Gaza: vrouw beschuldigd van het lachen in het openbaar en zwemmen zonder hoofddoek

Vandaag één jaar geleden op Brabosh…

Gaza: in het openbaar lachen kan je gezondheid schaden.. als je vrouw bent
Gaza: in het openbaar lachen kan je gezondheid schaden.. als je vrouw bent

Een Palestijnse vrouwelijke journalist klaagde erover dat het afgelopen weekend Hamas politiemensen haar probeerden te arresteren onder het voorwendsel dat ze onzedig gekleed liep over het strand in Gaza en dat ze in het openbaar al lachend werd gezien.

De journaliste, Asma Al-Ghul, zei dat de politie haar paspoort in beslag heeft genomen. Sinds het incident is ze bang om haar huis te verlaten, vooral nadat ze herhaaldelijk met de dood werd bedreigd door anonieme bellers. “Ze beschuldigden me van luid te lachen toen ik aan het zwemmen was met mijn vriend en omdat ik de hijab (sluier of hoofddoek) niet droeg tijdens de zwempartij,” vertelde Ghul aan een mensenrechten organisatie in de Gazastrook. “Ze wilden ook de identiteit kennen van de mensen die met mij op het strand waren en of zij familieleden waren van mij.”

In een telefonisch interview met Al-Arabiya nieuws-website, eigendom van de Saoedi’s en gebaseerd in Dubai, vertelde de journaliste dat de politieagenten die haar tegen hielden, toebehoren aan het departement voor Propaganda voor Voortplanting, Deugd en Preventie van de Hamas-regering.

Religieuze politie gewapend met lang stok, houdt toezicht op de zedigheid van vrouwen
Religieuze politie gewapend met lange stokken, houden toezicht op de zedigheid van vrouwen

De bijzondere islamitische zedenpolitie rapporteert rechtstreeks aan het ministerie van Waqf zaken en wordt een kopie van hetzelfde soort eenheden die al geruime tijd werkzaam zijn in Saoedi-Arabië en Afghanistan. Volgens plaatselijke journalisten heeft de Hamas-regering afgezien van het in het openbaar toegeven dat de speciale eenheid wel degelijk bestaat, uit vrees dat ze als fundamentalistisch wordt afgedaan. De Hamas-eenheid bestaat uit tientallen politieagenten die patrouilleren op stranden, parken, restaurants, kapper en coffeeshops om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen niet samen zitten en dat de vrouwen zich bescheiden kleden.

Islam Shahwan,  woordvoerder van de veiligheidstroepen van Hamas, zei dat politieagenten zijn ingezet op de stranden op verzoek van het ministerie van Waqf zaken. Hij zei de politie de taak heeft om recht en orde te handhaven en moet voorkomen dat gezinnen die picknicken en zwemmen bij de stranden worden geïntimideerd.

“Wij zijn er voor de veiligheid van de mensen”, zei hij. “We werken om te voorkomen dat mannen vrouwen intimideren. We hebben veel klachten over dit soort negatieve praktijken.” Shahwan zei dat Hamas zich niet bemoeit met de wijze waarop zij hun jurken dragen. ” Maar,” zo benadrukte hij, “we moeten onze islamitische cultuur en tradities bewaren. Als vrouwen zich willen kleden zoals ze dat wensen, dan moeten naar een privé-zwembad gaan en niet op een openbare plaats.”

Een partijtje zwemmen met het hele gezin aan het strand van Gaza?

Dat kan.. maar wel eerst je hoofddoek opzetten

burkaafg3

Bronnen: Jerusalem Post: ‘They accused me of laughing in public’ van 4 juli 2009; lees op de Times Online: ‘Sex on Dubai beach’ couple Michelle Palmer and Vince Acors convicted van 17 oktober 2008

Een gedachte over “Gaza: vrouw beschuldigd van het lachen in het openbaar en zwemmen zonder hoofddoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.