapsgewijs de sharia in in de Gazastrook [lezen]
 • Lachen met de boerka [lezen]
 • Gaza: vrouw beschuldigd van het lachen in het openbaar en zwemmen zonder hoofddoek [lezen]
 • Met de boerka op vakantie naar het Midden-Oosten [lezen]
 • Al-Qaeda bezweert Frankrijk een eventueel verbod op de boerka te zullen wreken [lezen]
 • De malaise van de multiculturaliteit [lezen]
 • Hoofddoekendebat laait opnieuw op in Antwerpen [lezen]
 • Franse president Sarkozy bindt de strijd aan tegen de boerka [lezen]
 • Het geloof als een uiting van angst [lezen]
 • Een ontnuchterend beeld over de geruisloze verspreiding van de islam in de wereld [lezen]
 • Het verschil tussen mannen en vrouwen, ‘uitgelegd’ door Sheik Jassem Al-Mutawa [lezen]
Advertenties

18 gedachtes over “‘Schat, wat trek ik vandaag aan: een hijab, chador, niqab of een boerka?’

 1. @ david:

  het is niet verboden om homo te zijn, maar je moet dit voor jezelf houden. je mag daar als getrouwd stel (man en vrouw) ook niet op straat zoenen.
  ik vind wel, dat daar de doodstraf op staat zwaar overdreven! maar de bedoeling om het op straat netjes te houden vind ik niets mis mee…

  @ brabosh:

  ik ben blij om dat te horen. de “moslims” die ook vaak op tv te zien zijn irriteren mij natuurlijk ook… zo was laatst op het nieuws dat al qaida een aanslag wil plegen op de mensen die de hajj verrichten.

  in de quran staat dat je alleen mag aanvallen uit verdediging. dus dat zegt al heel duidelijk dat deze mensen geen moslims zijn… helaas doen ze zich wel voor als goede moslims. wat iedereen die wel zijn best doet om goed te leven volgens de islam meteen een slechte naam geeft…

  maar even on-topic:
  de regelgeving over de bedekking binnen de islam… er staat nergens in de quran dat een vrouw zich zwart moet kleden of van top tot teen bedekt moet zijn. en de hijab en khimaar zijn puur cultuur en status gebonden.

  http://iranian.com/main/2009/jul/veil-mandated
  dit is wel interessant om te lezen als je ineresse hebt over de herkomst van de bedekking…

  ik irriteer me dus ook mateloos aan al die glimmende sjaaltjes in allerlei vormen op het hoofd met haarbandjes en strikjes enzovoorts erin verwerkt… en dan nog trots zeggen ‘ik bedek me zoals Allah dat van mij wil’ ik denk niet dat Allah van glitter en glamour houdt -_-‘
  het hele idee is dat vrouwen EN mannen zich degelijk kleden en gedragen. daar is natuurlijk niets mis mee. =)

  mensen die dingen verkeerd hebben opgevat uit de quran, zijn meestal helaas niet geintereseerd in een ander verhaal dan waar ze zelf in geloven. mijn doel is ook niet om mensen te laten geloven waar ik in geloof, maar ik hou niet van leugens… en als mensen leugens over de wereld verspreiden over iets waar ik in geloof zal ik daar zeker niet makkelijker van gaan slapen en ik ben gelukkig niet iemand die zn mond dicht houdt uit angst.
  als iemand van al qaida voor me staat zal ik ook zeker hetzelfde vertellen als wat ik hier vertel. ookal zal dat het laatste zijn wat ik doe. dan kan ik tenminste met trots zeggen dat ik dood ben gegaan met de waarheid in mijn mond en hart…

  even voor de duidelijkheid: ik ben geen kerel maar een vrouw

  Like

Reacties zijn gesloten.