Israël kan zich onmogelijk volledig terugtrekken uit de Golanhoogte

aradVandaag, 11 juli 2009, bloklettert De Standaard dat Israël in ruil voor vrede toch de volledige terugtrekking uit Golanhoogte uitsluit: “Vrede tussen Syrië en Israël lijkt veraf. Een adviseur van premier Netanyahu sluit een totale terugtrekking uit de Golan uit. Israël zal zich niet terugtrekken uit de volledige Golanhoogvlakte in ruil voor een vredesverdrag met Syrië. Dat verklaarde Uzi Arad[afb. links], adviseur voor nationale veiligheid van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, in een interview met de krant Haaretz.”

Het is wel duidelijk dat De Standaard dit interview met Uzi Arad NIET heeft gelezen. De krant heeft gewoon de ‘versie’ van Associated Press overgenomen, de grootste nieuwsverspreider waaruit alle media uit de wereld hun nieuws vergaren. AP brengt een ‘interpretatie’ van dit interview uit, waarin het lijkt alsof Israël in ruil voor vrede met Syrië ook dan zich niet zal terugtrekken uit de Golanhoogte. Uzi Arad zegt wel helemaal iets anders namelijk dat zelfs indien Israël zich helemaal uit de Golanhoogte zou terugtrekken, dat ook dan Syrië geen vrede zal willen sluiten met Israël.

samen Israël vernietigen...
Iran en Syrië. Vrienden voor het leven met een gemeenschappelijk doel: samen Israël vernietigen...

Het Syrische leger gebruikte sinds 1948 de strategische hoogvlakte om Israël voortdurend te bestoken. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette Israël de Golanhoogte en annexeerde het gebied in 1981. Damascus heeft altijd gezegd dat vrede alleen mogelijk is wanneer Israël zich volledig terugtrekt. Die kans dat dit ooit zal gebeuren is nagenoeg nihil. Uzi Arad zegt dat Israël in ieder geval verschillende kilometers diep in de Golanhoogte aanwezig moet blijven en zich niet volledig kan terugtrekken.

Dit dan voornamelijk om militair-strategische redenen (Haïfa ligt amper enkele kilometers van de Syrische grens), maar ook economische overwegingen tellen mee zoals de waterwinning, wijngaarden en beschermde natuurgebieden. Het betwiste gebied de Golanhoogte heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 vierkante kilometer (iets groter dan bv. het arrondissement Antwerpen of 6x de opp. van Antwerpen), er wonen ongeveer 18.000 Joden in dorpen en gemeenten. Daarnaast wonen er ongeveer 17.000 Druzen die zich loyaal opstellen ten opzichte van Syrië.

Bronnen: De Standaard: Israël sluit volledige terugtrekking uit Golan uit van 11 juli 2009; Associated Press: Netanyahu aide: No Golan pullout for peace door Matti Friedman van 10 juli 2009; The Rubin Report: Media Coverage? Israeli Policy? You be the Judge door Barry Rubin van 10 juli 2009; Haaretz.com: Power of deterrence door Ari Shavit van 9 juli 2009; nmc4grvtuf