Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten

hamas2

Amnesty International heeft donderdag 2 juli 2009 een vernietigend rapport gepubliceerd over het recente conflict in de Gazastrook (27 december 2008 – 18 januari 2009). In het 117 pagina’s tellende rapport ‘Operation Cast Lead: 22 days of death and destruction‘ wordt voorspelbaar de actie ‘Operation Cast Lead‘ door het IDF hard aangepakt. Minder verwacht is dat deze keer ook Hamas wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden en schending van de internationale mensenrechten. Hamas en andere gewapende Palestijnse bewegingen schoten honderden raketten af op Zuid-Israël. Drie Israëlische burgers kwamen daarbij om, talloze burgers liepen verwondingen op en duizenden werden verdreven.

Donatella Rovera (rechts) op onderzoek in Gaza
Donatella Rovera (rechts) op onderzoek in Gaza

“Dergelijke onwettige aanvallen gelden als oorlogsmisdaden, ze zijn onaanvaardbaar,” zegt Donatella Rovera, die aan het hoofd stond van een veldonderzoeksmissie in Gaza en Zuid-Israël tijdens en na het conflict. “Hamas blijft intussen haar raketaanvallen tijdens het conflict verdedigen. Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen beschoten dagelijks dorpen en steden in Zuid-Israël. Hoewel die aanvallen minder dodelijk waren, werden ongestuurde raketten gebruikt die niet op specifieke doelen gericht kunnen worden. Dit schendt de internationale mensenrechten en kan in geen enkele omstandigheid goedgepraat worden.”

Naast Qassam raketten, die plaatselijk gemaakt worden, schoten Palestijnse militanten vaak ‘Grad-type’ [katyoesa] raketten af. Die wapens werden Gaza binnengesmokkeld door tunnels met de Egyptische grens. Ze hebben een veel groter bereik, waardoor de militanten diepere doelen in Israël konden bereiken en veel meer burgers gevaar liepen. Aan Hamas wordt gevraagd dat het haar beleid van onwettige raketaanvallen tegen de Israëlische burgerbevolking stopzet. Het rapport spoort Hamas verder aan om te voorkomen dat andere gewapende groeperingen dergelijke aanvallen uitvoeren.

Naast een oproep tot een wapenembargo tegen Israël (net alsof de Hamas Palestijnen de enige bekommernis zijn voor de Joodse staat) wordt ook opgeroepen tot een wapenembargo tegen Hamas. Ik wens ze veel succes toe met het ontwapenen van de vijanden van de Joodse staat die met miljoenen verspreid zijn in de 22 landen van de Arabische Liga. En niet te vergeten Iran, dat de laatste weken niet meer weg is te slaan uit het nieuws. Hamas (en ook Hezbollah) worden rechtstreeks bewapend door hoofdsponsor Iran dat jaarlijks miljoenen dollars investeert in de ontelbare islamitische terreurgroepen van het M-O, om haar doel ‘Israël van de wereldkaart te vegen’ te bereiken. Iedereen kan zich inbeelden hoe de moellahs in Teheran eens flink zullen grinniken met dit rapport van Amnesty International. Intussen gaat Iran ongestoord verder met de ontwikkeling van de atoombom, waarvan we weten met welk doel die aangemaakt wordt. “Maar eerst Israël ontwapenen”, zegt Amnesty International. Jawadde.

Bronnen: De Standaard: Vernietigend rapport van Amnesty over Israëlisch Gaza-offensief van 2 juli 2009; Amnesty International: Straffeloosheid van oorlogsmisdaden in Gaza en Zuid-Israël veroorzaakt extra burgerleed van 1 juli 2009